kilkujadek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Marca 2023 Dotychczas wędziłem 3 etapowo: osuszanie w temp. 55-60 stopni bez dymu, następnie wędzenie z dymem 55-60 stopni do uzyskania koloru ok. 3h i podpiekanie w temp. 90 stopni do uzyskania w mięsie 72 stopni (wbita sonda). I niby wszystko wychodziło dobre w smaku, ale jednak trochę za suche. Przeczytałem na forum i w wielu postach zalecacie parzenie mięsa po uzyskaniu odpowiedniego koloru, bez podpiekania. Nie mam możliwości bezpośredniego parzenia mięsa po wędzeniu i czy proces ten może być przeprowadzony następnego dnia bez uszczerbku dla produktu? I czy temp. końcowa parzenia dla schabu to 60 stopni, szynki 68, boczku 74 stopnie. I wędliny będą soczyste? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19759-podpieka%C4%87-czy-parzy%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Marca 2023 Ja osuszam w temp. do 50'COczywiście że możesz parzyć na następny dzień. Możesz też np. po wędzeniu i wystudzeniu zamrozić (surowe) wyroby i np. po miesiącu sobie odmrozić i sparzyć. Będą jak świeże.[Dodano: 31 mar 2023 - 12:10] I czy temp. końcowa parzenia dla schabu to 60 stopni, szynki 68, boczku 74 stopnie. I wędliny będą soczyste? A po parzeniu na kilka minut do zimnej wody i na kije do wystudzenia. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19759-podpieka%C4%87-czy-parzy%C4%87/#findComment-824545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.