Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 ja kupuję 'surimi'To dodaj parę składników (skrobia, jajka, cukier, aromaty) skutruj, uformuj, podgrzej do 120 st.C (2 razy - między nimi suszenie), zapasteryzuj przez 45 min w temp. 90-95 st.C i otrzymasz super smakołyk nazywany kamaboko - paluszki krabowe, nie mające nic wspólnego z krabami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-282453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Maxell, Mirku dzięki za pomysł Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-282455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 To dodaj parę składników (skrobia, jajka, cukier, aromaty) skutruj, uformuj, podgrzej do 120 st.C (2 razy - między nimi suszenie), zapasteryzuj przez 45 min w temp. 90-95 st.C i otrzymasz super smakołyk nazywany kamaboko - paluszki krabowe, nie mające nic wspólnego z krabami. Maxell, dokładnie wczoraj oglądałem program jak się produkuje. Dokładnie wszystko tak jak piszesz, a na końcu puenta w stylu: "paluszki krabowe są bardzo zdrowe zawierają dużo białka" :grin: Mnie osobiście nie przeszkadzają jak jest tylko ochota a jest sporadycznie to spożywam. Ostatnio chyba z rok temu jadłem a robiłem je w cieście naleśnikowym smażone na głębokim tłuszczu. Do tego dodatek surówka i sos słodko kwaśny. Gdyby nie surówka i sos to żadna rewelka :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-282861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 7 Maja 2013 Dziś wieczorkiem postanowiłem dzieciakom zdrowa kolację zrobić przygotowałem produktu zestaw pierwszy i zestaw drugi Pokrojone i podane straciło na uroku Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-283841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 28 Września 2013 Witam.Surówka z białej kapusty.Luiza "przytargała" przepis od koleżanki.Może przepis już jest na forum, może nie ale mi bardzo posmakowała, więc wklejam.1 duża kapusta4 marchewki3 płaskie łyżki soli3-6 ząbków czosnkuKapuste drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce od buraków, czosnek przez praskę lub drobno pokroić.wszystko razem posolić i wymieszać.Zalewa:1 litr wody1/2 szklanki octu (koleżanka daje mniej :wink: )1 szklanka oleju1 szklanak cukru (według mnie trochę za słodka)Wymieszaną kapustę przekładamy do kamiennego garnka lub naczynia szklanego (chyba trochę przesadzają i zwykły garnek się nada :grin: ) i zalewamy gorącą zalewą.Gdy przestygnie przyciskamy czymś co się nawinie Najlepsza jest po dwóch dniach.Trzymamy w piwnicy lub lodówce.Podobno można zapakować w słoiki i trzymać w zimnym ok. dwóch tygodni.Ale zaręczm, że tyle nie wytrzyma Cholerka człowiek tyle lat żyje a białą kapustą się zachwyca :lol: Pozdrawiam :wink:Robię tą kapustę bardzo często i jeszcze się nie znudziła. Tak mi przyszło do głowy żeby zrobić też z czerwonej kapusty. Czy może ktoś już próbował ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-303813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria1610 Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Września 2013 A czy można tą surówkę zapasteryzować w słoikach ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-303828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 29 Września 2013 ciechowy... można i czerwoną kapustę tak robić tym sposobem co podał Gonzo... można, a nawet trzeba... bo jest bardzo dobra Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-303838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 29 Września 2013 Kapusta czerwona, z jabłkiem, cebulą i majonezem. Kapustę czerwoną poszatkować, obgotować do miękkości, dodać sok z cytryny (lub odrobinę octu winnego, jabłkowego) i odcedzić.Do kapust dodać warstwę, posiekanej w kostkę, cebuli, potem starte jabłka (1-2 szt. starte na grubych oczkach). Gdy kapusta z cebulą i jabłkami ostygnie dodać łyżkę (lub dwie) dobrego majonezu, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Spożywać na zimno jako dodatek do obiaduSmacznego!. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-303871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Ulubiona ostatnio sałatka naszego starszaka.Bazowałan na tym przepisie, ale nieznacznie zmodyfikowałam pod nasz gust i smak.http://dziurawykociolladypoison.blogspot.com/2013/01/saatka-z-kaszy-kuskus-i-kurczaka-z.html 200 g kuskusu2 świeże ogórki2 papryki1 puszka kukurydzy2 cebule500 g podudzi kurczaka Kuskus z 1 łyżeczką soli zalany wrzątkiem tak na 0,5 cm powyżej kaszy i po napęcznieniu do dużej miski.Do miski kukurydza, pokrojona papryka, ogórek. Na jednej patelni pokrojone na dość małe kawałki doprawione podudzia i podsmażone. Pod koniec smażenia dolewam trochę słodkiego sosu chili. Podsmażam jeszcze chwilkę, odcedzam na sitku mięcho i gorące do miski, do warzyw i kaszy. Na drugiej patelni jednoczasowo podduszam cebulę a jak już jest miękka podsmażam ją na brązowo. Potem też do miski z warzywami i kaszą. Zamieszać i gotowe. Dzięki cebuli i dobrze doprawionym podudziom nie robimy już żadnych dodatkowych sosów. Syn uwielbia i zjada też jako danie obiadowe. Edytowane 14 Października 2013 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-306731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Listopada 2013 Surówka z papryki:1 papryka1 małe jabłko, słodkie1 mała cebulasól, pieprz, sok z cytryny,oliwa z oliwek. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-311008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 4 Lutego 2015 Surówka z pora,selera konserwowego,ananasa i kukurydzy. biała część porasłoiczek selera konserwowegoananasy w kostcekukurydza konserwowamajonezjogurt naturalnysólpieprz Pora drobno kroimy i lekko solimy,odstawiamy na kilka minut.Selera,ananasy i kukurydzę odsączamy z zalewy dodajemy do pora.Wszystko razem mieszamy z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego i łyżką majonezu,doprawiamy pieprzem i ewentualnie można troszkę dosłodzić,schłodzić w lodówce. Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-402296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Sałatka "szwedzka" 2 kg ogórków7 cebul1 szklanka cukru1 szklanka octu 10%1 łyżeczka soli,pieprz, czosnek,koper,papryka Ogórki poszatkować lub pokroić w łupinach dodać pokrojoną cebulę kilka ząbków roztartego czosnku,wlać ocet wsypać cukier i sól,dodać trochę pieprzu i świeży poszatkowany koper,wszystko wymieszać i odstawić aż ogórki puszczą sok.Następnie ugnieść w słoiku dodając paski papryki ,słoiki zalać sokiem powstałym z ogórków.Pasteryzować 20 min. Edytowane 7 Września 2015 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-443462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 14 Października 2015 Kapusta czerwona 5 kg kapusty1 kg cebuli1 szklanka cukru3 litry wody0,5 litra octuziele,liście laurowe Kapustę i cebule pokrojoną wrzucić na wrzącą wodę pogotować i odcedzić.Później wrzucić do gorącej zalewy octowej,wkładać gorącą do słoików.Zawinąć w koc.Nie pastreryzować!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-450196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 3 Maja 2016 Odświerzając temat podam dwa przepisy... 1. Mój eksperyment: Kapusta kiszona własnej produkcji, ale troszkę grubiej szatkowana (ręcznie). Ja zawsze robię z marchwią, cebulą i jabłkiem. Wymieszać z majonezem do smaku ewentualnie pieprz. Próbowałam i najbardziej mi podeszła do kanapki z szynką oczywiście domowej roboty. 2. Marchew ok. 2 szt. Duże, utarte na grubych oczkach Jabłko utarte na grubych oczkach 1 łyżka chrzanu "polonez" Wymieszać i ewentualnie doprawić odrobiną cukru (w oryginalnej wersji) lub miodem lub wcale. Opcjonalnie też sok z cytryny. Polecam Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-494877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 7 Maja 2016 Odświeżam kilka razy podawaną sałatkę z pomidora i ogórka: 2-3 pomidory tyle samo ogórka małosolnego (równie dobry kiszony) cebulka szalotka. Pomidor i ogórek kroimy plasterki, cebulkę wg. uznania. Wszystko zalewamy dobrą oliwą, lub olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga ogórek solony. Wszystko delikatnie wymieszać, odczekać z 15 min. i smacznego. Ta surówka jest bardzo popularna na zachodnie Ukrainie skąd jej skład przywiozłem i "zaszczepiłem" w rodzinie. Ukraińcy używają oleju słonecznikowego, tłoczonego w gospodarstwach domowych, ja natomiast, w zależności od "smaka" używam oliwy z oliwek, ewentualnie naszego "zimnego" z rzepaku. Polecam spróbować, szczególnie w sezonie letnim (własny pomidor i ogórek) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-495411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 8 Maja 2016 Ja do tej sałatki dodaje jeszcze zieloną paprykę Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-495441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilox Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 21 Września 2016 Ciekawa wariacja na temat surówki z marchewki:https://www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-marchewki-po-indyjsku-videoJest to wersja po indyjsku. Z papryczką chili, imbirem oraz posypane migdałami. Sałatka oryginalna, ale bardzo dobre komponuje się zarówno z daniami wegetariańskimi jak i z mięsem. Jak była pogoda to często robiłem na grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1983-sur%C3%B3wki-i-sa%C5%82atki/page/6/#findComment-517891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.