marcel089 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Witam,mam problem i potrzebuję pomocy. W sylwestra robiłem kiełbasę a'la lisiecką w jelicie wołowym wiankowym ok 50mm. Była pieczona w wędzarni, natomiast po rozkrojeniu okazało się, że była surowa, taka żywa czy nie wiem jak to nazwać. Dlatego następnego dnia ją sparzyłem. Używałem dwóch termometrów i kończyłem w momencie osiągnięcia temp wew 70C. Do dzisiaj się podsuszała i miałem ją po południu skroić w plasterki z zamiarem mrożenia w paczkach vacuum. Przed chwilą rozkroiłem jedną i mam poważne wątpliwości czy nie jest nadal surowa. Nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić. Ogólnie w smaku jest super i kroi się bardzo dobrze, zjadłem nawet sporo i nie mam żadnych zastrzeżeń poza tym, że w przekroju wygląda tak "żywo". Czy jedzenie jej w takiej postaci może czymś grozić? W sumie polędwiczki wieprzowe wędzę gorącym dymem, bez dodatkowej obróbki i do tej pory mi nie zaszkodziły. Co radzicie, zostawić jak jest czy jeszcze raz parzyć? P.S. Czasowo parzenie wychodziło ok 20 min w temp 75-80C. Wydawało mi się krótko, ale 2 termometry wbijałem w różnych miejscach dla pewności i pokazywały te 70, a nawet miejscami więcej. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez marcel089 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Dziwne, bo dla wiankowych czas jest za krótki. Ten błąd można chyba wytłumaczyć tym, że wbijałeś sondy termometrów w gorącej wodzie i zdążyły "złapać" jej temperaturę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Może sprawdź termometry? Ale żeby dwa walnęły to też dziwne. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) en błąd można chyba wytłumaczyć tym, że wbijałeś sondy termometrów w gorącej wodzie i zdążyły "złapać" jej temperaturę. Owszem, ale czekałem za każdym razem chwilę i temp spadała do wspomnianych 70C. Pytanie co dalej z tym zrobić, to jest ok 8kg kiełbasy.[Dodano: 03 sty 2022 - 12:54] Może sprawdź termometry? Ale żeby dwa walnęły to też dziwne. Temperaturę wody pokazywały dobrze, więc raczej są w porządku. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez marcel089 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Ja bym popakował i pomroził a po wyciągnięciu na nowo sparzył pierwszą porcję. Jak wyjdzie wiórowata/ niedobra to masz 8kg wędliny kulinarnej na np. bigos, dodatek do zup itp Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Trudno na odległość stwierdzić skalę problemu. Na początek, spróbuj jeden wianek upiec w piekarniku. Zobaczysz czy coś się zmieni. Drugi wianek sparz jeszcze raz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Trudno na odległość stwierdzić skalę problemu. Na początek, spróbuj jeden wianek upiec w piekarniku. Zobaczysz czy coś się zmieni. Drugi wianek sparz jeszcze raz. Rozumiem, że moje obawy są słuszne i zostawienie tego w takim stanie nie wchodzi w grę? W piekarniku to już chyba całkiem ją załatwię, więc wolę ją sparzyć. Orientacyjnie jakiego czasu powinienem oczekiwać dla takiego przekroju? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Coś tu chyba z umieszczeniem termometru w kiełbasie nie tak. Wbij zatem może "od końca" dokładnie w środek. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Grzeję wodę i będę całość parzył. Podsuszę do środy w temp pokojowej i wtedy skroję. Mam nadzieję, że jeszcze cokolwiek aromatu dymu w niej zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Orientacyjnie jakiego czasu powinienem oczekiwać dla takiego przekroju? Dysponują termometrami, nie parzysz na czas (dla kiełbasy wędzonej, parzonej proces parzenia powinien trwać ok.35 min.) tylko do uzyskania wewnątrz batona temperatury 68-70 st.C, w wodzie o temp. 72-75 st.C. Błędy jakie mogły wystąpić: niewłaściwy pomiar temperatury, zbyt krótki czas parzenia oraz błędne wskazania termometrów.Ważne jest także, do jakiej wody włożyłeś kiełbasy podczas parzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Ważne jest także, do jakiej wody włożyłeś kiełbasy podczas parzenia. Wkładałem do wody o temp, w której parzyłem czyli ok 75C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Stycznia 2022 ok 20 min w temp 75-80C 50 mm - za krótko i prawie niemożliwe z tymi termometrami , też kiedyś wbiłem prawie na wylot , ale czas mi mocno nie pasował i sprawdziłem ponownie wbijając wzdłuż i było 58st Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Sparzyłem i zahartowałem kiełbasy, już wiszą na drążkach i się chłodzą. Mam jeszcze pytanie czy lepiej będzie je trochę podsuszyć, mam na myśli 1-2 dni w temp pokojowej czy kroić nawet dzisiaj, jak tylko zejdą do temperatury pokojowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Część możesz kroić, jak piszesz, a część podsuszyć. Obie powinny być smaczne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18827-niedoparzona-surowa-kie%C5%82basa/#findComment-741874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.