Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sverige2 , ja buduje z YTONGA ENERGO ULTRA + 36,5 i nie docieplam- już ponad 20 lat     , spełnia wymogi nowej normy. Pozdrawiam Szczęśliwego Nowego Roku 

I o to chodzi Wojciechu, Tobie również Wszystkiego Dobrego z Nowym Rokiem :D:thumbsup::clap: !!!

Braki wiedzy zawsze można uzupełnić, ale cóż, nie każdy ma na to ochotę, wybierając tzw. "chłopski rozum", co nie zawsze idzie w parze i zgodzie z nauką, teorią, fizyką, i doświadczeniem naukowym :D .

https://domenadom.pl/n/nowe-bloczki-ytong-energo-30-i-40-cm-i18

Oto cytat z powyższego linku :

W ścianie jednowarstwowej wilgoć technologiczna paruje nie tylko do środka, ale przede wszystkim na zewnątrz. Warstwa styropianu powoduje, że wilgoć technologiczna odparowuje tylko do środka, a im większa wilgoć w pomieszczeniu, tym niższa jest temperatura odczuwalna w mieszkaniu. Aby czuć się komfortowo, dom trzeba dogrzewać, co przekłada się na wyższe rachunki za ogrzewanie

Edytowane przez sverige2
  • Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

sverige2 , ja buduje z YTONGA ENERGO ULTRA + 36,5 i nie docieplam- już ponad 20 lat , spełnia wymogi nowej normy. Pozdrawiam Szczęśliwego Nowego Roku

I o to chodzi Wojciechu, Tobie również Wszystkiego Dobrego z Nowym Rokiem :D :clap: !!!

Braki wiedzy zawsze można uzupełnić, ale cóż, nie każdy ma na to ochotę, wybierając tzw. "chłopski rozum", co nie zawsze idzie w parze i zgodzie z nauką, teorią, fizyką, i doświadczeniem naukowym :D .

https://domenadom.pl/n/nowe-bloczki-ytong-energo-30-i-40-cm-i18

Oto cytat z powyższego linku :

W ścianie jednowarstwowej wilgoć technologiczna paruje nie tylko do środka, ale przede wszystkim na zewnątrz. Warstwa styropianu powoduje, że wilgoć technologiczna odparowuje tylko do środka, a im większa wilgoć w pomieszczeniu, tym niższa jest temperatura odczuwalna w mieszkaniu. Aby czuć się komfortowo, dom trzeba dogrzewać, co przekłada się na wyższe rachunki za ogrzewanie

I znowu ogólników kilka... Nie chce mi się w to już brnąć... Jakoś w nowoczesnym budownictwie nie Zauważyłem wilgoci itp. Czemu...a to trzeba cały system technologiczny zauważyć a nie po kawałku oddzielnie... Po Twojemu to jajko bez skorupki też nie będzie istnieć. A skorupka sama w sobie nie będzie jajkiem. Ale jako całość nierozerwalną to system. Co do uzupełnienia wiedzy od razu trzeba pisać o tej wiedzy a nie pisać o samym pustaku nad pustakami... Stąd ta dyskusja.

Wysłane z mojego 21061119DG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez januszfeniks

No cóż, powiem tylko tyle, że cenię również tych którzy zdecydowanie wyznają zasadę "Na chłopski rozum". Jednak w życiu wybieram zawsze "Szkiełko i Oko", i tym się kieruję, choć tzw. "Chłopski rozum" nie jest oczywiście niczym nagannym, to tyle z mej strony  :D .

No cóż, powiem tylko tyle, że cenię również tych którzy zdecydowanie wyznają zasadę "Na chłopski rozum". Jednak w życiu wybieram zawsze "Szkiełko i Oko", i tym się kieruję, choć tzw. "Chłopski rozum" nie jest oczywiście niczym nagannym, to tyle z mej strony :D .

A ja sądzę że pewne argumenty są przerośnięte nad wyraz w dłuższej perspektywie czasu... Idąc waszym upartym tropem... Chcę zobaczyć wędzarnie wybudowana z bloczka 36.5 energy plus... Bo jeśli nie to po co topić ta Marzannę na siłę ..

:facepalm: :facepalm: :facepalm: !!!

Znużony jestem takimi dyskusjami... Dziwi mnie częste spieranie się w tematach gdzie są podważane doświadczenia nie teoretyków... Czy ja w któryms wątku ścieram się w temacie jak wykonać np krakowska. Bo np raz w życiu ja wykonałem? Nie... Nie biorę udziału w takich dyskusjach. Dlatego że moja wiedza jest na etapie jej wchłaniania. I w momentach kiedy mam czas to praktykuje. Ale nie ścieram się że mam doświadczenie. Sverige... Uważasz że facet który jest w stanie wykonać np piec chlebowy gdzie jest użyta cegła szamotowa a nie w wedzarni i to nie jest jeszcze ważne. Ale musi zmieścić się w bryle żeby była smukła... Posiadała zgrabna i nie przerośnięta linie licząc się z proporcjami. Z Wagą która ma być jak najniższa w miarę możliwości aby ją można było wysłać np kurierem. Musi użyć i poskładać w kupę ...zbrojenie , materiały izolacyjne. Wełna, perlit, siatki itp . Przemyslec mocowania zbrojenia stropu w ściankach o gr 3.5 cm. Nadać zamierzony efekt wizualny... By odciążyć budowle pomyśleć nad zdejmowanym dachem itp. w trakcie transportu. Kurde niby nic a punktów kilkanaście trzeba spełnić .. Ma być bezpieczne , trwałe i działać. Przypomnę sobie pierwsze czytania forum to dziwiłem się że wielu z Was używa nagminnie prętów zbrojeniowych których użycie nie miało prawa w pewnych pracach wystąpić. Czemu wówczas nie było mądrego na wskazanie o tym problemie jako błąd. Dziś wielu z Was wie że najlepiej pręt gładki. Max 8mm. Że warto zawinąć pręty w stropie końce taśma itp. To czemu wówczas nie mogliście doradzić żeby takich błędów nie robić. Jest jeszcze tego troszkę. Dziś wiedza o budowaniu wedzarn itp na forum sądząc po postach jest dużo większa jak 4-5 lat do tyłu. Jak myślisz czemu?! To nie budowa z kilku cegieł i deseczek. Może czasem pisze zakręcenie i nie wszystko jest dokładne. Ale wiem o czym pisze. Dostałem właśnie fotki pieca od zawodowego fotografa. Z nim też nie będę się ścierał że wiem więcej o fotografii jak on sam. post-58531-1641059352,63_thumb.jpgpost-58531-1641059366,102_thumb.jpgpost-58531-1641059386,3159_thumb.jpg

Edytowane przez januszfeniks

Dziś wiedza o budowaniu wedzarn itp na forum sądząc po postach jest dużo większa jak 4-5 lat do tyłu. Jak myślisz czemu?! To nie budowa z kilku cegieł i deseczek.

:thumbsup::clap:

Dziś wiedza o budowaniu wędzarni itp. na forum sądząc po postach jest dużo większa jak 4-5 lat do tyłu. Jak myślisz czemu?!

Ufff, :facepalm: :facepalm: :facepalm: !!!

Dziś wiedza o budowaniu wędzarni itp. na forum sądząc po postach jest dużo większa jak 4-5 lat do tyłu. Jak myślisz czemu?!

Ufff, :facepalm: :facepalm: :facepalm: !!!

Widzę że nie udało Ci się. A dlatego że pojęcie o budowaniu jest już o wiele większe jak kilka lat temu. A dzięki temu że jest forum ..ale jak również Facebook. Jeszcze dwa trzy lata temu było więcej gości którzy sypali sól i wkładali jajko ... wstawiali czarne wędliny a dziś już coraz mniej. Dlatego że dzięki edukacji taki stron i ich ludzi w to się angażujących to się zmienia. I każdy od siebie dzieli się swoją zdobyta wiedza. A ja pisząc że izolacja jest ważna w wędzarni to mam argument bloczków 36.5 i przykłady budowy domu. Zatem proszę zbudować z tego materiału wędzarnie i pochwalić się osiągnięciami. Bo na tą chwilę porównanie do cienkich ścian wędzarni przyrównanie bloczków na poparcie jest śmieszne. Czekam na efekty prac nad wędzarnia z bloczków na poparcie swoich racji ? Ja wskazałem swoje i namacalne efekty swoich prac. Co m więcej napisać?

Panowie sverige2 i januszfeniks. :facepalm:  Nie ma o co kruszyć kopii. Każdy z Panów ma swoje poglądy i doświadczenie, więc po co udowadniać wyższość własnej opinii. Niech każdy robi po swojemu. "Nowi" na forum jak ja, potem nie wiedzą co mają robić i kogo słuchać :D  hahaha A jak podejmą już decyzje to są z hejtowani :hmm:

Nic dodać, nic ująć. :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Chodzi o zupełnie inny aspekt, a mianowicie o to że jak na razie to fizyka jest tylko jedna, jej prawa również, i nawet najpiękniejszy "Krasnoludek", nie jest w stanie tego zmienić :thumbsup:

Chodzi o zupełnie inny aspekt, a mianowicie o to że jak na razie to fizyka jest tylko jedna, jej prawa również, i nawet najpiękniejszy "Krasnoludek", nie jest w stanie tego zmienić :thumbsup:.

Nie chce się wypowiadać w temacie bo to nie moja tematyka a mój wątek nie dotyczył ytonga ;)

Cieszę się, że wymieniacie swoje opinie ale lepiej zrobić to w jeszcze większej grupie ludzi z branży np. Forum muratora ;)

Edytowane przez Jacek Len

Fizyka jest taka sama, czy to dla "Muratora", czy dla "Wędlin Domowych" !!! Fizyka to jest po prostu nauka i jej zasady są jak na razie niezmienne, choć nie wszyscy chcą się z tym zgadzać, jednak cóż, są również ciągle tacy którzy twierdzą np. że ziemia jest płaska, i mają w USA swoje kluby, a nawet fankluby :D.

Chodzi o zupełnie inny aspekt, a mianowicie o to

:facepalm:
Ja nic do Ciebie, ani Janusza nie mam, oraz rozumiem o co Wam chodzi ale.. CZEMU na moim wątku pojawił się temat Ytongowy ?? Ja się już zastanawiałem czy to na pewno forum Wędliny Domowe ;)

No cóż, powiem tylko tyle, że cenię również tych którzy zdecydowanie wyznają zasadę "Na chłopski rozum". Jednak w życiu wybieram zawsze "Szkiełko i Oko", i tym się kieruję, choć tzw. "Chłopski rozum" nie jest oczywiście niczym nagannym, to tyle z mej strony :D .

A ja sądzę że pewne argumenty są przerośnięte nad wyraz w dłuższej perspektywie czasu... Idąc waszym upartym tropem... Chcę zobaczyć wędzarnie wybudowana z bloczka 36.5 energy plus... Bo jeśli nie to po co topić ta Marzannę na siłę ..

Zapraszam , mogę pokazać CI dwie wędzarnie , wybudowane z YTONGA , myśle , że jak przemyslisz temat  , to nie będziesz musiał oghlądać , a moze nawet sam zbudujesz taki egzemplarz .Nie będę udowadniał opisem technicznym , rzeczy oczywistych , które już wskazał Jarek , a TY jako fachowiec , za którego Cię uważam powinieneś potwierdzić . To ,że może nie podoba Ci się ten materiał lub też nie masz doświadczenia z nim , lub też nie lubisz prostych obiektów w budowie i eksploatacji , nie powinno wpływac na negowanie właściwosci technicznych udowodnionych normami .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan

:facepalm:

Ja nic do Ciebie, ani Janusza nie mam, oraz rozumiem o co Wam chodzi ale.. CZEMU na moim wątku pojawił się temat Ytongowy ?? Ja się już zastanawiałem czy to na pewno forum Wędliny Domowe ;)

Sorry Very, ale "przeciwnik" okazuje się być zbyt mocny i najzwyczajniej rozłożył mnie "na łopatki", nie czuję się więc na siłach do prowadzenia dalszej polemiki :facepalm: :facepalm: :facepalm: !!!

Zmuszony jestem opuścić ten wątek i zostawić go Panom od ytonga.

Ten wątek oddaje na rzecz nowego tematu: YTONG (tu Moderator śmiało może już zmienić temat dyskusji) tym bardziej, że dla wielu okazuje się być ważny.

Osoby chcące się podzielić wiedzą w moim temacie a przy okazji nie przeszkadza im fakt, że chce wykorzystać niektóre rozwiązania od Januszfeniks, to zapraszam na mój nowy wątek, w którym temat Ytonga jest zabroniony :laugh:  natomiast wszystko co dotyczy mojej przyszłej wędzarni mile widziane.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18825-buduje-swoj%C4%85-pierwsz%C4%85-w%C4%99dzarnie-po%C5%9Bredni%C4%85/?view=findpost&p=741502

Edytowane przez Jacek Len

Kolego jesteś porywczy , w tej dyskusji nie chodzi o materiał , tylko o to by nie walczyć z zasadami fizyki , normami etc, ktoś kto porusza tematy w sposób pseudo techniczny musi napotkać  sprzeciw .Wędzenie oraz sprzęt jest w amatorskim wydaniu prosty od wieków i nikt nie rozdrabniał tego na elementy , a raczej wykorzystywał intuicję i doświadczenie , ale jeśli chce ktoś podbuować temat zasadami fizyki  i techniki musi to robić w sposób zgodny z nauką oraz wiedzą techniczną . Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan

Kolego jesteś porywczy , w tej dyskusji nie chodzi o materiał , tylko o to by nie walczyć z zasadami fizyki , normami etc, ktoś kto porusza tematy w sposób pseudo techniczny musi napotkać  sprzeciw .Wędzenie oraz sprzęt jest w amatorskim wydaniu prosty od wieków i nikt nie rozdrabniał tego na elementy , a raczej wykorzystywał intuicję i doświadczenie , ale jeśli chce ktoś podbuować temat zasadami fizyki  i techniki musi to robić w sposób zgodny z nauką oraz wiedzą techniczną . Pozdrawiam 

Miałem sie nie  odzywać na prośbę kolegów... ;)  . Ale mi zaimponowałeś Wojtek.  Mówisz intuicję. To jakieś nowe prawo wchodzące z fizyki? " Wiedzą techniczną"?  Możesz cos wiecej?

Zapraszam , mogę pokazać CI dwie wędzarnie , wybudowane z YTONGA

A tu wyjątkowo się zainteresowałem, bo nie przypuszczałem do teraz, że temat Ytong dotyczył budowy wędzarni - myślałem, że koledzy mówili o budowie domu. Ktoś tu chyba miał racje że czytam bez zrozumienia  ;) 
Akurat nie mam w planach tego materiału, ale ja chętnie bym zobaczył taką wędzarnie i rozumiem, że nie chodzi o bloczek 36.5 bo to byłby optyczny bunkier, tylko coś mniejszego. Czy się mylę ? :hmm:

Miałem sie nie  odzywać na prośbę kolegów... ;)  . Ale mi zaimponowałeś Wojtek.  Mówisz intuicję. To jakieś nowe prawo wchodzące z fizyki? " Wiedzą techniczną"?  Możesz cos wiecej?

Januszfeniks , nie podejmę dyskusji , szkoda na to czasu , już w tym temacie wszystko zostało powiedziane  .Pozostawmy  wybór zainteresowanym forumowiczom.Pozdrawaim

Wojciech Pacan

Kolego jesteś porywczy , w tej dyskusji nie chodzi o materiał , tylko o to by nie walczyć z zasadami fizyki , normami etc, ktoś kto porusza tematy w sposób pseudo techniczny musi napotkać sprzeciw .Wędzenie oraz sprzęt jest w amatorskim wydaniu prosty od wieków i nikt nie rozdrabniał tego na elementy , a raczej wykorzystywał intuicję i doświadczenie , ale jeśli chce ktoś podbuować temat zasadami fizyki i techniki musi to robić w sposób zgodny z nauką oraz wiedzą techniczną . Pozdrawiam

Miałem sie nie odzywać na prośbę kolegów... ;) . Ale mi zaimponowałeś Wojtek. Mówisz intuicję. To jakieś nowe prawo wchodzące z fizyki? " Wiedzą techniczną"? Możesz cos wiecej?

Januszfeniks , nie podejmę dyskusji , szkoda na to czasu , już w tym temacie wszystko zostało powiedziane .Pozostawmy wybór zainteresowanym forumowiczom.Pozdrawaim
Argumenty...