Skocz do zawartości

Twonk

**VIP**
  • Postów

    590
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Twonk w dniu 12 Lipca 2023

Użytkownicy przyznają Twonk punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Polska Południowa

Ostatnie wizyty

1220 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Twonk

  1. Twonk

    Wybór nadziewarki.

    @soliera a ta co ją kupiłeś w 2020 nie zdała egzaminu?
  2. Twonk

    Wybór nadziewarki.

    @soliera robię kabanosy ale max 2 do 3 razy do roku 15 do 20 kg jednorazowo. Lejek 12mm. Na poprzedniej nadziewarce po dziadku to była męczarnia. Tutaj jest łatwiej. Mała uwaga: ja używam nadziewarki niezbyt często - tak raz na miesiąc a czasami raz na dwa miesiące.
  3. Twonk

    Wybór nadziewarki.

    Spoko, na razie się cieszę. Moja ma tłok żeliwny odlewany. Porównywałem w sklepie z Hendi i one wyglądały na bliźniacze konstrukcje. Jak wytrzyma 10 lat to i tak jak na dzisiejsze konstrukcje...
  4. Twonk

    Wybór nadziewarki.

    Ja kupiłem taką Yato i na razie jestem bardzo zadowolony. Też chińczyk ale wykonanie bardzo solidne (przynajmniej moja sztuka).
  5. Zastanawiam się nad zamontowaniem takiego wentylatora do mojej wędzarni. Macie jakieś namiary na taki wentylator i sterownik do niego? Nie trafi go szlag jak sie będzie wędził?
  6. Cześć,

     

    można jeszcze zamówić u ciebie lejki? Najbardziej zależałoby mi na 120 mm i na pilocie.

    1. Twonk

      Twonk

      Oczywiście chodziło mi o 12mm 😁

  7. Rurka dymowa przedłużona jakaś. Moja jest troszkę inna bez tego łączenia. Chyba, że źle patrzę. Reszta się zgadza. Właśnie się zorientowałem, że mój dymogenerator by Roger obchodzić będzie w przyszłym miesiącu dziesiątą rocznicę zadymiania.
  8. Miałem podłączone przez te sonoffy 2 grzałki w wędzarni. Niestety po kilkunastu wędzeniach czujniki szlag trafił. Pokazywały poprawnie do ok. 50 st. C a później się jakby blokowały, w związku z czym, mimo osiągnięcia odpowiedniej temperatury, grzałki dalej grzały. Na szczęście się zorientowałem, bo nie padły oba w tym samym czasie. Zmieniłem sterownik na Esco (miałem go już wcześniej ale chciałem sobie polepszyć ) i śmiga.
  9. Grzewlod, za tą ceną to można by potestować. Doczytał ktoś czy ma wifi?
  10. Ty nie potrzebujesz takiego pomiaru a ja tak. Pakuję np. szynki do woreczków jak do sou vide. Ustawiam cyrkulator na 80 stopni. Alarm meatera np. na 69 stopni wewnątrz. Tyle. Tak - mam 2 apki: jedną do cyrkulatora a druga do meatera. Meater byłby zbędny jakbym (zgodnie ze sztuką) ustawił cyrkulator na 69 stopni i parzył wg tabel. -jak dla mnie, trwa to wtedy wieki a struktura mięsa nie do końca odpowiada mojej żonie. Poza tym, lubię widzieć kiedy mięso osiąga w środku odpowiednia temperaturę. Sorki jeśli zgrzeszyłem 😉
  11. No może i tak 😁 Ja mam DT-34 i kilka innych termometrów, ale... od kiedy używam tego meatera (wersja pierwsza plus) to parzenie stało się o wiele prostsze. Wszystko ląduje sou vide, odpalam cyrkulator i tyle. Na telefonie mam podgląd przebiegu parzenia, mogę się zająć innymi sprawami.
  12. Twonk

    Wymarzony kociołek

    Ja mam dwa kociołki - w jednym jest a w drugim nie ma tego otworu. Kociołkuje od lat bez problemu i nie widzę za bardzo różnicy. Wydaje mi sie, że pomimo dokręcenia pokrywy, nie jest ona bardzo szczelna więc przy pewnym ciśnieniu zawsze para znajdzie ujście. To nie szybkowar z uszczelkami.
  13. Tu coś znajdziesz: szynka wołowa wędzona wg PW21 str 442.
  14. Tu masz tematy o elektrycznych wedzarniach LINK.
  15. Niezła zadyma! Wg mnie to trochę przesadziliscie z wędzeniem a brak obróbki termicznej (np. parzenia) poskutkował surowym mięsem. Jaka była temperatura mięsa w środku?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.