sobol Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Października 2008 Witam,Właśnie jestem w trakcie rozbierania dzika. Szynki już się mrożą, chcę wykroić karkówki i polędwice na wędzonki, może też coś z łopatek. Mam pytanie odnośnie skrzepów. Czy należy je dokładnie usunąć, czy też może takie mięso ze skrzepami pójść d kiełbasy?? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam PS. czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2008 Ja dokładnie usuwałam wszystkie skrzepy.Ale też jestem ciekawa,czy się stosuje usuwanie ich przy produkcji kiełbaski. :question: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Października 2008 czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój?Co masz na myśli pisząc krwisty. Mięso dzicze jest mocno czerwone bardziej w kolorze podobne do wołowiny niż do wieprzowiny , natomiast w okolicy rany postrzałowej jest ono mniej lub bardziej rozerwane w zależności jak dzik został strzelony. Ja wszystkie takie krwiste ,galaretowate skrzepy i mięso z wylewami w okolicy rany wycinam i przeznaczam dla pieska (jemu też się należy). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2008 krwiste kawałki miesa wyrzucasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 15 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2008 Witam,Dziękuję za szybkie odpowiedzi Skrzepy przeznaczę na karmę dla psa Mięso wiem że jest ciemne, jednak wszystkie kawałki są trochę upaprane krwią, wiem że z postrzelonego dzika nie da się spuścić całej krwi jak u świnki, jednak czy te "ślady" (nie skrzepy, ale np tłuszcz jest lekko różowy) krwi które dostaną się do kiełbaski, nie przeszkadzają? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2008 Generalnie nie pamiętam u nas takiego przypadku.Może ten dzik był żle strzelony ,dodatkowo długo leżał zanim go wypatroszyli .Trudno nie widząc tuszy coś mi powiedziec więcej, może ktoś inny spotkał się z taką sytuacją i coś Ci dopowie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Października 2008 Witam! kilkakrotnie przeprowadzałem rozbiór tuszy dzika który zginą od kuli.W zależności od miejsca postrzału gdzie zwierzę zostało trafione i w jakim stopniu się wykrwawiło. Czasem było bardzo ładnie wykrwawione , a niekiedy 40 % mięsa nie nadawało się do przerobu.Nawiązując do twoich pytań to:krwiaki,skrzepy,duże przekrwienia, mięsa krwawe - nie powinny się znajdować w kiełbasie,ponieważ krew jest bardzo krótkotrwała i szybko można ją zakazić co może spowodować przyśpieszoną reakcję psucia się produktu. Krwiak na przekroju kiełbaski może nas zniechęcić do dalszego spożywania. łuszcz dziczyzny wpada w barwę lekko różową to normalne.Do mięska na kiełbasę proponuję dołożyć tłustej wieprzowiny bo sama dziczyzna za chuda i może nam nie wyjść tak jak chcielibyśmy.życzę udanych wyrobów. :grin: Pozdrawiam :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 15 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Października 2008 Witam, Dziękuję wszystkim za porady.Krwawe mięsko i część kości poszło dla psa. W zamrażarce są dwie szynki, 4 kawałki polędwicy, i dwa kawałki z łopatki, niestety nie udało mi się wykroić niczego sensownego z karkówki . Szynki będą wędzone na zimno, czy wyroby z dzika wędzi się tylko na zimno? czy można uwędzone wyroby parzyć/piec? Dzik był dosyć tłusty i nie będę dodawać wieprzowiny. Wyszło prawie 20 kg mięsa na kiełbasy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Października 2008 czy wyroby z dzika wędzi się tylko na zimno? A to dlaczego? :shock: Nie widzę żadnych przeciwskazań, aby wędzić ciepłym dymem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2013 co myslicie o tym http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=bgFvcM7dqJ8 Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-265532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.