markus383 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2022 Witam.Chciałbym wykonać jakąś wędlinkę dojrzewającą. Dysponuję lodówką na fermentor ok 15 litrowy (aktualnie wolny, bo drożdżaki skończyły pracę i piwo zostało zabutelkowane). Pomyślałem o jakiejś dojrzewającej kiełbasce. Znalazłem przepis na chorizo na naszej stronie. Nie mam możliwości sterowania w niej (lodówce) wilgotnością, ale pomyślałem o fermentorze. Chciałbym umieścić go w lodówce, temperaturę ustawić na 15*C i na dno fermentora wlać trochę wody, aby podnieść wilgotność. Fermentor zakryłbym wieczkiem, aby wilgotność była stała. Kiełbaska wisiałaby na poprzeczce w fermentorze ponad taflą wody.. Co Wy na taki sposób? Myślę, że do fermentora weszłoby ze 2,5 - 3 kg kiełbaski. Dysponuję jeszcze piwnicą, gdzie jest ok 16-18*C, ale tam też musiałbym umieścić kiełbaskę w fermentorze, gdyż nie mogę zapewnić tam odpowiedniej wilgotności. Lubię to! Komentarz Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19038-dojrzewalnik-lod%C3%B3wka-plus-fermentor-z-wod%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.