Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA BIAŁA SUROWA — receptura

  1. Surowiec

  1. Wieprzowina kl. I nie peklowana 20 kg

  2. Wieprzowina kl. II nie peklowana 70 kg

  3. Wołowina kl. I lub II nie peklowana 10 kg

Razem 100 kg

Wołowina kl. I lub II może być zastąpiona wieprzowiną kl. III

  1. Przyprawy i materiały pomocnicze

I. Przyprawy

 

a. dodane w czasie produkcji:

 

1. sól warzonka

2,20 kg

2. pieprz naturalny

0,10 kg

  1. czosnek 0,07 kg

  2. majeranek 0,10 kg

Pieprz naturalny może być zastąpiony podwójną ilością pie­przu ziołowego.

Na pisemne żądanie odbiorców dodatek majeranku w da­nym rejonie może być zaniechany oraz może być stoso­wany dodatek czosnku w ilości do 0,10 kg.

  1. Materiały pomocnicze Kiełbaśnice o średnicy 32—36 mm.

  1. Postać surowca po obróbce

Wieprzowina kl. I rozdrobniona na wilku przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl. II — przez siatkę 10 mm, wo­łowina kl. I lub II — przez siatkę 2 mm i kutrowana.

  1. Postać gotowego produktu

Kiełbasa nie odkręcana w zwojach.

E. Wydajność gotowego produktu

w stosunku do surowca

nie peklowanego

przeciętna

110%

granice dopuszczalnych wahań

108—112%

KIEŁBASA BIAŁA SUROWA — skrót instrukcji

1. Krajanie

Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki wielkości 5—6 cm.

2. Rozdrab­nianie

Zgodnie z recepturą.

3. Kutrowa- nie

Wołowinę kl. I lub II kutruje się z dodat­kiem 45% lodu lub wody. Podczas kutrowa­nia dodaje się sól i przyprawy.

4. Mieszanie

Wieprzowinę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II. Podczas mieszania dodaje się 6% zimnej wody w stosunku do ciężaru wieprzowiny kl. I i II i miesza do wchłonięcia wody, po czym dodaje się wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników.

5. Napełnia­nie jelit

Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita i pozostawia w zwojach dowolnej wielkości. Końce związuje się przędzą. Powietrze wy­kluwa się.

Uwaga

Kiełbasy niezwłocznie przekazuje się zama­wiającemu.

 

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19952-bia%C5%82a-wg-16-tki/
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.