jacekw21 Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lipca 2022 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Używałem maszynki nr. 8 W zależności jakiej wielkości mamy kątnice tyle mniej więcej szykujemy surowca moja nie było zbyt duża. -500 g boczek (chudy) 8 mm -400 g karkówka szarpak -400 g szynka w kostkę około 2 cm -300 g słonina w kostkę 1-0,5 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -18 g/kg peklosól -25 g/kg sól warzona nie jodowana do słoniny -2-3 g/kg pieprz czarny -0,5-1 g/kg kolendra mielona -0,5-1 g/kg chili nitki lub chilli jalapeno -papryka płatek kolorowa lub kto woli może dać jednego koloru słodka 8 g/kg -1 g/kg majeranek -10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej. -woda 10% podczas dodawania przypraw WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 4x4 cm, szynkę tniemy w kostkę już na docelowy wymiar około 2 cm . Słoninę proponuję nawet kila dni wcześniej zasolić w kostce w dawce 25 g/kg soli. Przed krojeniem włożyć do zamrażarki, będzie lepiej się kroić. Peklujemy i wstawiamy do lodówki na 2 dni w temp. 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy mięso przyprawiamy i dajemy wodę. Dokładnie mieszamy do kleistości. Napełniamy kątnicę dość ściśle wiążemy dodatkowo jak wędzonki i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. w 40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st wędzimy do koloru jaki nas zadowala moja była wędzona około 4 godzin .Następnie parzymy. Parzenie woda 75-80 st. do uzyskania 68 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 15-20 min w zimnej wodzie. Teraz wieszamy do ocieknięcia lub wycieramy ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX64 Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2022 Witaj przyjacielu, nie rozumiem, ile soli jest w przepisie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-785701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2022 (edytowane) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -18 g/kg peklosól -25 g/kg sól warzona nie jodowana do słoniny .......................... Do mięsa-18 g/kg peklosól Do słoniny-25 g/kg sól warzona nie jodowana do słoniny Edytowane 4 Września 2022 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-785704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2022 Witaj przyjacielu, nie rozumiem, ile soli jest w przepisie? Dokładnie tyle ile jest napisane w przepisie. I kolega piurko podpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-785775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2022 (edytowane) Witaj przyjacielu, nie rozumiem, ile soli jest w przepisie?No więc tak: "Czerwone" mięsa peklujesz dawką 18 g peklosoli na kg mięsa. Słoninę solisz osobno dawką 25 g soli na kg słoninki. Wsio paniał? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Września 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-785874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dixi Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2023 Czyli jeśli chodzi o słoność, to wychodzi razem 43g na kilogram? Da się to jeść? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-821442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2023 osobnoOsobno czyli 25 g lub 18 g na kilogram Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-821445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Marca 2023 To jest podane na kilogram jak większość prawidłowych przepisów na forum. W konkretnym przykładzie słoniny jest 300g więc stosując 25g/1kg tutaj dajesz 7,5g soli niejodowanej. Pozostałego mięsa masz 1300g. Analogicznie dajesz 23,4g peklosoli. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-821450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Ale cudo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-840835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.