Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem z utrzymaniem stalej temperatury w komorze. Kontrukcja na zasadzie kibelka - po bokach regulowane otwory. W srodku deflektor. Podczas wędzenia występuje roznica temperatur - na górze jest cieplej niż na dole. Czym to może być spowodowane i jak to zminimalizować.

Dzięki z góry za pomoc.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Czym to może być spowodowane

Prawami fizyki ;)

jak to zminimalizować

Mierzyć średnią temperaturę (między dolnymi a górnymi wędzonkami) i w trakcie wędzenia przekładać kije (mniej więcej w połowie wędzenia).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Czym to może być spowodowane

Prawami fizyki ;)

jak to zminimalizować

Mierzyć średnią temperaturę (między dolnymi a górnymi wędzonkami) i w trakcie wędzenia przekładać kije (mniej więcej w połowie wędzenia).

A nie jest to spowodowane zbyt szybkim przepływem dymu i ciepła, które "odbija sie" od sufitu. Może przymykać bardziej otowry lub obniżyć deflektor, co by zmniejszyć ten ruch powietrza?

To cieplej to ile jest w stopniach. Sam przez ciekawość zmierzę w swojej.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

W zależności czy dopiekanie czy wędzenie. Normalnie ok 10-20st. Z wędzonkami sobie jakoś radzę, gorzej z kiełbasą, która wissi u mnie na dwóch poziomach. Wiem ze rozwiązaniem jest przekładanie kijów, ale szukam jakiegos takiego rozwiązania co by nie trzeba było tego robić.

Przepływ powietrza powinien być swobodny.

Jak przymkniesz otwory to istnieje zagrożenie kiszenia dymu/wędzonek.

On musi uchodzić swobodnie (ja prócz otworów mam jeszcze klapy po bokach które też uchylam lekko)

Kurcze nie pamiętam jaka jest u mnie różnica ale wydawało mi się że to coś koło 5'C.

Górę miej otwartą by nic nie wstrzymywało dymy a przy palenisku przymknij trochę drzwi.

Kije powinno się przekładać nie tylko góra/dół ale też drzwi/plecy bo temperatury są różne w całej wędzarni. A termometr mam zawsze pośrodku między dwoma poziomami.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216