Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkującym lecz kilka razy szyneczka mi wyszła ok.( przy waszej pomocy) ale teraz to jestem w kropce.

Razem ze szwgram nastawialiśmy nasze mięska do peklowania.Ja miałem 2 kawałki szynki w sumie 2,5 kg ii zastosowałem proporcje z tabeli peklowania czyli 138 g solanki i 1,2 litra wody na dwa kawałki i wsadzilem do jednego naczynia.Szwagier jest zdania że dotyczy to mięsa w jednym kawałku i przy 2 kawałkach należy zrobić podwójne stężenie.Wydaje mi się że moja proporcja jest ok.Co wy na to. :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1973-solanka/
Udostępnij na innych stronach

Idąc tokiem rozumowania szwarga, to znaczy, że gdybyś np. miał 15 kawałków mięsa to należałoby stężenie solanki podnieśc 15-to krotnie?

Dobrze jest. Mięso bierzesz wagowo, solankę %-towo w litrach. Przy szybkim peklowaniu ważny jest nastrzyk, a tutaj dopiero wszystko zależy od ciężaru "kawałka". Nastrzyk robisz procentowo, czyli jeśli element będzie większy, tym samym ilośc nastrzyku (wagowo, czy pojemnościowo) się zwiększa. I odwrotnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1973-solanka/#findComment-45984
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.