Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja kupuję 'surimi'

To dodaj parę składników (skrobia, jajka, cukier, aromaty) skutruj, uformuj, podgrzej do 120 st.C (2 razy - między nimi suszenie), zapasteryzuj przez 45 min w temp. 90-95 st.C i otrzymasz super smakołyk nazywany kamaboko - paluszki krabowe, nie mające nic wspólnego z krabami. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-282453
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 141
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To dodaj parę składników (skrobia, jajka, cukier, aromaty) skutruj, uformuj, podgrzej do 120 st.C (2 razy - między nimi suszenie), zapasteryzuj przez 45 min w temp. 90-95 st.C i otrzymasz super smakołyk nazywany kamaboko - paluszki krabowe, nie mające nic wspólnego z krabami. ;)

Maxell, dokładnie wczoraj oglądałem program jak się produkuje. Dokładnie wszystko tak jak piszesz, a na końcu puenta w stylu: "paluszki krabowe są bardzo zdrowe zawierają dużo białka" :grin:

 

Mnie osobiście nie przeszkadzają jak jest tylko ochota a jest sporadycznie to spożywam. Ostatnio chyba z rok temu jadłem a robiłem je w cieście naleśnikowym smażone na głębokim tłuszczu. Do tego dodatek surówka i sos słodko kwaśny. Gdyby nie surówka i sos to żadna rewelka :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-282861
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś wieczorkiem postanowiłem dzieciakom zdrowa kolację zrobić przygotowałem produktu

zestaw pierwszy

 

i zestaw drugi

 

Pokrojone i podane straciło na uroku

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-283841
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam.Surówka z białej kapusty.Luiza "przytargała" przepis od koleżanki.Może przepis już jest na forum, może nie :rolleyes: ale mi bardzo posmakowała, więc wklejam.1 duża kapusta4 marchewki3 płaskie łyżki soli3-6 ząbków czosnkuKapuste drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce od buraków, czosnek przez praskę lub drobno pokroić.wszystko razem posolić i wymieszać.Zalewa:1 litr wody1/2 szklanki octu (koleżanka daje mniej :wink: )1 szklanka oleju1 szklanak cukru (według mnie trochę za słodka)Wymieszaną kapustę przekładamy do kamiennego garnka lub naczynia szklanego (chyba trochę przesadzają :rolleyes: i zwykły garnek się nada :grin: ) i zalewamy gorącą zalewą.Gdy przestygnie przyciskamy czymś co się nawinie :tongue: Najlepsza jest po dwóch dniach.Trzymamy w piwnicy lub lodówce.Podobno można zapakować w słoiki i trzymać w zimnym ok. dwóch tygodni.Ale zaręczm, że tyle nie wytrzyma :thumbsup: Cholerka człowiek tyle lat żyje a białą kapustą się zachwyca :lol: Pozdrawiam :wink:

Robię tą kapustę bardzo często i jeszcze się nie znudziła. Tak mi przyszło do głowy żeby zrobić też z czerwonej kapusty. Czy może ktoś już próbował ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-303813
Udostępnij na innych stronach

ciechowy... można i czerwoną kapustę tak robić tym sposobem co podał Gonzo... można, a nawet trzeba... bo jest bardzo dobra :)

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-303838
Udostępnij na innych stronach

Kapusta czerwona, z jabłkiem, cebulą i majonezem.

 

Kapustę czerwoną poszatkować, obgotować do miękkości, dodać sok z cytryny (lub odrobinę octu winnego, jabłkowego) i odcedzić.

Do kapust dodać warstwę, posiekanej w kostkę,  cebuli, potem starte jabłka (1-2 szt. starte na grubych oczkach). Gdy kapusta z cebulą i jabłkami ostygnie dodać łyżkę (lub dwie) dobrego majonezu, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Spożywać na zimno jako dodatek do obiadu

Smacznego!.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-303871
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ulubiona ostatnio sałatka naszego starszaka.

Bazowałan na tym przepisie, ale nieznacznie zmodyfikowałam pod nasz gust i smak.

http://dziurawykociolladypoison.blogspot.com/2013/01/saatka-z-kaszy-kuskus-i-kurczaka-z.html

 

200 g kuskusu

2 świeże ogórki

2 papryki

1 puszka kukurydzy

2 cebule

500 g podudzi kurczaka

 

Kuskus z 1 łyżeczką soli zalany wrzątkiem tak na 0,5 cm powyżej kaszy i po napęcznieniu do dużej miski.

Do miski kukurydza, pokrojona papryka, ogórek.

 

Na jednej patelni pokrojone na dość małe kawałki doprawione podudzia i podsmażone. Pod koniec smażenia dolewam trochę słodkiego sosu chili. Podsmażam jeszcze chwilkę, odcedzam na sitku mięcho i gorące do miski, do warzyw i kaszy.

 

Na drugiej patelni jednoczasowo podduszam cebulę a jak już jest miękka podsmażam ją na brązowo. Potem też do miski z warzywami i kaszą.

 

Zamieszać i gotowe.

 

Dzięki cebuli i dobrze doprawionym podudziom nie robimy już żadnych dodatkowych sosów.

 

Syn uwielbia i zjada też jako danie obiadowe.

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-306731
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Surówka z papryki:

1 papryka

1 małe jabłko, słodkie

1 mała cebula

sól, pieprz, sok z cytryny,oliwa z oliwek.

post-41896-0-14542300-1383658335_thumb.jpg

post-41896-0-18597100-1383658369_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-311008
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Surówka z pora,selera konserwowego,ananasa i kukurydzy.

 biała część pora

słoiczek selera konserwowego

ananasy w kostce

kukurydza konserwowa

majonez

jogurt naturalny

sól

pieprz

 

Pora drobno kroimy i lekko solimy,odstawiamy na kilka minut.Selera,ananasy i kukurydzę odsączamy z zalewy dodajemy do pora.Wszystko razem mieszamy z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego i łyżką majonezu,doprawiamy pieprzem i ewentualnie można troszkę dosłodzić,schłodzić w lodówce.

 

post-47170-0-98832300-1423040474_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-402296
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Sałatka  "szwedzka"

 

2 kg ogórków

7 cebul

1 szklanka cukru

1 szklanka octu 10%

1 łyżeczka soli,pieprz, czosnek,koper,papryka

 

Ogórki poszatkować lub pokroić w łupinach dodać pokrojoną cebulę kilka ząbków roztartego czosnku,wlać ocet wsypać cukier i sól,dodać trochę pieprzu i świeży poszatkowany koper,wszystko wymieszać i odstawić aż ogórki puszczą sok.Następnie ugnieść w słoiku dodając paski papryki ,słoiki zalać sokiem powstałym z ogórków.

Pasteryzować 20 min. 

post-63315-0-98218800-1441625445_thumb.jpg

post-63315-0-39972900-1441625456_thumb.jpg

post-63315-0-98389100-1441625463_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-443462
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kapusta czerwona

 

5 kg kapusty

1 kg cebuli

1 szklanka cukru

3 litry wody

0,5 litra octu

ziele,liście laurowe

 

Kapustę i cebule pokrojoną wrzucić na wrzącą wodę pogotować i odcedzić.Później wrzucić do gorącej zalewy octowej,wkładać gorącą  do słoików.Zawinąć w koc.Nie pastreryzować!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-450196
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Odświerzając temat podam dwa przepisy...

 

1. Mój eksperyment:

Kapusta kiszona własnej produkcji, ale troszkę grubiej szatkowana (ręcznie). Ja zawsze robię z marchwią, cebulą i jabłkiem. Wymieszać z majonezem do smaku ewentualnie pieprz.

 

Próbowałam i najbardziej mi podeszła do kanapki z szynką oczywiście domowej roboty.

 

 

2. Marchew ok. 2 szt. Duże, utarte na grubych oczkach

Jabłko utarte na grubych oczkach

1 łyżka chrzanu "polonez"

Wymieszać i ewentualnie doprawić odrobiną cukru (w oryginalnej wersji) lub miodem lub wcale. Opcjonalnie też sok z cytryny.

 

Polecam

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-494877
Udostępnij na innych stronach

Odświeżam kilka razy podawaną sałatkę z pomidora i ogórka: 2-3 pomidory tyle samo ogórka małosolnego (równie dobry kiszony) cebulka szalotka. Pomidor i ogórek  kroimy plasterki, cebulkę wg. uznania. Wszystko zalewamy dobrą oliwą, lub olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga ogórek solony. Wszystko delikatnie wymieszać, odczekać z 15 min. i smacznego. Ta surówka jest bardzo popularna na zachodnie Ukrainie skąd jej skład przywiozłem i "zaszczepiłem" w rodzinie. Ukraińcy używają oleju słonecznikowego, tłoczonego w gospodarstwach domowych, ja natomiast, w zależności od "smaka" używam oliwy z oliwek, ewentualnie naszego "zimnego" z rzepaku. Polecam spróbować, szczególnie w sezonie letnim (własny pomidor i ogórek) :tongue: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-495411
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Ciekawa wariacja na temat surówki z marchewki:

https://www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-marchewki-po-indyjsku-video

Jest to wersja po indyjsku. Z papryczką chili, imbirem oraz posypane migdałami. Sałatka oryginalna, ale bardzo dobre komponuje się zarówno z daniami wegetariańskimi jak i z mięsem. Jak była pogoda to często robiłem na grilla. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-517891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.