Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ładny kawałek rostbefu. Chcę go upiec w całości. Czy macie może jakieś ciekawe pomysły?

Zobacz możne tutaj znajdziesz coś odpowiedniego

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30088.html

Wołowina jest moim ulubionym mięsem,a rostbef i rumsztyk szczególnie.Ja taki piękny kawałek mięsa nacieram ziołami i obsmażam.Pod koniec smażenia dodaje wcześniej poszatkowana cebule z czosnkiem(w ilości Tobie odpowiadającej) , liść laurowy,sol i pieprz. Zalewam małą ilością wody i dusze na małym ogniu niezbyt długo.Z przyprawami nie przesadzam,żeby mięso nie było zbyt uperfumowane. Przy zbyt długiej obróbce termicznej wołowina twardnieje i jest niesmaczna. Zycze smacznego. :smile:

Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1942-rostbef/#findComment-45146
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Zrobiłam w podobny sposób i był bardzo smaczny. Zastanawiałam się nad upieczeniem, ale trochę się bałam, że mi wyschnie zanadto, a za krwistym nie przepadam. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1942-rostbef/#findComment-45301
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Zrobiłam w podobny sposób i był bardzo smaczny. Zastanawiałam się nad upieczeniem, ale trochę się bałam, że mi wyschnie zanadto, a za krwistym nie przepadam. Pozdrawiam

Mozna po przesmażeniu włożyć do torebki piekarniczej i kontynuować pieczenie w piekarniku. Torebki te maja to do siebie,ze mięso w nich nie wysycha. Warunek nie możne to trwać zbyt długo. Pozdrawiam gorąco.
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1942-rostbef/#findComment-45310
Udostępnij na innych stronach

Warunek nie możne to trwać zbyt długo

Jest jeszcze inny sposób pieczenia delikatnych mięs typu poledwica wołowa czy rostbef. Jest to długotrwałe pieczenie w niskiej temperaturze, to jest 80st. C. Mięso marynuje się uprzednio w przyprawach, oleju i winie (bez soli) a następnie umieszcza w rękawie foliowym i do piekarnika na kilka godzin. Temperatura w środku musi dojść do 55-58 st. C. przy wypieczeniu typu "medium". Dla "well done" pieczemy w temp.85-90st.C aż do uzyskania w środku 82st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1942-rostbef/#findComment-45312
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, pewnie skorzystam następnym razem z tego rękawa, bo kusi mnie takie mięsko na zimno. Upiekłam kiedyś krótko, po zamarynowaniu, było super, ale na zimno było trochę suche. Może faktycznie rękaw tu się sprawdzi. Jeszcze raz wielkie dzięki i wszystkiego dobrego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1942-rostbef/#findComment-45335
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.