Muski Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2023 Kiełbasa surowa biała 1 kg chudego mięsa wieprzowego, 3,5 kg tłustego mięsa wieprzowego, 50 dag chudej wołowiny, 10 dag soli, 5 dag pieprzu, 4 ząbki czosnku, łyżka majeranku Wieprzowinę chudą mielimy maszynką z sitkiem o oczkach średnicy 13 mm, tłustą przez sitko 10 mm, wołowinę przez sitko 2 mm i wyrabiamy z dodatkiem 0,2 l wody i przypraw. Wieprzowinę chudą mieszamy z tłustą, dodajemy 0,03 l wody i ponownie mieszamy aż do momentu, kiedy woda zostanie całkowicie wchłonięta. Potem mieszamy wieprzowinę z wyrobioną wołowiną. Nadziewamy jelita, które dzielimy na odpowiadające nam pęta. źródło : Smaki Małopolski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19966-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ma%C5%82opolska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi