ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lipca 2023 Witam. Myślę że jesteście w stanie mi pomóc, mianowicie szukam przepisu na kiełbasę z lat 70. Kiełbasa robiona była w okolicach Janowa Lubelskiego dokładnie w małej wiosce Wierzchowiska , miała ciemny kolor, raczej szare oczko ( chyba nie peklowana), skórka słabo odchodziła, krucha, troszkę galaretki w środku dość mocno przyprawiona, raczej tłusta. Wiem że opis może troszkę słaby, ale to pamiętam z dzieciństwa. Nie mogę nigdzie namierzyć przepisu. Może możecie jakoś pomóc? Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) To taka zwykła kiełbasa wiejska wyrabiana ze świeżego mięsa jeszcze nie wystudzonego grubo mielonego fi 12 na samej soli plus pieprz, czosnek, wędzona w gorącym dymie i podpiekana w wędzarni (nie parzona),bardzo dobra w smaku,ma tylko jeden minus hebzia się po spożyciu i nie całuj kobiety 🙂 Na 1kg mięsa tłustego świeżego mielimy fi 12: 14-15g soli 3-4g czosnku 3-4 g pieprzu na 10kg łyżka stołowa cukru po wymieszaniu, nadziewamy i od razu na gorący wędzok krótko osuszamy wędzimy krótko i jedziemy do końca temperaturą, aż kiełbaska zacznie miałczeć ,po dotknięciu farsz poczujesz jak się przelewa w dłoni,studzimy wolno na powietrzu,w dolnych zakolach pęta pojawi się galaretka między grubo zmielonym ziarnem farszu.to tyle ważne jest wędzenie,z elektrycznych wędzarni nie będzie efektu ot mamałyga wyjdzie pozdrawiam p.s.pieczemy - czytaj hycujemy w wysokiej temperaturze ok 140 'C przy uchylnych drzwiach, bądź otwartym szybrze komina inaczej kiełbasa popęka w komorze i mała uwaga wyciągamy wpierw kije z górnego poziomu,a te z niższego trochę dłużej ciągniemy do wyrównania barwy, można przełożyć poziom wyżej, kije przekładamy najlepiej w rękawicach odpornych na wysoką temperaturę ja mam specjalnie do tego grube spawalnicze skórzane Edytowane 8 Lipca 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/#findComment-843196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2023 Dziękuje trzeba będzie spróbować przepisu. Mam elektryka ale 130 stopni osiągnie może to nie 140 ale chyba problemu nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/#findComment-843253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lipca 2023 Możesz spróbować,ale tego efektu nie uzyskasz, tylko wędzok opalany drewnem z paleniskiem pod komorą da tego kopa smakowego, próbuj:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/#findComment-843292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lipca 2023 Mam do dyspozycji trzy wędzarnie, jak się w elektryku nie uda w tradycyjnej zrobię:). Jeszcze raz dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/#findComment-843298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) 10 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a): z elektrycznych wędzarni nie będzie efektu ot mamałyga wyjdzie Mareczku - da się w elektryku , tylko musi być do bbq - mój wyciąga 130st i wiejska krucha wychodzi , ale jak ktoś ma tak do 90 st to masz rację Edytowane 8 Lipca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/#findComment-843310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.