Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) Anatomiczny atlas mięśni tuszy wołowejStanisław Tyszkiewicz Anatomiczny atlas mięśni tuszy wołowej opracowano na podstawie rozdziału 5.6 normy EKG/ONZ „Mięso Wołowe. Tusze i elementy." ECE/TRADE/326 z wydania z 2004 i 2012 r. w angielsko- i francuskojęzycznych wersjach wydawniczych. Europejska Komisja Gospodarcza Organizacji Narodów Zjednoczonych otrzymała misję opracowywania i publikowania komercyjnych standardów jakościowych na nietrwałe produkty rolne, w tym na świeże owoce i warzywa, suche i suszone produkty rolne. sadzeniaki ziemniaków, mięso, jaja i przetwory z jaj oraz cięte kwiaty. Normy EKG/ONZ dostępne są w internecie pod adresem https://unp.un.org, a bardziej szczegółowe informacje o nich można uzyskać pod adresem www.unece.org.trade/agr.welcome.htmlNormy EKG/ONZ ukazują się w oficjalnych językach ONZ i mogą bez autoryzacji być cytowane i przedrukowywane pod warunkiem podania źródła. Pierwsze wydanie normy na mięso wołowe w tuszach i elementach handlowych ukazało się w 2004 r. i było dziełem licznego grona światowych ekspertów reprezentujących nie tylko Europę. W opracowaniu pierwszej wersji tej normy od samego początku aktywny udział brali eksperci z Wielkiej Brytanii (UK), Francji, Węgier, Polski, Grecji, Stanów Zjednoczonych i Kanady. Pierwsze doświadczalne rozbiory tusz wołowych dla potrzeb światowej normalizacji przeprowadziliśmy na zaproszenie rządu Grecji w zakładach mięsnych na wyspie Eubei. Włączenie się do współpracy delegacji rosyjskiej i chińskiej skutkowało opracowaniem wersji normy w ich językach. Znaczący wpływ na przyspieszenie prac nad normą oraz rozszerzenie jej treści merytorycznej miało włączenie się do prac przedstawicieli Australii, którzy zaproponowali włączenie do normy znaczącej części swojego handlowego katalogu oferowanego na rynkach światowych mięsa zatytułowanego „Handbook of Australian Meat". Z tego katalogu (wydanie 6 z 1998 r. firmy AUS-MEAT Limited z South Brisbane w Australii) pochodzą wizualizacje podzielonych na poszczególne mięśnie części handlowych opisanych i zakodowanych w informacjach normy EKG/ONZ. Wyszczególnione mięśnie i ich zespoły zostały nazwane i opisane wyłącznie w języku łacińskim zarówno w oryginale angielskojęzycznym, jak i innych wersjach językowych. Nie będą one tłumaczone również w polskiej wersji normy, która jest aktualnie opracowywana w ramach zadania .Katalog branżowy wołowiny w tuszach i elementach handlowych" realizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.Pokazane w anatomicznym atlasie elementy tuszy wołowej, podzielonej na poszczególne mięśnie, pochodzą z ćwierćtusz uzyskanych z klasycznego rozbioru przez poprzeczne przecięcie tuszy wzdłuż wybranych żeber. Najczęściej jest to cięcie między 12-tym a 13-tym żebrem. 13-te żebro pozostawione przy tylnej ćwiartce rozpina łatę, co ułatwia ewentualny proces jej mrożenia. Alternatywą klasycznego podziału tuszy jest podział „pistoletowy" wzbogacający tylną ćwiartkę o cenne mięso z mięśni grzbietowych antrykotu. W przypadku tego rodzaju rozbioru łata pozostaje przy przedniej ćwiartce tuszy.Na ilustracjach atłasu każda plansza zaopatrzona jest w wizerunek tuszy z zaznaczoną lokalizacją prezentowanego elementu oraz „drogowskazem" określającym z jakiej strony są one widziane. Stosuje się następujące określenia kierunku:dogłowowy (dosłownie doczaszkowy) - cranial,doogonowy - caudal,grzbietowy- dorsal,brzuszny – ventral,dalszy - distali bliższy - proximal.Nazwy polskie prezentowanych półtusz i elementów zestawiamy poniżej z nazwami angielskimi i francuskimi oraz podajemy kody katalogowe, pod którymi występuję one w normie EKG/ONZ: 5.6.3 Ćwierćtusza tylna, Hindquarter, Quarttier arrie re droit5.6.4 Ćwierćtusza przednia, Forequarter, Quarttier avant droit2010 Zrazowa górna, Inside, Tende de tranche2020 Zrazowa dolna, Silverside, Semelle entiere2090 Rostbef z krzyżową, Rumps, Rumstek2060 Skrzydło z częścią krzyżowej, Thick flank, Tranche grasse+aiguillette barone2200 Łata z trzema żebrami, Thin flank (3 Ribs), Bavette2140 Rostbef z antrykotem (3 żebra), Striploin (3 Ribs), Faux-filet2150 Polędwica z warkoczem, Tenderloin (Side strap on). Filet avec chainette2303 Łopatka właściwa. Blade, Paleron2310 Rozbratel miękki, Chuck tender, Jumeau a biffleck1694 Żebra krótkie (5 żeber), Short ribs (5 Ribs), Plat de cotes2091 Antrykot z żebrami (5 żeber), Rib set (5 Ribs), Aguillette de rumstek1617 Rozbratel (5 żeber), Chuck (5 Ribs), Basse coótes1673 Mostek (10 żeber), Brisket (10 Ribs), Poitrine2360 Goleń przednia, Shin-Shank, Jarret avant2360 Goleń tylna, Shin-Shank, Jarret arriere Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19063-anatomiczny-atlas-mi%C4%99%C5%9Bni-tuszy-wo%C5%82owej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.