Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Chciałbym wykonać jakąś wędlinkę dojrzewającą. Dysponuję lodówką na fermentor ok 15 litrowy (aktualnie wolny, bo drożdżaki skończyły pracę i piwo zostało zabutelkowane). Pomyślałem o jakiejś dojrzewającej kiełbasce. Znalazłem przepis na chorizo na naszej stronie. Nie mam możliwości sterowania w niej (lodówce) wilgotnością, ale pomyślałem o fermentorze. Chciałbym umieścić go w lodówce, temperaturę ustawić na 15*C i na dno fermentora wlać trochę wody, aby podnieść wilgotność. Fermentor zakryłbym wieczkiem, aby wilgotność była stała. Kiełbaska wisiałaby na poprzeczce w fermentorze ponad taflą wody..
Co Wy na taki sposób?
Myślę, że do fermentora weszłoby ze 2,5 - 3 kg kiełbaski.
Dysponuję jeszcze piwnicą, gdzie jest ok 16-18*C, ale tam też musiałbym umieścić kiełbaskę w fermentorze, gdyż nie mogę zapewnić tam odpowiedniej wilgotności.
 
Lubię to!
 
 
 
Komentarz
 
 

 

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19038-dojrzewalnik-lod%C3%B3wka-plus-fermentor-z-wod%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.