Skocz do zawartości

Przegląd

O tym Klubie

Wariacje i sprawdzone przepisy na dobrą białą kiełbasę
  1. Co nowego w tym klubie
  2. Faktycznie przepyszna kiełbasa, skład i przyprawy w punkt moje smaki!
  3. Kiełbasa biała z FB - zamieszczam z postu publicznego, skład i sposób rozdrobnienia - rozsądny Przepis Tomasz Włodarczyk 1,2 kg szynki fi 10-12mm 3 kg boczku fi 8mm 1 kg golonki samo mięso fi 3 mm Przyprawy/dodatki g/kg: Woda 80 ml Sól zwykła 18g Pieprz 2,0 g Majeranek 2,0g Czosnek 3,0g Ziele ang 0,5g Liść laurowy 0,2g Parzenie woda 72-75 do 68 w środku ok 25 min
  4. KIEŁBASA BIAŁA wg Halusi /FB/ Składniki : - 3 kg łopatki - 2,5 kg boczku ( w miarę tłusty) - 0,5 kg golonki ( samo mięso) Przyprawy; - 18/20 g soli kamiennej /kg mięsa - 3g/kg pieprzu świeżo zmielonego - 3g/kg czosnku (Polski) - 200 - 300 ml wody na całość. - 3g/kg majeranek - Jelita naturalne kaliber 26/28 Mięso z łopatki mielimy na sitku Fi 10, boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy. Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce. Parzenie: kiełbasę wkładamy do wrzątku i obniżamy temp tak by woda nie bulgotała. Parzymy 28- 30 min. Smacznego !!
  5. Kiełbasa biała parzona wg JackaW Przepis,wykonanie Jacek Wiertel MIĘSO -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz.na 1kg Wykonanie Mięso mieliłem na maszynce nr 8 Podczas cięcia mięsa na kawałki jak trafią ścięgna, błony to wycinamy -boczek fi 8 mm -łopatkę fi 10 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków po tym czasie dodajemy resztę wody mieszamy i napełniamy jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Parzenie Woda 75 stopni i parzymy do momentu uzyskania w środku 68-70 stopni Smacznego
  6. Dużo przyprawę tak jak lubię. Smaczna zapewne będzie. Chodzi mi jednak o zdanie które cytowałem. Nie zrozumiałem.
  7. I tu mam zagwozdkę. Co podmiot liryczny miał na myśli?😁
  8. Skład 2,5 kg polęwicy 5 kg łopatki (I i II) Bez kl III ! 2,5 kg podgardla Sól i peklosól 50/50 – 17g/kg 1l bardzo zimnej wody majeranek 1,5g/kg czosnek niedźwiedzi 2 g/kg czosnek świeży 4 g/kg płatki papryki słodkiej czerwonej 2,8 g/kg pieprz czerwony mielony 4,5 g/kg polędwica bez mizdry i warkocza -sitko 12 mm łopatka oczyszczona z błon i ŚCIĘGIEN -sitko 8 mm podgardle bez skóry i GRUCZOŁÓW - sitko 8 mm Przyprawy mieszamy dokładnie z kl I , dodajemy 0,5 l wody. Następnie łopatkę i pozostałe 0,5l wody mieszamy , stopniowo dodajemy podgardle. Jelita 28/30 Wielkanocne kolory ma zielonkawe i czerwone przebarwienia.
  9. Arku , jeszcze biała tyle że trochę inna w smaku. Biała kiełbasa z żurku też ma inny smak a dalej mówimy biała 😁
  10. Ciekawe, ciekawe... dużo jeszcze mam przed sobą z tego co widzę
  11. Lubczyk nie tylko w białej się sprawdza ostatnio dodałem np. do kaszanki.
  12. Hm...nigdy nie dodawałem lubczyka więc bardzo chętnie wypróbuję zwłaszcza że nadchodzi święto białej kiełbasy
  13. Maggi ma gluta fee.., już 1g lubczyka "robi robotę" w wyrobie.
  14. To ja znam jeszcze bardziej prostą.Wystarczy dolać maggi.A tak na marginesie nasuwa się pytanie czy ten zestaw przypraw to jeszcze "biała" a czy już tylko zwykła kiełbasa.
  15. Dla miłośników smaku umami - proponuję dodać do farszu na 1 kg farszu 3-4 g granulatu lub sproszkowanego korzenia lubczyku. Prostszą metodą jest dodanie bulionu gotowanego z kilkoma łodygami lubczyku - nie przesadzić.
  16. Składniki na 10 kg 5,5kg karkówki wieprzowej 3,6 kg surowego boczku wieprzowego 170g - 180g soli/peklosoli 35 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 3g zmielonego listka laurowego 3g zmielonego ziela angielskiego 40 g majeranku 50-60g czosnku /ok 20 ząbków/ 850 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego /też zimny/ Mięso pokroić w cienkie /ok 2cm / paski – posolić /lub peklosól Mielenie : Karkówka sitko 10-12 , boczek sitko 8-6 mm Doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem roztartym w rękach . Wlać stopniowo wodę lub wywar ze zblendowanym czosnkiem ! Wyrabiać dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce, lub mieszałka 5-8 min. Uwaga : Wyrobiony farsz pozostawiamy w lodówce na noc, aby się smaki wyrównały. Nadziewamy w jelita 28-30
      • 4
      • Like
  17. Właśnie o to chodzi . Zwykła warzonka, nie morska czy też himalajska.
  18. Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa? Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce. Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny.
  19. A jakiej soli użyłeś w przypadku tej kiełbasy
  20. Pytanie nasuwa się takie : Co daje dodatek cukru do mięsa czy też farszu? Na pewno jest świetną pożywką dla bakterii, drożdżaków, i elementem katalitycznym dla enzymów. Rozkłada się łańcuchowo na kwas mlekowy.
  21. Czy dodatek cukru do farszu nie spowoduje, że biała, zrobi się mniej szara i lekko różowa? Oczywiście farsz musi trochę "odsapnąć" w lodówce. Miałem taki przypadek. Kielbasa musiała poczekać cztery godziny.
  22. Aniu i jak tu Cię nie kochać? Prawie wszystko wyjaśniłaś
  23. Ten temat to bicie piany IMO Z definicji i nazwy, jak również klasycznej receptury wynika, że kiełbasa biała to jest kiełbasa surowa, na soli i nie wędzona. To są zasadnicze i podstawowe indykatory tego wyrobu!!! Jeżeli dasz peklosól to otrzymasz inny wyrób - z mięsa peklowanego. Np. Kiełbasa peklowana do grzania Waldka/Muskiego - pyszna Mieszanie tych dwóch wyrobów to mącenie w głowach ludzi nie zorientowanych. Tym bardziej, że dodanie lub brak peklosoli ma zasadnicze znaczenie dla niektórych konsumentów.
  24.  

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.