Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skład:

20% szynki

20% karkówki

50% boczku

10% golonki, można zamienić na wołowinę

10% wody, tak według mnie jest ok.

 

Przyprawy, na 1kg produktu:

18g peklosoli lub soli warzonki (różowa/biała kiełbasa)

4g pieprzu czarnego

5g czosnku świeżego

5g majeranku otartego

1,5g lubczyku suszonego

0,5g ziela angielskiego mielonego

Mięso kroimy na odpowiednie kawałki i peklujemy 24-48 godzin. W wersji bez peklosoli nie potrzeba tyle czasu.

Szynkę i karkówkę mielimy na siatce 12, boczek na siatce 8 a golonkę lub wołowinkę na najdrobniejszej siatce tzw. makówce, dwukrotnie.

Wpierw wyrabiamy szynkę z boczkiem, do kleistości. Do golonki/ wołowinki dodajemy wszystkie przyprawy plus część wody, tak aby powstała nam papka. Wlewamy do wymieszanej już reszty mięsa i kontynuujemy wyrabianie. Dodajemy stopniowo resztę pozostałej wody. Nadziewamy w jelita, osadzamy i parzymy do osiągnięcia 72 stopni wewnątrz . Do wody w której parzymy dodajemy kilka listków laurowych. Kiełbasa jest pyszna

  • Like 1
  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19951-bia%C5%82a-dziadka-vito-r%C3%B3%C5%BCowa/
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.