Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biała kiełbasa
Surowiec na 2 kg kiełbasy:
0,4 kg mięso wieprzowe klasy I z szynki, łopatki (zmielić przez szarpak)
1,3 kg mięso wieprzowe klasy II gulaszowe tłuste (zmielić przez sitko 5 mm)
0,3 kg wołowina gulaszowa (zmielić przez sitko 2 mm) trzykrotnie razem z czosnkiem.
Dodatki:
20 dag lodu lub 200 ml bardzo zimnej wody
10 gram pieprz mielony
12 gram majeranek
6 ząbków czosnku (zmielony razem z mięsem wołowym)
sól warzona 3 dag
2-3 m jelita cienkie wieprzowe
Wykonanie:
Zmielone mięsa przez odpowiednie sitka, wołowe mięso mielimy razem z czosnkiem trzykrotnie,
dobrze wyrabiamy dodając wszystkie przyprawy oraz wodę. Farsz wyrabiamy około 30 minut aż
mięso będzie o odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz z przyprawami przykrywamy folią i
wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki farsz chwilę wyrabiamy, wkładamy do
nadziewarki i nadziewamy wcześniej wymoczone jelita (na luźno). Osadzamy 2 godziny i parzymy w
wodzie o temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po sparzeniu możemy bezpośrednio
spożywać kiełbasę, a jeżeli chcemy zamrozić to studzimy hartując w zimnej wodzie.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19957-bia%C5%82a-wg-czarka-wyrob%C3%B3w-domowych-wer-1/
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.