Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Salami z karkówki plus słonina.

Peklosoli 25g/kg

Mieso i slonina zmielone na 6mm. Ok q/3 miesa na 3mm.

Pieprz czarny 3g, czosnek granulowany 3g, pasta paprykowa łagodna, ziele angielskie i jałowiec, trochę kuminu, kopru włoskiego, gałki, bazylii, cukier i miód, wytrawne wino i kultury z browin.

Nadziane do jelit wołowych ok 6cm srednicy.

Teraz fermentacja w piekarniku w 22C i 88% wilgotności.

post-108868-0-68380800-1673092147_thumb.jpg

post-108868-0-09308200-1673092175_thumb.jpg

Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19463-tata-daj-star%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-807300
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście!

Dzieci jedzą nawet ostre i kwaśne.

Chyba, że maja zepsuty smak słodyczami  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19463-tata-daj-star%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-807393
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie samym starym człowiek żyje????

[Dodano: 23 sty 2023 - 22:46]

Szynka 100%

post-108868-0-76598800-1674510227_thumb.jpg

post-108868-0-36600000-1674510353_thumb.jpg

post-108868-0-60426500-1674510392_thumb.jpg

Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19463-tata-daj-star%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-810600
Udostępnij na innych stronach

Dla pamięci zostawiam przepis

 

szynka 100%. Z mojej 1,5 kg wyszlo 750 g kl1 krojona w kostkę 1cm i 750g tlustego i ściegnistego, mielone dwukrotnie na sitku 4mm.

Do tego 17g peklosoli na kg, odrobine bialego i czarnego pieprzu, pieprzu ziołowego, czosnku, gałki, suszonego lubczyku i kopru włoskiego. Dawalem przyprawy na wyczucie i tym razem wyszlo nieźle. Do masy miesnej doszlo jeszcze ok 150 ml zimnej wody i dla galaretki ok 20 g zelatyny. Wszystko do woreczka i pod sprezyną szynkowara do lodowki na noc. Rano parzenie w ok 80 stpniach przez ok 2 godziny, studzenie w wodzie i do lodowki bez sprezyny na 8h. I gotowe.

Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19463-tata-daj-star%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-810686
Udostępnij na innych stronach

Coppa idzie polezeć w próżni a polędwica wręcz przeciwnie ????

post-108868-0-66000000-1674753709_thumb.jpg

post-108868-0-25024300-1674753736_thumb.jpg

post-108868-0-97333300-1674753762_thumb.jpg

Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19463-tata-daj-star%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-811155
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.