Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do Górali lub innych Zadymiaczy, znających temat - Jak zrobić SPYRKĘ? Kiedyś, w czasach szkoły średniej, byłem w Nowym Bystrym k/Zakopanego i na kwaterze u Górali częstowali mnie SPYRKĄ. Była wspaniała, krucha i pachnąca. Jak ją zrobić?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
Gdyby negus, nie miał dziś urodzin to pewnie nie trafiłbym na ten temat. Odświeżam, bo jak dla mnie temat ciekawy. Może ktoś coś wie? Wydaje mi się, że jest to boczek lub skwarki, ale do końca pewny nie jestem.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69451
Udostępnij na innych stronach

Chodzi tu chyba o smalec z topionej słoniny i wędzonego podgarla w końcowej fazie obowiązkowo przyprawy takie jak pieprz, jarzynka,czosnek w/g uznania majeranek no i zaraz po wyłączeniu dolewamy trochę zimnego mleka bardzo powoli bo kipi czynność ta powoduje to że skwareczki robią się miękkie.

 

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 6:51 am ]

Jeżeli już to zaczyna się tak jak to było dawno za Brynicą :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69459
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to słonina solona podwedzana.

Tak słyszałem.

Kwestia w jakiej postaci spożywał to negus, w kawałkach czy smarowane na chlebku.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69498
Udostępnij na innych stronach

Na Śląsku Cieszyńskim szpyrka to słonina. Może być świeża lub wędzona. Szpyrki to też grubsze skwarki powstałe z wytopienia słoniny - szpyrki białe, lub z tzw. wyrzosków (kawałki mięsa i tłuszczu) - szpyrki czorne. Te ostatnie podawane z plackami z blachy, znane niektórym na tym forum z Brennej :wink: .

http://www.e-beskidy.com/index.php?name=News&file=article&sid=3317

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69500
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

podpowie ktoś jak ją zrobić ?

Robię ostatnio wyłącznie słoninę po podlasku wariant II: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546

Trzymam ją w zalewie nawet miesiąc a po zimnym wędzeniu jest jak masełko.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-143553
Udostępnij na innych stronach

O to mi chodziło , to jest przepis :) Część będę trzymał miesiąc w zalewie , ale część muszę uwędzić szybciej , bo po prostu nie wytrzymam :) następne wędzenie planuję za 10 dni :)

 

 

Ślicznie dziękuję :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-143558
Udostępnij na innych stronach

O to mi chodziło

Po wyjęciu z zalewy dobrze wypłucz i sprawdź słoność.

W razie przesolenia (na Twój smak) wymocz w zimnej wodzie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-143561
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Maksymalnie 40 stopni

A to przysmolenie na górze?????, może źle widzę....ale ogólnie :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145367
Udostępnij na innych stronach

To tak tylko na zdjęciu wyszło , żadnego przysmolenia nie ma , bo być nie może , wędzone w 40 stopniach generatorem dymu , nie wiem dlaczego zdjęcie tak wygląda , jutro , jak chcecie , zrobię nowe foto ......... jak jej do jutra nie zeżrę , he he :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145374
Udostępnij na innych stronach

No w jednym masz rację, generator dymu na pewno nie jest winien.

Dziwi mnie tylko że po jednym zimnym wędzeniu, masz takie foto.

Chyba że masz jakiś polepszacz do aparatu foto.

I foto z drugiej stronki byłoby mile widziane.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145380
Udostępnij na innych stronach

Wierzymy na słowo, nie krępuj się, zajadaj do samego końca, smacznego :thumbsup: :thumbsup: Ja też czekam na odpowiedź w sprawie dymogeneratora WB. Pozdrawiam

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145382
Udostępnij na innych stronach

I się nie doczekasz.

Ja też czekałem tydzień i mnie olał, zainteresowany.

I dlatego, Adam Słodowy, i Zrób to Sam.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145388
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
Witam ,podaję przepis na góralską spyrkę , taką jak była robiona dziesiątki a może i setki lat temu - przepis sprawdzony prze zemnie - udaje się zawsze - w ten sposób wędzą słoninę górale z okolic Zakopanego .Potrzebna gruba słonina koniecznie ze skórą - około 3 cm. byle nie maciora co ważyła 300 kg :???: Roztwór nasycony , wkładamy słoninkę na trzy dni i w zimne ciemne miejsce .Po trzech dniach pod zimną wodę, lekko skrobiemy . Suszymy i do rozgrzanej wędzarki .Oryginalna nie jest smarowana żadną papryką ,czosnkiem itp.Ja do solanki wrzucam ziele angielskie i liść laurowy - rzecz gustu Na początek gorącym dymem - jak zacznie delikatnie kapać- trktujemy ją dymem letnim. Długość wędzenia zależy od tego czy naszą spyrkę chcemy smarować -około 6 godzin czy chcemy ją kroić - 4 godziny- na plasterki lub jeść ją tak jak górale - pasek szerokości 2-3 cm z którego odkrawamy małe kąski (bez skóry) zagryzając chlebkiem ,grzybkiem marynowanym i popijając to wszysko góralską herbatką 50% .Pycha .Przepis ten podałem wcześniej na forum Na Grzyby gdzie mam login chulaj555 Pozdrawiam serdecznie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-174993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.