Muski Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2023 Biała kiełbasa Surowiec na 2 kg kiełbasy: 0,4 kg mięso wieprzowe klasy I z szynki, łopatki (zmielić przez szarpak) 1,3 kg mięso wieprzowe klasy II gulaszowe tłuste (zmielić przez sitko 5 mm) 0,3 kg wołowina gulaszowa (zmielić przez sitko 2 mm) trzykrotnie razem z czosnkiem. Dodatki: 20 dag lodu lub 200 ml bardzo zimnej wody 10 gram pieprz mielony 12 gram majeranek 6 ząbków czosnku (zmielony razem z mięsem wołowym) sól warzona 3 dag 2-3 m jelita cienkie wieprzowe Wykonanie: Zmielone mięsa przez odpowiednie sitka, wołowe mięso mielimy razem z czosnkiem trzykrotnie, dobrze wyrabiamy dodając wszystkie przyprawy oraz wodę. Farsz wyrabiamy około 30 minut aż mięso będzie o odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz z przyprawami przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki farsz chwilę wyrabiamy, wkładamy do nadziewarki i nadziewamy wcześniej wymoczone jelita (na luźno). Osadzamy 2 godziny i parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po sparzeniu możemy bezpośrednio spożywać kiełbasę, a jeżeli chcemy zamrozić to studzimy hartując w zimnej wodzie. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19957-bia%C5%82a-wg-czarka-wyrob%C3%B3w-domowych-wer-1/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi