Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-65602700-1659001990_thumb.jpgpost-72431-0-66348300-1659002014_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
 
Używałem maszynki nr. 8
 
W zależności jakiej wielkości mamy kątnice tyle mniej więcej szykujemy surowca moja nie było zbyt duża.
 
-500 g boczek (chudy) 8 mm
 
-400 g karkówka szarpak
 
-400 g szynka w kostkę około 2 cm
 
-300 g słonina w kostkę 1-0,5 cm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-18 g/kg peklosól
 
-25 g/kg sól warzona nie jodowana do słoniny
 
-2-3 g/kg pieprz czarny
 
-0,5-1 g/kg kolendra mielona
 
-0,5-1 g/kg chili nitki lub chilli jalapeno 
 
-papryka płatek kolorowa lub kto woli może dać jednego koloru słodka 8 g/kg
 
-1 g/kg majeranek
 
-10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej.
 
-woda 10% podczas dodawania przypraw
 
WYKONANIE 
 
Kupione mięso tniemy w kostkę około 4x4 cm, szynkę tniemy w kostkę już na docelowy wymiar około 2 cm . Słoninę proponuję nawet kila dni wcześniej zasolić w kostce w dawce 25 g/kg soli. Przed krojeniem włożyć do zamrażarki, będzie lepiej się kroić.  Peklujemy i wstawiamy do lodówki na 2 dni w temp. 4-6 st.  Po tym czasie rozdrabniamy mięso przyprawiamy i dajemy wodę. Dokładnie mieszamy do kleistości. Napełniamy kątnicę dość  ściśle wiążemy dodatkowo jak wędzonki i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. w 40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st wędzimy do koloru jaki nas zadowala moja była wędzona około 4 godzin .Następnie parzymy. Parzenie woda 75-80 st. do uzyskania 68 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 15-20 min w zimnej wodzie. Teraz wieszamy do ocieknięcia lub wycieramy ręcznikiem papierowym i chowamy do lodówki. SMACZNEGO.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-18 g/kg peklosól
 
-25 g/kg sól warzona nie jodowana do słoniny
 
..........................

 
 

 

Do mięsa

-18 g/kg peklosól
 
Do słoniny
-25 g/kg sól warzona nie jodowana do słoniny

 
Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-785704
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj przyjacielu, nie rozumiem, ile soli jest w przepisie?
 

Dokładnie tyle ile jest napisane w przepisie. I kolega piurko podpowiada  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-785775
Udostępnij na innych stronach

Witaj przyjacielu, nie rozumiem, ile soli jest w przepisie?

No więc tak: "Czerwone" mięsa peklujesz dawką 18 g peklosoli na kg mięsa. Słoninę solisz osobno dawką 25 g soli na kg słoninki. Wsio paniał?

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-785874
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

osobno

Osobno czyli 25 g lub 18 g na kilogram

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-821445
Udostępnij na innych stronach

To jest podane na kilogram jak większość prawidłowych przepisów na forum.

 

W konkretnym przykładzie słoniny jest 300g więc stosując 25g/1kg tutaj dajesz 7,5g soli niejodowanej.

 

Pozostałego mięsa masz 1300g. Analogicznie dajesz 23,4g peklosoli.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19289-kie%C5%82basa-czosnkowa-ze-s%C5%82onin%C4%85-w-k%C4%85tnicy/#findComment-821450
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.