Maxell Opublikowano 8 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2021 Wolne przestrzenie w słojach i brak ich równomiernego wypełnienia farszem Przyczyny powstawania: • niewłaściwie skomponowany skład surowcowy wsadu konserwy,• zbyt duże siły kohezji między cząstkami przygotowanej masy wsadowej, • zbyt wysoka lepkość masy wsadowej,• błędy na etapie napełniania opakowań (słoi). Możliwości zapobiegania: • uwzględnienie w składzie recepturowym większej zawartości surowca tłuszczowego oraz większego dodatku wody,• eliminowanie ze składu dodatków substancji podwyższających lepkość wytwarzanego farszu,• ścisłe wypełnienie słoja farszem z wykorzystaniem nadziewarek próżniowych. Charakterystyka odchylenia Do przygotowania farszów podrobowych wykorzystuje się najczęściej surowce poddawane wstępnej obróbce cieplnej. Surowce te tracą na tym etapie znaczną część zawartej w nich wody i bardzo łatwo zwiększają później lepkość wytwarzanego farszu. Efektem tego zjawiska jest powstawanie dużych sił kohezji pomiędzy cząstkami farszu. Napełnianie opakowań farszem o takich cechach prowadzi często do odchyleń jakościowych przejawiających się brakiem równomiernego wypełnienia i tworzeniem się charakterystycznych wolnych przestrzeni powietrznych. W eliminowaniu tego zjawiska pomocne jest napełnianie opakowań przy użyciu nadziewarek próżniowych, które usuwają powietrze z opakowań przed ich zamknięciem i tym samym ograniczają powstawanie wolnych przestrzeni w farszu.W celu ograniczenia wielkości sił kohezji w farszu, a w efekcie obniżenia jego lepkości, niezbędne jest jego większe uwodnienie. Pozwala to w praktyce na optymalne wypełnienie opakowań bez powstawania niekorzystnych wolnych przestrzeni. Procesowi równomiernego wypełniania opakowań sprzyja ponadto zwiększenie zawartości surowca tłuszczowego w farszu, co prowadzi do jego większej plastyczności. Omawiany defekt jakościowy nie wpływa na ograniczenia w zakresie przekazywania wyrobu do spożycia, a powoduje wyłącznie obniżenie oceny sensorycznej związanej z prawidłowym wypełnieniem opakowania. Opracowanie pochodzi z książki: „Technologiczne uwarunkowania powstawania odchyleń jakościowych wyrobów mięsnych”Zakup książki oraz więcej informacji na: www.NajwazniejszaKsiazka.pl Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18612-wolne-przestrzenie-w-s%C5%82ojach-i-brak-ich-r%C3%B3wnomiernego-wype%C5%82nienia-farszem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.