Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zadymiaczy.

Miałem zwykłą wędzarnie na "otwarty ogień" ale nie wychodziło mi wędzenie tzn. nie umiałem utrzymać temperatury. Postanowiłem przekształcić ja na elektryczną aby sterownik pilnował temperatury i...

3 godziny kiełbasę robiłem i wyszła ok- w końcu 💪

Natomiast wędzonki czyli szynka i schab jak na zdjęciach- suchy okrąg wokół jakbym znowu nie umiał utrzymać temperatury, jakbym ją przesuszył. A może problem leży gdzie indziej np. w suszeniu, parzeniu?

Czujnik grzałki miałem zainstalowany zaraz nad samą grzałką, koło rurki z dymogeneratora. W przypadku kiełbasy nie dawałem dużo dymu, pilnowałem. Nie mam zdjęć bo zrobiłem niewiele i się zjadła 🙂 Natomiast wędzonki robiłem 5 godz. (czyli 3 godz. z kiełbasa i potem 2 godz.) Po kiełbasach dałem więcej dymu bo wydawało się, ze jest słaby kolor. Może dym dawał dużą temperaturę a czujnik tego nie rejestrował?

Niektórzy wędzą po 7-8 godz. więc ja już nie wiem co jest nie tak.

20230729_111552.jpg

20230729_111613.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, Robert2008k napisał(a):

Czujnik grzałki miałem zainstalowany zaraz nad samą grzałką, koło rurki z dymogeneratora

W borniaku jest na wysokości górnego kija z wędzonkami , czyli dość daleko od grzałki i dg 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848016
Udostępnij na innych stronach

N wyświetlaczu sterownika do 55C a na dodatkowym termometrze wbitym w ścianę wędzarni na wysokości wędzonek 60C, czasem troszkę przekroczyło. Chyba miejsce termometru ma znaczenie bo trochę inne wartości pokazywało. Tylko dlaczego wyszła kiełbasa??? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848022
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki wieczorem wpakowane do siatki i lezały w garnku w lodówce. Rano włączyłem wedzarnie żeby ją rozgrzać a na kijach powiesiłem na boku wędzonki. Z jednej troszke kapało z siatki. po jakis 45 min wsadziłem wedzonki razem z kiełbasą do wędzarni, 30-35 C bez dymu, zamkniete drzwiczki. Wisiało to tak ponad 1 godzine, kiełbasa lekko zmieniła kolor. Wtedy temperaturę pilnowałem tylko na czujniku ze sterownika, bez dodatkowego termometru

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848029
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Robert2008k napisał(a):

Wędzonki wieczorem wpakowane do siatki i lezały w garnku w lodówce.

Pierwszy błąd. Aby z nich nie kapało i nie powstawała na nich rosa w komorze, powinny wisieć przez noc w temperaturze ok. 16-18 st.C.

13 minut temu, Robert2008k napisał(a):

Z jednej troszke kapało z siatki. po jakis 45 min wsadziłem wedzonki razem z kiełbasą do wędzarni, 30-35 C bez dymu, zamkniete drzwiczki. Wisiało to tak ponad 1 godzine,

To już są konsekwencje pierwszego błędu. Wędzonki najpierw powinny uzyskać wewnątrz temperaturę komory, a dopiero wtedy zaczną się osuszać. Kiełbasa już zaczęła się podwędzać, a wędzonki w tym czasie nawet nie wyrównały temperatury, nie mówiąc o prawidłowym ich osuszeniu.

Z mięsem nie ma zabawy. Wszystkie procesy technologiczne muszą być zrealizowane i nic na skróty.

Gdzie wyczytałeś, aby wędzonki "ociekały w misce w lodówce"?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848037
Udostępnij na innych stronach

Poległeś na osuszaniu. To niezwykle ważny etap. Zanim puścisz dym osuszasz tak długo aż wsad będzie suchy i CIEPLY W DOTYKU. Przed osuszaniem przypada ociekanie. Te musi być prowadzone poza wędzarnią a dopiero osuszasz. 

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848063
Udostępnij na innych stronach

Dlatego, iż informacje zawarte w tych postach były sprzeczne z prawidłową technologią przetwórstwa mięsa i wprowadzały w błąd głównie osoby dopiero rozpoczynające swą działalność przetwórczą. Twój post, jako powiązany, wyleciał również.

Sam nosiłem się ze zrobieniem porządku już po pierwszym wpisie, napisałem posta, ale to nie przyniosło rezultatu. Sprawę przyspieszyło zgłoszenie postów do usunięcia, przez jednego z użytkowników.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848386
Udostępnij na innych stronach

To nie inicjatywa, tylko zasady tego forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848480
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.