Muski Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2023 Kiełbasa śląska surowa (biała). Składniki: Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak) mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm) mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm) jelita wieprzowe 28/32 - 3 metry Przyprawy: peklosól - 30 gram pieprz biały mielony - 15 gram 5 ząbków czosnku 1 łyżka stołowa majeranku Wykonanie: Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i nadziewamy do jelita wieprzowego. Kiełbasę odkręcamy w odcinki długości 12-14 cm . Parzymy W temperaturze 70-72 stopni Celsjusza przez 30 min, do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 68-70 stopni Celsjusza. Po parzeniu możemy bezpośrednio spożywać lub schłodzić w zimnej wodzie przez około 5 minut i ostudzoną możemy zamrozić Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19959-bia%C5%82a-typu-%C5%9Bl%C4%85skiego-wg-czarka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi