abadeon Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2022 Witam wszystkich. Mam problem z utrzymaniem stalej temperatury w komorze. Kontrukcja na zasadzie kibelka - po bokach regulowane otwory. W srodku deflektor. Podczas wędzenia występuje roznica temperatur - na górze jest cieplej niż na dole. Czym to może być spowodowane i jak to zminimalizować.Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2022 Czym to może być spowodowane Prawami fizyki jak to zminimalizować Mierzyć średnią temperaturę (między dolnymi a górnymi wędzonkami) i w trakcie wędzenia przekładać kije (mniej więcej w połowie wędzenia). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-758667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2022 Czym to może być spowodowanePrawami fizyki jak to zminimalizowaćMierzyć średnią temperaturę (między dolnymi a górnymi wędzonkami) i w trakcie wędzenia przekładać kije (mniej więcej w połowie wędzenia). A nie jest to spowodowane zbyt szybkim przepływem dymu i ciepła, które "odbija sie" od sufitu. Może przymykać bardziej otowry lub obniżyć deflektor, co by zmniejszyć ten ruch powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-758668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Marca 2022 To cieplej to ile jest w stopniach. Sam przez ciekawość zmierzę w swojej. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-758670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Marca 2022 W zależności czy dopiekanie czy wędzenie. Normalnie ok 10-20st. Z wędzonkami sobie jakoś radzę, gorzej z kiełbasą, która wissi u mnie na dwóch poziomach. Wiem ze rozwiązaniem jest przekładanie kijów, ale szukam jakiegos takiego rozwiązania co by nie trzeba było tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-758672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Marca 2022 Przepływ powietrza powinien być swobodny.Jak przymkniesz otwory to istnieje zagrożenie kiszenia dymu/wędzonek.On musi uchodzić swobodnie (ja prócz otworów mam jeszcze klapy po bokach które też uchylam lekko)Kurcze nie pamiętam jaka jest u mnie różnica ale wydawało mi się że to coś koło 5'C.Górę miej otwartą by nic nie wstrzymywało dymy a przy palenisku przymknij trochę drzwi.Kije powinno się przekładać nie tylko góra/dół ale też drzwi/plecy bo temperatury są różne w całej wędzarni. A termometr mam zawsze pośrodku między dwoma poziomami. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19017-nier%C3%B3wnomierna-temperatura-w-komorze-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-758676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.