Bahus Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2008 Nereczki cielęce w białym winie 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki pietruszki Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w posolonym wrzątku. Wyjąć, osączyć, natrzeć sokiem z cytryny i czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem. Pozostawić na 2 godz w chłodnym miejscu. Margarynę rozgrzać na patelni, zrumienić nerki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 45 min, podlewając winem. Miękkie nerki pokroić na plastry. świeży bób opłukać, wyłuskać, ugotować w lekko posolonej wodzie. Natkę umyć, oberwać listki. Nereczki podawać na gorąco, z bobem i sosem z pieczenia, udekorowane listkami natki. Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1922-nereczki-ciel%C4%99ce-w-bia%C5%82ym-winie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lidia Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2008 Witam. Wypóbowałam Twój przepis na te nereczki i muszę powiedzeć, że pycha! I mam takie pytanko, czy nerki wieprzowe też tak można zrobić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1922-nereczki-ciel%C4%99ce-w-bia%C5%82ym-winie/#findComment-45083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.