euro2008 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2008 Jestem początkującym lecz kilka razy szyneczka mi wyszła ok.( przy waszej pomocy) ale teraz to jestem w kropce.Razem ze szwgram nastawialiśmy nasze mięska do peklowania.Ja miałem 2 kawałki szynki w sumie 2,5 kg ii zastosowałem proporcje z tabeli peklowania czyli 138 g solanki i 1,2 litra wody na dwa kawałki i wsadzilem do jednego naczynia.Szwagier jest zdania że dotyczy to mięsa w jednym kawałku i przy 2 kawałkach należy zrobić podwójne stężenie.Wydaje mi się że moja proporcja jest ok.Co wy na to. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1973-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam.Szwagier nie ma racji :wink: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1973-solanka/#findComment-45983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2008 Idąc tokiem rozumowania szwarga, to znaczy, że gdybyś np. miał 15 kawałków mięsa to należałoby stężenie solanki podnieśc 15-to krotnie? Dobrze jest. Mięso bierzesz wagowo, solankę %-towo w litrach. Przy szybkim peklowaniu ważny jest nastrzyk, a tutaj dopiero wszystko zależy od ciężaru "kawałka". Nastrzyk robisz procentowo, czyli jeśli element będzie większy, tym samym ilośc nastrzyku (wagowo, czy pojemnościowo) się zwiększa. I odwrotnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1973-solanka/#findComment-45984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.