Skocz do zawartości

Rozbior dzika


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie jestem w trakcie rozbierania dzika. Szynki już się mrożą, chcę wykroić karkówki i polędwice na wędzonki, może też coś z łopatek. Mam pytanie odnośnie skrzepów. Czy należy je dokładnie usunąć, czy też może takie mięso ze skrzepami pójść d kiełbasy?? Proszę o szybką odpowiedź.

 

Pozdrawiam

 

PS. czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Ja dokładnie usuwałam wszystkie skrzepy.Ale też jestem ciekawa,czy się stosuje usuwanie ich przy produkcji kiełbaski. :question:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43075
Udostępnij na innych stronach

czy każdy dzik jest tak mocno krwisty jak mój?

Co masz na myśli pisząc krwisty. Mięso dzicze jest mocno czerwone bardziej w kolorze podobne do wołowiny niż do wieprzowiny , natomiast w okolicy rany postrzałowej jest ono mniej lub bardziej rozerwane w zależności jak dzik został strzelony. Ja wszystkie takie krwiste ,galaretowate skrzepy i mięso z wylewami w okolicy rany wycinam i przeznaczam dla pieska (jemu też się należy).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43076
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

Skrzepy przeznaczę na karmę dla psa :)

Mięso wiem że jest ciemne, jednak wszystkie kawałki są trochę upaprane krwią, wiem że z postrzelonego dzika nie da się spuścić całej krwi jak u świnki, jednak czy te "ślady" (nie skrzepy, ale np tłuszcz jest lekko różowy) krwi które dostaną się do kiełbaski, nie przeszkadzają?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43078
Udostępnij na innych stronach

Generalnie nie pamiętam u nas takiego przypadku.Może ten dzik był żle strzelony ,dodatkowo długo leżał zanim go wypatroszyli .Trudno nie widząc tuszy coś mi powiedziec więcej, może ktoś inny spotkał się z taką sytuacją i coś Ci dopowie.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43079
Udostępnij na innych stronach

Witam! kilkakrotnie przeprowadzałem rozbiór tuszy dzika który zginą od kuli.

W zależności od miejsca postrzału gdzie zwierzę zostało trafione i w jakim stopniu się wykrwawiło. Czasem było bardzo ładnie wykrwawione , a niekiedy 40 % mięsa nie nadawało się do przerobu.Nawiązując do twoich pytań to:

krwiaki,skrzepy,duże przekrwienia, mięsa krwawe - nie powinny się znajdować w kiełbasie,ponieważ krew jest bardzo krótkotrwała i szybko można ją zakazić co może spowodować przyśpieszoną reakcję psucia się produktu. Krwiak na przekroju kiełbaski może nas zniechęcić do dalszego spożywania. łuszcz dziczyzny wpada w barwę lekko różową to normalne.

Do mięska na kiełbasę proponuję dołożyć tłustej wieprzowiny bo sama dziczyzna za chuda i może nam nie wyjść tak jak chcielibyśmy.

życzę udanych wyrobów. :grin:

Pozdrawiam :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43092
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dziękuję wszystkim za porady.

Krwawe mięsko i część kości poszło dla psa. W zamrażarce są dwie szynki, 4 kawałki polędwicy, i dwa kawałki z łopatki, niestety nie udało mi się wykroić niczego sensownego z karkówki :(. Szynki będą wędzone na zimno, czy wyroby z dzika wędzi się tylko na zimno? czy można uwędzone wyroby parzyć/piec?

Dzik był dosyć tłusty i nie będę dodawać wieprzowiny. Wyszło prawie 20 kg mięsa na kiełbasy :)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43105
Udostępnij na innych stronach

czy wyroby z dzika wędzi się tylko na zimno?

A to dlaczego? :shock:

Nie widzę żadnych przeciwskazań, aby wędzić ciepłym dymem.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1875-rozbior-dzika/#findComment-43109
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.