negus Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2008 Pytanie do Górali lub innych Zadymiaczy, znających temat - Jak zrobić SPYRKĘ? Kiedyś, w czasach szkoły średniej, byłem w Nowym Bystrym k/Zakopanego i na kwaterze u Górali częstowali mnie SPYRKĄ. Była wspaniała, krucha i pachnąca. Jak ją zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Maja 2009 Gdyby negus, nie miał dziś urodzin to pewnie nie trafiłbym na ten temat. Odświeżam, bo jak dla mnie temat ciekawy. Może ktoś coś wie? Wydaje mi się, że jest to boczek lub skwarki, ale do końca pewny nie jestem. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Maja 2009 U nas na Śląsku, spyrka to po prostu słonina (często wymawiana tez jako szpyrka). Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Maja 2009 Chodzi tu chyba o smalec z topionej słoniny i wędzonego podgarla w końcowej fazie obowiązkowo przyprawy takie jak pieprz, jarzynka,czosnek w/g uznania majeranek no i zaraz po wyłączeniu dolewamy trochę zimnego mleka bardzo powoli bo kipi czynność ta powoduje to że skwareczki robią się miękkie. [ Dodano: Wto Maj 26, 2009 6:51 am ] Jeżeli już to zaczyna się tak jak to było dawno za Brynicą :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Maja 2009 Moim zdaniem to słonina solona podwedzana. Tak słyszałem. Kwestia w jakiej postaci spożywał to negus, w kawałkach czy smarowane na chlebku. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Maja 2009 Na Śląsku Cieszyńskim szpyrka to słonina. Może być świeża lub wędzona. Szpyrki to też grubsze skwarki powstałe z wytopienia słoniny - szpyrki białe, lub z tzw. wyrzosków (kawałki mięsa i tłuszczu) - szpyrki czorne. Te ostatnie podawane z plackami z blachy, znane niektórym na tym forum z Brennej :wink: . http://www.e-beskidy.com/index.php?name=News&file=article&sid=3317 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-69500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Moim zdaniem to słonina solona podwedzana. Dobra , uznajmy że to słonina wędzona , to podpowie ktoś jak ją zrobić ? Wędzenie na pewno na zimno , ale co przed wędzeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-143527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Stycznia 2011 podpowie ktoś jak ją zrobić ?Robię ostatnio wyłącznie słoninę po podlasku wariant II: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546 Trzymam ją w zalewie nawet miesiąc a po zimnym wędzeniu jest jak masełko. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-143553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Stycznia 2011 O to mi chodziło , to jest przepis Część będę trzymał miesiąc w zalewie , ale część muszę uwędzić szybciej , bo po prostu nie wytrzymam następne wędzenie planuję za 10 dni Ślicznie dziękuję :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-143558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Stycznia 2011 O to mi chodziłoPo wyjęciu z zalewy dobrze wypłucz i sprawdź słoność. W razie przesolenia (na Twój smak) wymocz w zimnej wodzie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-143561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2011 Moja dzisiejsza ,, spyrka " :thumbsup: http://img232.imageshack.us/img232/5454/p1060121q.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2011 Ale chyba nie wędziłeś w zimnym dymie ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2011 A dlaczego nie :question: Maksymalnie 40 stopni .................. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2011 Maksymalnie 40 stopniA to przysmolenie na górze?????, może źle widzę....ale ogólnie :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Lutego 2011 Na górnej krawędzi wygląda na spaloną.Może się mylę.Może foto z drugiej strony.Tylko pytam. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lutego 2011 To tak tylko na zdjęciu wyszło , żadnego przysmolenia nie ma , bo być nie może , wędzone w 40 stopniach generatorem dymu , nie wiem dlaczego zdjęcie tak wygląda , jutro , jak chcecie , zrobię nowe foto ......... jak jej do jutra nie zeżrę , he he :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Lutego 2011 No w jednym masz rację, generator dymu na pewno nie jest winien.Dziwi mnie tylko że po jednym zimnym wędzeniu, masz takie foto.Chyba że masz jakiś polepszacz do aparatu foto.I foto z drugiej stronki byłoby mile widziane. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Lutego 2011 Wierzymy na słowo, nie krępuj się, zajadaj do samego końca, smacznego :thumbsup: :thumbsup: Ja też czekam na odpowiedź w sprawie dymogeneratora WB. Pozdrawiam Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Lutego 2011 I się nie doczekasz.Ja też czekałem tydzień i mnie olał, zainteresowany.I dlatego, Adam Słodowy, i Zrób to Sam. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-145388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asterix35 Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Września 2011 Witam ,podaję przepis na góralską spyrkę , taką jak była robiona dziesiątki a może i setki lat temu - przepis sprawdzony prze zemnie - udaje się zawsze - w ten sposób wędzą słoninę górale z okolic Zakopanego .Potrzebna gruba słonina koniecznie ze skórą - około 3 cm. byle nie maciora co ważyła 300 kg :???: Roztwór nasycony , wkładamy słoninkę na trzy dni i w zimne ciemne miejsce .Po trzech dniach pod zimną wodę, lekko skrobiemy . Suszymy i do rozgrzanej wędzarki .Oryginalna nie jest smarowana żadną papryką ,czosnkiem itp.Ja do solanki wrzucam ziele angielskie i liść laurowy - rzecz gustu Na początek gorącym dymem - jak zacznie delikatnie kapać- trktujemy ją dymem letnim. Długość wędzenia zależy od tego czy naszą spyrkę chcemy smarować -około 6 godzin czy chcemy ją kroić - 4 godziny- na plasterki lub jeść ją tak jak górale - pasek szerokości 2-3 cm z którego odkrawamy małe kąski (bez skóry) zagryzając chlebkiem ,grzybkiem marynowanym i popijając to wszysko góralską herbatką 50% .Pycha .Przepis ten podałem wcześniej na forum Na Grzyby gdzie mam login chulaj555 Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1891-spyrka/#findComment-174993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.