Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem i potrzebuję pomocy. W sylwestra robiłem kiełbasę a'la lisiecką w jelicie wołowym wiankowym ok 50mm. Była pieczona w wędzarni, natomiast po rozkrojeniu okazało się, że była surowa, taka żywa czy nie wiem jak to nazwać. Dlatego następnego dnia ją sparzyłem. Używałem dwóch termometrów i kończyłem w momencie osiągnięcia temp wew 70C. Do dzisiaj się podsuszała i miałem ją po południu skroić w plasterki z zamiarem mrożenia w paczkach vacuum. Przed chwilą rozkroiłem jedną i mam poważne wątpliwości czy nie jest nadal surowa. Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić. Ogólnie w smaku jest super i kroi się bardzo dobrze, zjadłem nawet sporo i nie mam żadnych zastrzeżeń poza tym, że w przekroju wygląda tak "żywo". Czy jedzenie jej w takiej postaci może czymś grozić? W sumie polędwiczki wieprzowe wędzę gorącym dymem, bez dodatkowej obróbki i do tej pory mi nie zaszkodziły.

 

Co radzicie, zostawić jak jest czy jeszcze raz parzyć?

 

post-89450-0-97903600-1641210020_thumb.jpg

 

P.S.

 

Czasowo parzenie wychodziło ok 20 min w temp 75-80C. Wydawało mi się krótko, ale 2 termometry wbijałem w różnych miejscach dla pewności i pokazywały te 70, a nawet miejscami więcej.

Edytowane przez marcel089
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Dziwne, bo dla wiankowych czas jest za krótki. Ten błąd można chyba wytłumaczyć tym, że wbijałeś sondy termometrów w gorącej wodzie i zdążyły "złapać" jej temperaturę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741808
Udostępnij na innych stronach

Może sprawdź termometry? Ale żeby dwa walnęły to też dziwne.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741809
Udostępnij na innych stronach

 

 

en błąd można chyba wytłumaczyć tym, że wbijałeś sondy termometrów w gorącej wodzie i zdążyły "złapać" jej temperaturę.

 

Owszem, ale czekałem za każdym razem chwilę i temp spadała do wspomnianych 70C. Pytanie co dalej z tym zrobić, to jest ok 8kg kiełbasy.


[Dodano: 03 sty 2022 - 12:54]

 

 

Może sprawdź termometry? Ale żeby dwa walnęły to też dziwne.

 

Temperaturę wody pokazywały dobrze, więc raczej są w porządku.

Edytowane przez marcel089
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741810
Udostępnij na innych stronach

Ja bym popakował i pomroził a po wyciągnięciu na nowo sparzył pierwszą porcję. Jak wyjdzie wiórowata/ niedobra to masz 8kg wędliny kulinarnej na np. bigos, dodatek do zup itp

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741813
Udostępnij na innych stronach

Trudno na odległość stwierdzić skalę problemu. Na początek, spróbuj jeden wianek upiec w piekarniku. Zobaczysz czy coś się zmieni. Drugi wianek sparz jeszcze raz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741814
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trudno na odległość stwierdzić skalę problemu. Na początek, spróbuj jeden wianek upiec w piekarniku. Zobaczysz czy coś się zmieni. Drugi wianek sparz jeszcze raz.

 

Rozumiem, że moje obawy są słuszne i zostawienie tego w takim stanie nie wchodzi w grę? W piekarniku to już chyba całkiem ją załatwię, więc wolę ją sparzyć. Orientacyjnie jakiego czasu powinienem oczekiwać dla takiego przekroju?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741815
Udostępnij na innych stronach

Coś tu chyba z umieszczeniem termometru w kiełbasie nie tak. Wbij zatem może "od końca" dokładnie w środek.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741818
Udostępnij na innych stronach

Grzeję wodę i będę całość parzył. Podsuszę do środy w temp pokojowej i wtedy skroję. Mam nadzieję, że jeszcze cokolwiek aromatu dymu w niej zostanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741829
Udostępnij na innych stronach

 

 

Orientacyjnie jakiego czasu powinienem oczekiwać dla takiego przekroju?

Dysponują termometrami, nie parzysz na czas (dla kiełbasy wędzonej, parzonej proces parzenia powinien trwać ok.35 min.) tylko do uzyskania wewnątrz batona temperatury 68-70 st.C, w wodzie o temp. 72-75 st.C. Błędy jakie mogły wystąpić: niewłaściwy pomiar temperatury, zbyt krótki czas parzenia oraz błędne wskazania termometrów.

Ważne jest także, do jakiej wody włożyłeś kiełbasy podczas parzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741831
Udostępnij na innych stronach

 

 

ok 20 min w temp 75-80C
50 mm  - za krótko i prawie niemożliwe z tymi termometrami , też kiedyś wbiłem prawie na wylot , ale czas mi mocno nie pasował i sprawdziłem ponownie wbijając wzdłuż i było 58st

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741868
Udostępnij na innych stronach

Sparzyłem i zahartowałem kiełbasy, już wiszą na drążkach i się chłodzą. Mam jeszcze pytanie czy lepiej będzie je trochę podsuszyć, mam na myśli 1-2 dni w temp pokojowej czy kroić nawet dzisiaj, jak tylko zejdą do temperatury pokojowej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741869
Udostępnij na innych stronach

Część możesz kroić, jak piszesz, a część podsuszyć. Obie powinny być smaczne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741874
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.