Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Myślę że jesteście w stanie mi pomóc, mianowicie szukam przepisu na kiełbasę z lat 70.

Kiełbasa robiona była w okolicach Janowa Lubelskiego dokładnie w małej wiosce Wierzchowiska :), miała ciemny kolor, raczej szare oczko ( chyba  nie peklowana), skórka słabo odchodziła, krucha, troszkę galaretki w środku dość mocno przyprawiona, raczej tłusta.

Wiem że opis może troszkę słaby, ale to pamiętam z dzieciństwa.

Nie mogę nigdzie namierzyć przepisu.

Może możecie jakoś pomóc?

Z góry dziękuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/
Udostępnij na innych stronach

To taka zwykła kiełbasa wiejska wyrabiana ze świeżego mięsa jeszcze nie wystudzonego grubo mielonego fi 12 na samej soli plus pieprz, czosnek, wędzona w gorącym dymie i podpiekana w wędzarni (nie parzona),bardzo dobra w smaku,ma tylko jeden minus hebzia się po spożyciu i nie całuj kobiety 🙂

Na 1kg mięsa tłustego świeżego mielimy fi 12:

14-15g soli

3-4g czosnku

3-4 g pieprzu

na 10kg łyżka stołowa cukru

po wymieszaniu, nadziewamy i od razu na gorący wędzok krótko osuszamy wędzimy krótko i jedziemy do końca temperaturą, aż kiełbaska zacznie miałczeć ,po dotknięciu farsz poczujesz jak się przelewa w dłoni,studzimy wolno na powietrzu,w dolnych zakolach pęta pojawi się galaretka między grubo zmielonym ziarnem farszu.to tyle ważne jest wędzenie,z elektrycznych wędzarni nie będzie efektu ot mamałyga wyjdzie

pozdrawiam 

p.s.pieczemy - czytaj hycujemy w wysokiej temperaturze ok 140 'C przy uchylnych drzwiach, bądź otwartym szybrze komina inaczej kiełbasa popęka w komorze i mała uwaga wyciągamy wpierw kije z górnego poziomu,a te z niższego trochę dłużej ciągniemy do wyrównania barwy, można przełożyć poziom wyżej, kije przekładamy najlepiej w rękawicach odpornych na wysoką temperaturę ja mam specjalnie do tego grube spawalnicze skórzane 

 

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/#findComment-843196
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a):

z elektrycznych wędzarni nie będzie efektu ot mamałyga wyjdzie

Mareczku - da się w elektryku , tylko musi być do bbq - mój wyciąga 130st  i wiejska krucha wychodzi :thumbsup: , ale jak ktoś ma tak do 90 st to masz rację :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19976-zapytanie-o-przepis/#findComment-843310
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.