oli Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Chcielibyście :devil: - och ta technika.Niestety te wyroby na zdjęciach już są prawie wspomnieniem. :devil: Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Czymeś glazurowal, olli? Krwia? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 A mi się komputer "sypnął"....na wklejenie zdjęć musze poczekać! :sad: Teraz mi został komputer "firmowy" w godzinach pracy. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Ten bardziej gładki schab jest glaurowany mieszanką maggi, papryki ostrej, słodkiej i 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej z dodatkiem żelatyny, to chropowate jest galzurowane krwią z dodatkiem maki i dużą ilością pieprzu, ta glazurka daje niepowtarzalny smak. pozdrawiam OLI Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witam Już po świętach, więc na spokojnie pochwalę się tym co było. Brak czasu – jestem trochę nie za szybki – Nie pozwolił mi na pokazanie moich wyrobów przed świętami. Najbardziej cieszę się z chleba! Wyszedł wspaniały. Ale od początku: Ponieważ nikt nie ma pomysła ma mieszalnik do farszu na kiełbasę to na allegro zakupiłem mikser w którym wymieszałem na raz 3kg farszu na kiełbasę białą. Maszyna spisała się doskonale! I wyszła mi najlepsza jak do tej pory kiełbasa. W tej maszynie również wymieszałem surowiec na pasztet wg, kol Bagno. Żona mieszała ciasta a ja chleb. Polecam i jest za stosunkowo przystępną cenę. Kupiłem 10 woreczków mleka po przecenie i zrobiłem ser. Serwatki nie wylewałem – dodałem do chleba! Chleb wyszedł bardzo smaczny i pulchny. Był przebojem świąt. Mąkę żytnią kupiłem w Kauflandzie i to mąka 1200. Zrobiłem 60%żytniej i 40 pszennej 550, efekt jak na zdjęciu. Boczek prasowany a`la Dziadek, tym razem zrobiłem z trzech kawałków boczku z maksymalnie poobcinanym tłuszczykiem. Mocno go stłukłem tłuczkiem i lekko posypałem klejem wg. Dziadka. Boczek rolowany z jajkiem był „gotowany” na parze, tym razem zawinąłem go w gazę. Jest miękki i soczysty. Szyneczkę zrobiłem tylko parzoną, (nie mogłem wędzić, bo żona wysprzątała na tip top balkon i zakazała uruchomiania wodzarki!) Jajka to żona malowała, to tylko próbka, bo reszta poszła do „ludzi” I to by było tyle. Mój mikser Ser Pisanki Papciowej Boczek prasowany wg, Dziadka Szynka z boczkiem rolowanym Pasztet „lekko” przypieczony "słoneczko" z pasztetem Niezawodne ciasto drożdzowe z lodówki Prababci Ani, sernik i coś jeszcze Mój chlebek http://images20.fotosik.pl/215/f8550448a40ff62dmed.jpg http://images22.fotosik.pl/93/5dc88f3b78bca337med.jpg Pozdrawiam! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Papciu! Cóż za piękne wyroby! Robią wrażenie, mimo, że jesteśmy właśnie tuż po śiętach, a więc najedzeni :-)) Proszę, napisz coś więcej na temat miksera, jego ceny i parametrów bo właśnie czegoś podobnego szukam.Pozdrawiam-Halina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Papciu, jak robiułeś ten boczuś rolowany??ładnie wygląda Pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Dzięki za miłe słowa. Połechtało mnie Ja kupiłem na tej aukcji http://www.allegro.pl/item181295577_polprofesjonalny_mikser_o_poteznej_mocy_1000w.html Jestem zadowolony, potężna moc i mieszadła nie do złamania. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Wielkie dzięki za namiar. Mikser rzeczywiście wydaje się solidny i zaopatrzony w dużą misę a to ważne przy takich wyrobach. Mój stary mikserek nie ma już siły nawet na ubicie piany z białek, nie mogę marzyć, żeby wymieszał farsz na kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Do ...syna JarkaJa ten boczek robie tak od wielu już lat? zerknij tu"http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=780&page=3 Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Papciu!Wszystko wspaniałe...a i Papciowej pisaneczki przepiekne!!! :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 ...piękne, widać, że serce włożyli Papciowie w te wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 @olli: glazurujesz juz po parzeniu? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 hej znamy się może ??/Savio, Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ten z krwią glazurowałem przed parzeniem, a ten z żelatyną po parzeniu. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ciekawe, ze to sie w wodzie nie rozmylo/rozpackalo? Suszyles przed parzeniem?A moze po prostu to sie scina zaraz po wlozeniu do wrzatku i nie ma problema? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Papciu,a serka na Wielkanoc nie było? :tongue: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 jurek52 ser jest na zdjęciu jako druga pozycja. Zrobiony z 10 woreczków mleka. Ten mnieszy to siedział w obciętych wieczkach konserwy z dorszem w sosie pomidorowym kupionej w Plusie a ten większy to siedział w wiaderku plastikowym 1litrowym po śledzikach. Ser był obracany dlatego ma taki kształt. Wiaderko ma dziurki w denku bo ser mógł ocieknąć.Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Ciekawe, ze to sie w wodzie nie rozmylo/rozpackalo? Suszyles przed parzeniem?nie suszyłem przed parzeniem, włożyłem do wrzątku i się ścięło. Oczywiście trochę farfocli w wodzie pływało ale ogólnie OK. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam.Przepraszam Ze tak długo nie odpisywałem, ale przed świętami siadł mi komputer,i nie dawno go przywiozłem z serwisu, na liczniku miałem ponad 380 niprzeczytanych postów,które w wolnych chwilach czytam.Dzięki Bagno za dobrą opinię o moich wyrobach, ale to dzięki takim ludzim jak Ty ,Maxell, Dziadek, i wielu innych.pozdrawim. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Dopiero dziś ale lepiej późno niż wcale. Oto efekty wędzenia przed Wielkanocą - te zdjęcia to już właściwie historia. Ale niezmiernie smaczna historia. to były kiełbaski a teraz całość i jeszcze jedna fotka i ciekawostka przed świętami zrobiłem smalcu z SADŁA ok 3kg - już go nie ma, wyszedł ze skwarkami do chleba do pracy a czysty zamiast tej paskudnej margaryny do ciasta i tym sposobem ciasto też było o wiele lepsze i wcale go nie czuć tłustym. Wszystko robiłem z mięska od handlarza z targu, który twierdzi iż hodują zwierzaki na naturalnej paszy. Już na oko mięsko było klasa LUX a o smaku nie muszę chyba mówić. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Domin12439 Ładne wyroby, ale nie wiedziałem iż można do ciasta dawać zamiast margaryny szmalcy? Spróbuję zrobić i sam jestem ciekaw jak będzie smakować.Masz w piwnicy sprzęt klasy zero (nadziewarki) łdne fotki! Pozdrów bliźniaków! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witaj Papciu! Zwykłego smalcu ze słoniny moja Mama nigdy jakoś nie dawała do ciasta a przynajmniej ja tego nie widziałem. Ale jak tym razem przetopiłem SADŁO wieprzowe, to był to produkt na tyle czysty po przetopieniu, że Mama się skusiła do użycia mówiąc, że jej Babki tego używały. A i samo ciasto było wyborne. A uzyskać taką opinię na temat ciasta ode mnie mięsożercy to jest rzadkość. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 A czymze rozni sie sadlo wieprzowe od sloninki? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Tu lepiej niech się wypowie ktoś kto sam rozbierał "blondynki" od początku, bo ja z dzieciństwa wiele nie pamiętam. A jak zacząłem sam robić to kupowałem już w kawałkach. Wiem, że sadło jest bardziej kruche od słoniny i mniej skwarków zostało po wytopieniu. A jeszcze do Papcia!! Rozmawiałem dzisiaj z moją Babcią - przyszła odwiedzić kalekę z gipsem - podczas kawy wśród niekończących się opowieści udało mi się wydobyć, że oni nie korzystali nawet z sadła do ciast tylko z tzw. ŁOJU - czyli przypuszczam "sadła" wołowego. Razem z Dziadkiem przetopiliśmy jeszcze ostatnią partię chyba w 2002r bo w 2003r odszedł do krainy wiecznego wędzenia. I z tego przetopu znalazłem przed Wielkanocą 2007r ostatni słoik zakamuflowany w lodówce. To ma taką trwałość, że Hej! Na surowo przypomina w dotyku wosk i jest żółte. Chcąc uzyskać czysty łój i fajne skwarki trzeba wykroić wszystko co się jeszcze ostało na tłuszczyku jak np: resztki mięska albo gruczoły. Samo żólte do przetopienia. My w domu dodawaliśmy do rosołów, pieczenia hudych mięs, a na Boże Narodzenie robiło się ciasteczka z użyciem skwarek z łoju - smak historii, zapach zresztą też. Ilości musi każdy sam wg uznania przetestować, ale np. do rosołu jak dałem łyżeczkę to nikt nie marudził z przeciwników tłuszczu a smak był nieporównywalnie lepszy. Aha - w lodówce staje się twardy jak normalne wiejskie masło i można go kruszyć nożem bo łyżeczka wysiada. Kupowałem u handlarzy którzy na co dzień zbywają wołowinkę, przeważnie mają ale dziś być może na zamówienie ale na pewno jest bo przecież nie zniknęło z anatomii wołowinki. :grin: :lol: :tongue: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/192-w%C4%99dzenie-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-11456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.