Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem z utrzymaniem stalej temperatury w komorze. Kontrukcja na zasadzie kibelka - po bokach regulowane otwory. W srodku deflektor. Podczas wędzenia występuje roznica temperatur - na górze jest cieplej niż na dole. Czym to może być spowodowane i jak to zminimalizować.

Dzięki z góry za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czym to może być spowodowane

Prawami fizyki ;)

 

 

jak to zminimalizować

Mierzyć średnią temperaturę (między dolnymi a górnymi wędzonkami) i w trakcie wędzenia przekładać kije (mniej więcej w połowie wędzenia).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

 

Czym to może być spowodowane

Prawami fizyki ;)

 

 

jak to zminimalizować

Mierzyć średnią temperaturę (między dolnymi a górnymi wędzonkami) i w trakcie wędzenia przekładać kije (mniej więcej w połowie wędzenia).

 

A nie jest to spowodowane zbyt szybkim przepływem dymu i ciepła, które "odbija sie" od sufitu. Może przymykać bardziej otowry lub obniżyć deflektor, co by zmniejszyć ten ruch powietrza?

To cieplej to ile jest w stopniach. Sam przez ciekawość zmierzę w swojej.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

W zależności czy dopiekanie czy wędzenie. Normalnie ok 10-20st. Z wędzonkami sobie jakoś radzę, gorzej z kiełbasą, która wissi u mnie na dwóch poziomach. Wiem ze rozwiązaniem jest przekładanie kijów, ale szukam jakiegos takiego rozwiązania co by nie trzeba było tego robić.

Przepływ powietrza powinien być swobodny.

Jak przymkniesz otwory to istnieje zagrożenie kiszenia dymu/wędzonek.

On musi uchodzić swobodnie (ja prócz otworów mam jeszcze klapy po bokach które też uchylam lekko)

Kurcze nie pamiętam jaka jest u mnie różnica ale wydawało mi się że to coś koło 5'C.

Górę miej otwartą by nic nie wstrzymywało dymy a przy palenisku przymknij trochę drzwi.

Kije powinno się przekładać nie tylko góra/dół ale też drzwi/plecy bo temperatury są różne w całej wędzarni. A termometr mam zawsze pośrodku między dwoma poziomami.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.