Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dotychczas wędziłem 3 etapowo: osuszanie w temp. 55-60 stopni bez dymu, następnie wędzenie z dymem 55-60 stopni do uzyskania koloru ok. 3h i podpiekanie w temp. 90 stopni do uzyskania w mięsie 72 stopni (wbita sonda). I niby wszystko wychodziło dobre w smaku, ale jednak trochę za suche. Przeczytałem na forum i w wielu postach zalecacie parzenie mięsa po uzyskaniu odpowiedniego koloru, bez podpiekania. Nie mam możliwości bezpośredniego parzenia mięsa po wędzeniu i czy proces ten może być przeprowadzony następnego dnia bez uszczerbku dla produktu? I czy temp. końcowa parzenia dla schabu to 60 stopni, szynki 68, boczku 74 stopnie. I wędliny będą soczyste?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19759-podpieka%C4%87-czy-parzy%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Ja osuszam w temp. do 50'C

Oczywiście że możesz parzyć na następny dzień. Możesz też np. po wędzeniu i wystudzeniu zamrozić (surowe) wyroby i np. po miesiącu sobie odmrozić i sparzyć. Będą jak świeże.


[Dodano: 31 mar 2023 - 12:10]

 

 

I czy temp. końcowa parzenia dla schabu to 60 stopni, szynki 68, boczku 74 stopnie. I wędliny będą soczyste?

A po parzeniu na kilka minut do zimnej wody i na kije do wystudzenia.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19759-podpieka%C4%87-czy-parzy%C4%87/#findComment-824545
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.