Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zbudowaną drewnianą, 3 segmentową wędzarnię drewnianą.. Przerabiam ją na automat i mam pytanie - czym (jaką płytą) zaizolować termicznie z zewnątrz podstawę wędzarni, w której znajduje się grzałka? Potrzebuję zaizolować 4 boki 12x50 cm. Chodzi o to, aby przez blachy nie uciekało ciepło z grzałki. Podstawa jest z blachy, dopiero nad podstawą są drewniane skrzynki. Ma ktoś pomysł na jakąś termoizolacyjną, ogniotrwałą i nieprzemakalną płytę grubości 10-15 mm? Szukam po necie i nie wiem co mogłoby się przydać... :(

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

A gdzieś jakieś wloty powietrza planujesz? W mojej ocenie taka izolacja jest zupełnie niepotrzebna.

Nie możesz kisić dymu w wędzarni - musi być dopływ powietrza i gdzieś górą będzie uciekało - dym i ciepło.

Jak się upierasz to deskami obij tą blachę - generalnie powinno być odwrotne - drewnianą skrzynkę obijasz w podstawie blachą

na wysokość 15-20 cm od wewnątrz - ale w Twoim przypadku efekt będzie podobny.  

Tylko jeszcze trzeba się zastanowić nad wodą - czy nie zrobi tam bałaganu.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-727755
Udostępnij na innych stronach

Romii... A było to tak... ;) Kupiłem podstawę 50x50 do drewnianej wędzarni, wraz z 2 m rury i osobnym paleniskiem - taki standard set ;) Wędzarnię z deski podłogowej zrobiłem sobie sam - w sumie trzy elementy + daszek, a więc całkiem spora, do górnych drzwiczek muszę stawać na taborecie ;) Oczywiście mogę wędzić w jednej, dwóch lub trzech częściach - w zależności ile tego mam, Ostatnio postanowiłem zmodyfikować wszystko na pełen automat, aby mieć z głowy rozpalanie i pilnowanie temperatury i czasów. Kupiłem Dobry dymogenerator, sterownik Pamel PRD 3 no i fajną grzałkę 2900 W, zabudowaną blachami kwasoodpornymi z góry i z dołu, na nóżkach z wtyczka - kompletna. Tyle że , kużwa myślałem że mam DUŻĄ wędzarnię (50x50), a przynajmniej standardową... pakuję grzałkę na podstawę, a one... nie wchodzi! :( Za duża ! :( Głupi nie sprawdziłem wymiarów, bo.. - jak wyżej ;) :/ Koniez końców wyspawałem na podstawie ścianki z blachy 2 mm o wys. 15 cm, a górę wykończyłem kątownikiem, na którym teraz będą stały elementy wędzarni - po prostu podniosłem blachą o 15 cm robiąc miejsce na grzałkę. Grzałka stoi więc na podstawie i ma ok 3 cm luzu do ścianek z blachy. I tu własnie chodzi mi o to, że będzie tak czy inaczej je nagrzewać i ciepłao będzie trzochę uciekać przez ścianki zamiast iś do góry w mięsko. TZN iść będzie, ale nie całe... ;) Muszę więc to zaizolować od zewnątrz CZYMŚ. Ot i cała historia... ;) Aha... od spodu, na podstawie, pod grzałką, będzie zamocowany wentylator fi 160 z regulacją obrotów - do suszenia wsadu lub jak będzie trzeba do rozprowadzania dymu. Na daszku oczywiście komin ;)

Edytowane przez artis
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-727796
Udostępnij na innych stronach

Boję się, że te 3 cm od ścianek będą Twoim największym problemem.

Ja u siebie przy podobnych wymiarach mam grzałkę schowaną pod deflektorem 25x25cm - czyli mam około 8-9 cm od ścianek.

Żeby uzyskać w miarę równą temperaturę w komorze wentylator pracuje na minimalnych obrotach przy wędzeniu - bez wentylatora 

różnica temperatur jest około 8 stopni góra-dół przy jednym "pięterku" 60cm. 

Myślę, że u Ciebie w konfiguracji grzałka będzie rozpalać się do czerwoności, a ciepło nie zdąży iść "w wędzonki".

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-727801
Udostępnij na innych stronach

Dlatego też muszę zaizolować te ścianki z zewnątrz, aby jak najmniej uciekało ciepła... Tyle że nie wiem jaką ognio i wodoodporną płytą :/  Gdzie masz umieszczony nadmuch ? Ja chcę zrobić tak jak pisałem - w podstawie pod grzałką, tak jak wchodziła rura ze starego paleniska.

Edytowane przez artis
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-727804
Udostępnij na innych stronach

Gdybym ja miał taką wędzarnie i grzałkę, którą pokazujesz, to poświęciłbym najniższe "pięterko" na grzałkę.

Położyłbym ją "pionowo" i przykrył od góry blachą, żeby nie kapało do wewnątrz. Wylot DG umieściłbym nad grzałką.

Tak byłaby szansa uzyskać jakiś obieg powietrza. Jak położysz grzałkę poziomo - jak na zdjęciu to ciepło z niej nie zdąży 

się rozejść i na dole będzie się świeciło, na górze będzie zimno niezależnie od izolacji jaką zastosujesz.

Ja wentylator od termoobiegu mam wbudowany w grzałkę od termoobiegu - taką okrągłą np:  

https://allegro.pl/oferta/grzalka-kolowa-termoobiegu-piekarnika-amica-2000w-7866099539

Wentylator mniej więcej taki: https://allegro.pl/oferta/silnik-termoobiegu-wentylator-piekarnika-amica-8119453825

Silnik wentylatora mieści się w miejscu gdzie był wcześniej dolot z piecyka.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-727939
Udostępnij na innych stronach

Ehhh... :/ Ciepło sie rozejdzie gdy od dołu zastosuję wentylator na grzałkę. Ona ma taką samą blachę na dole. Tę dolną mógłbym ponawiercać i wtedy wentylator od dołu cisnąłby na nią powietrze i wydmuchiwał na boki po obwodzie. Ale są trzy problemy: 1.duża powierzchnia deflektora na którą będzie kapał tłuszcz i sie palił, nie mówiąc już o syfie na tej nierdzewce, 2- powietrze dostarczane wentylatorem z zewnątrz  rozrzedza przecież dym, 3 - no i jest zimne. Najlepszą metodą jest chyba silnik z termoobiegu mieszający w środku okrągłej grzałki - tak jak mówiłeś. Chyba sprzedam tę grzałkę i kupię zwykłą okrągłą. Tyle że moja ma 2900 w a okrągła 2000 z tego co widziałem... Popatrzę za mocniejszą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-727978
Udostępnij na innych stronach

 

 

1.duża powierzchnia deflektora na którą będzie kapał tłuszcz i sie palił, nie mówiąc już o syfie na tej nierdzewce

 

Zastosuj podwójny deflektor lub deflektor w kształcie kuwety i wysyp środek piaskiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-727999
Udostępnij na innych stronach

 

1.duża powierzchnia deflektora na którą będzie kapał tłuszcz i sie palił, nie mówiąc już o syfie na tej nierdzewce

 

Zastosuj podwójny deflektor lub deflektor w kształcie kuwety i wysyp środek piaskiem.

 

O, super pomysł z baldachimem wysypanym piaskiem nad grzałką :) Zrobie to, ale nad nową "standardową" okrągłą grzałka. Decyzja o wymianie już zapadła, ta pójdzie do sprzedania. Zamówiłem okrągłą 2700 W i w środek wentylator z termoobiegu piekarnika. I po problemie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-728009
Udostępnij na innych stronach

2kW okrągłą daje radę przy wędzeniu w takiej małej wędzarni. Te +700W nie będzie CI potrzebne - ale jak uważasz.

Jak zaczniesz mocno dmuchać - żeby wychłodzić grzałkę to zrobisz za duży ruch powietrza - wędliny powierzchniowo będą wysychały za mocno

w trakcie wędzenia. Dymogenerator daje też inny dym jak piecyk/palenisko - taki "suchszy" - za duży ruch tego ciepłego dymu spowoduje kolejne problemy.

Wszystko wyjdzie Ci w trakcie - będziesz robił przeróbki i dostosowywał pod siebie.

Podwójny deflektor o którym pisał Arek spisuje się dobrze, ale syf na nierdzewce i tak będzie :) - to, co teraz masz na ściankach komory

będzie też na deflektorze, grzałce i wentylatorze.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-728025
Udostępnij na innych stronach

Tak, wiem, ale to będzie "szlachetny syf" - od dymu :) :) :) a nie z kapiących wędzonek. Zastosuję blaszkę do ciasta z piaskiem, jako łapacz kapiącego syfu :) Obroty na grzałkę pójdą minimalne, a wentylator będzie mieszał powietrze we wnętrzu komory, a nie pchał z zewnątrz, więc raczej powinno być tam wilgotno od parujących wędzonek. Może problem suchości pojawia się tylko wtedy, gdy wentylator zasysa powietrze z zewnątrz i pcha na grzałkę... :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18576-termoizolacja-komory-z-grza%C5%82k%C4%85/#findComment-728066
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.