Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Składniki:

  • 1, 3 kg cielęciny,

  • 0, 5 kg słoniny,

  • 0, 2 kg tłuczonego lodu,

  • 35 g soli kuchennej,

  • 30 g posiekanej pietruszki,

  • 5 g białego mielonego pieprzu,

  • 1 g kwiatu muszkatołowego,

  • 0, 5 g goździków,

  • 1 ząbek czosnku,

  • odrobinę soku z cytryny,

  • jelita wieprzowe kaliber 24/26 do 32/34 (długość 3-4 m).

Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę i słoninę zmielić dodając tłuczonego lodu w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 3 lub 4 mm. Do farszu dodać przyprawy i inne dodatki oraz dobrze wymieszać i ugnieść. Po wyrobieniu farszu nadziać nim osłonki wieprzowe. Jedna kiełbasa powinna mieć około 80 g., Aby uzyskać lepszy smak kiełbasy powiesić na jeden do dwóch dni w chłodnym pomieszczeniu. Później gotować przez 30 minut lub grillować do momentu, gdy nabiorą apetycznego brązowego koloru.

źródło :

http://www.kucharz.pl/

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19965-monachijska-kie%C5%82basa-bia%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.