Muski Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2023 Skład: 20% szynki 20% karkówki 50% boczku 10% golonki, można zamienić na wołowinę 10% wody, tak według mnie jest ok. Przyprawy, na 1kg produktu: 18g peklosoli lub soli warzonki (różowa/biała kiełbasa) 4g pieprzu czarnego 5g czosnku świeżego 5g majeranku otartego 1,5g lubczyku suszonego 0,5g ziela angielskiego mielonego Mięso kroimy na odpowiednie kawałki i peklujemy 24-48 godzin. W wersji bez peklosoli nie potrzeba tyle czasu. Szynkę i karkówkę mielimy na siatce 12, boczek na siatce 8 a golonkę lub wołowinkę na najdrobniejszej siatce tzw. makówce, dwukrotnie. Wpierw wyrabiamy szynkę z boczkiem, do kleistości. Do golonki/ wołowinki dodajemy wszystkie przyprawy plus część wody, tak aby powstała nam papka. Wlewamy do wymieszanej już reszty mięsa i kontynuujemy wyrabianie. Dodajemy stopniowo resztę pozostałej wody. Nadziewamy w jelita, osadzamy i parzymy do osiągnięcia 72 stopni wewnątrz . Do wody w której parzymy dodajemy kilka listków laurowych. Kiełbasa jest pyszna 1 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19951-bia%C5%82a-dziadka-vito-r%C3%B3%C5%BCowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi