Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre trwałe kiełbasy są osadzane nawet kilka dni. Jednak popularne kiełbasy parzone i pieczone osadza się jedynie kilka godzin. Każda receptura zawiera bardzo dokładny czas osadzania oraz temperaturę w jakiej powinno ono przebiegać.

Dla przykładu, kiełbasy myśliwska i czosnkowa:

 

post-39694-0-80225400-1671103801_thumb.jpgpost-39694-0-63669300-1671103813_thumb.jpg

 

 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803356
Udostępnij na innych stronach

Maxell czy zqpewn dlatego ogolnie wobec pospolitych kiełbas usredniono czas osadzania jako 3h. Jaki efekt ujemny może dać osadzanie 12h wobec kiełbas ujmijmy to standardowych typu czosnkowa, zwykła, podpiekanw etc.

Pytam gdyż występują zdania podzielone wobec taktyki: nabijamy wieczorem a wędzimy rano

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803360
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytam gdyż występują zdania podzielone wobec taktyki: nabijamy wieczorem a wędzimy rano

Czyje zdania @fantomku? Podaję Ci informacje najlepsze z możliwych, opracowane przez laboratoria PM i stosowane od dziesięcioleci. Nie ma czegoś takiego jak "osadzanie w lodówce". Tos a pomysły ludzi - pseudo-technologów, których namnożyło się ostatnio na portalach społecznościowych, bez liku. Co jeden to lepszy. Przetrzymywanie w ten sposób nadzianych kiełbas, to zwykłe lenistwo. Tłumaczymy od lat, iż z mięsem nie ma zabawy. Jeśli ktoś decyduje się na domowe przetwórstwo, powinien tak sobie zorganizować czas,surowiec i materiały, a by zrealizować w pełni wszystkie, wymagane procesy technologiczne nie zapominając o zachowaniu warunków bezpieczeństwa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803361
Udostępnij na innych stronach

Ja osadzam w pomieszczeniu nie chłodnym średnio do 3 godzin i jest dobrze. Niektórzy tak też robią wieczorem napełniają jelita rano do wędzarni, następnie zakładają nowy temat że skórka jelita jest twarda.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803363
Udostępnij na innych stronach

Zapraszam do działu z naszymi zbiorami receptur branżowych: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/132-bran%C5%BCowe-receptury-masarskie/, gdzie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Proponuję zacząć od zbioru nr 16 i 21.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803364
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niektórzy tak też robią wieczorem napełniają jelita rano do wędzarni, następnie zakładają nowy temat że skórka jelita jest twarda.

Twarda skórka to pestka.Największym niebezpieczeństwem jest zagrożenie bakteriologiczne, gdyż w farszu z przyprawami (np. czosnkiem, majerankiem itp.), bardzo szybko namnażają się niebezpieczne bakterie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803365
Udostępnij na innych stronach

 

 

W literaturze

Podaj źródło.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803367
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki efekt ujemny może dać osadzanie 12h wobec kiełbas ujmijmy to standardowych typu czosnkowa, zwykła, podpiekanw etc.

Już Ci napisałem o zagrożeniach bakteriologicznych. Zauważ, że wkleiłem celowo dwie przykładowe kiełbasy, które znacznie się różnią składem i obróbką termiczną. Kiełbasy pieczone i podsuszane nie zawierają dodatkowej wody i zależy nam, by jak najwięcej jej usunąć z farszu. Natomiast kiełbasy parzone, zawierają w swym składzie dodatek wody, która jest najlepszym środowiskiem dla rozwoju bakterii. To tak pokrótce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803369
Udostępnij na innych stronach

No jedno już Maxwell wkleil co do myśliwskiej

Tam jest napisane że w temp. 2-6 stopni przez 12 h a nie jak napisałeś w temp. 21 stopni. Ja o to źródło zapytałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803370
Udostępnij na innych stronach

Trzeba sobie jeszcze zadać pytanie, chyba najważniejsze, jaki cel ma osadzanie kiełbas?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803371
Udostępnij na innych stronach

Wg mojej wiedzy w celu ułożenia się i przeniknięcia wszystkich walorów smakowych. Całość wątku tyczy jak wspominałem rozłożenia procesu aby móc już wieczorem nabić ale jak wynika nie da się tak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803383
Udostępnij na innych stronach

Ten tekst powinien wyjaśnić całą sprawę.

Po napełnieniu osłonek masą mięsną, przed oddaniem kiełbas do wędzenia, rozwiesza się kiełbasy na kijach wędzarniczych i umieszcza w przewiewnym pomieszczeniu na 1—12 godzin zależnie od rodzaju kiełbasy.

W czasie osadzania następuje zmacerowanie się składników mięsnych oraz wchłonięcie, wraz z dodaną w czasie kutrowania wodą, aromatu przypraw. Poza tym mięso w osłonce osadza się (ścieśnia), wskutek czego następuje zmniejszenie otworów powietrznych powstałych w masie mięsnej w czasie napełniania osłonek. W dalszym ciągu osadzania następuje dopeklowanie się masy mięsnej oraz ocieknięcie i osuszenie powierzchni kiełbas.

Kiełbasy powinny być rozwieszone w taki sposób, aby w czasie osadzania nie stykały się ze sobą. Jest to ważne, ponieważ w miejscach styku batony zlepiają sie i później powstają tzw. plamy niedowędzenia (miejsca, do których nie dotarł dym w czasie wędzenia) pogarszające jakość produktu, obniżające jego trwałość, a nawet mogące stać się przyczyną całkowitej dyskwalifikacji produktu.

Osadzenie ma wpływ zarówno na przebieg wędzenia, jak również na inne fazy produkcji oraz jakość gotowego produktu. Osadzanie kiełbas trwałych oraz półtrwałych surowych nazywa się dojrzewaniem.

Kiełbasy trwałe oraz półtrwałe surowe dojrzewają w pomieszczeniach chłodzonych w temp. 2—4 °C w czasie 1 do 2 dni. Wyjątek stanowi salami i kiełbasa mazowiecka, które dojrzewają kilka dni, tak długo, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez obeschniętą (osuszoną) osłonkę kiełbas.

Kiełbasy trwałe i półtrwałe parzone oraz pieczone poddaje się osadzaniu w chłodni o temp. 2—4 °C przez czas ok. 12 godzin.

Inne kiełbasy poddaje się osadzaniu w pomieszczeniach mających bezpośrednie połączenie z halą wędzarń (w tzw. osadzalniach) w temp. 4—10 °C. Czas osadzania zależny jest od rozdrobnienia masy mięsnej, zawartości wody oraz wielkości i średnicy kiełbas.

Kiełbasy bardzo rozdrobnione (np. serdelowa, parówkowa) zawierające zazwyczaj dużą ilość wody (do 68%) przetrzymuje się w osadzalni o-d 15 min do 1 godz, przy czym kiełbasy cięższe przetrzymuje się dłużej (np. mortadelę parzoną osadza się 30—60 min), kiełbasy lżejsze natomiast — krócej (np. kiełbasa serdelowa parzona 15—30 min).

Kiełbasy grubo rozdrobnione pozostają w osadzalni przez 30 min. do 2 godz. (np. kiełbasa krakowska parzona osadzana jest 30—60 min zaś kiełbasa szynkowa parzona 1—2 godz.).

Jeżeli w zakładzie przetwórczym brak jest dostatecznej ilości pomieszczeń chłodzonych, wszystkie kiełbasy z wyjątkiem półtrwałych i trwałych przetrzymuje się przed wędzeniem w miejscach przewiewnych w temperaturze otoczenia. W takim przypadku czas osadzania ustala się w zależności od temperatury powietrza i rodzaju kiełbas, trzymając się zasady, że przy wyższej temperaturze czas osadzania się skraca, aby uniknąć możliwości zepsucia się kiełbas.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803384
Udostępnij na innych stronach

 

 

W literaturze spotkałem stanowisko iż 12h w temperaturze 21 st.

Paweł już o to pytał, zapytam i ja. To bardzo ciekawe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803410
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweł już o to pytał, zapytam i ja. To bardzo ciekawe.

Brat szwagra wyciągną z biblioteczki jedną z książkę, po przeczytaniu której wszystkie parametry były w normie.

https://podarunkowo.pl/ksiazki-na-alkohol/1365-duza-ksiazka-na-alkohol-pan-tadeusz.html

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19515-czas-osadzania-kie%C5%82bas/#findComment-803612
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.