Robert2008k Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Lipca 2023 Witam wszystkich zadymiaczy. Miałem zwykłą wędzarnie na "otwarty ogień" ale nie wychodziło mi wędzenie tzn. nie umiałem utrzymać temperatury. Postanowiłem przekształcić ja na elektryczną aby sterownik pilnował temperatury i... 3 godziny kiełbasę robiłem i wyszła ok- w końcu 💪 Natomiast wędzonki czyli szynka i schab jak na zdjęciach- suchy okrąg wokół jakbym znowu nie umiał utrzymać temperatury, jakbym ją przesuszył. A może problem leży gdzie indziej np. w suszeniu, parzeniu? Czujnik grzałki miałem zainstalowany zaraz nad samą grzałką, koło rurki z dymogeneratora. W przypadku kiełbasy nie dawałem dużo dymu, pilnowałem. Nie mam zdjęć bo zrobiłem niewiele i się zjadła 🙂 Natomiast wędzonki robiłem 5 godz. (czyli 3 godz. z kiełbasa i potem 2 godz.) Po kiełbasach dałem więcej dymu bo wydawało się, ze jest słaby kolor. Może dym dawał dużą temperaturę a czujnik tego nie rejestrował? Niektórzy wędzą po 7-8 godz. więc ja już nie wiem co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lipca 2023 52 minuty temu, Robert2008k napisał(a): Czujnik grzałki miałem zainstalowany zaraz nad samą grzałką, koło rurki z dymogeneratora W borniaku jest na wysokości górnego kija z wędzonkami , czyli dość daleko od grzałki i dg Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Lipca 2023 Godzinę temu, Robert2008k napisał(a): Natomiast wędzonki robiłem 5 godz. Podaj w jakiej temperaturze wędziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2008k Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lipca 2023 N wyświetlaczu sterownika do 55C a na dodatkowym termometrze wbitym w ścianę wędzarni na wysokości wędzonek 60C, czasem troszkę przekroczyło. Chyba miejsce termometru ma znaczenie bo trochę inne wartości pokazywało. Tylko dlaczego wyszła kiełbasa??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2023 3 minuty temu, Robert2008k napisał(a): Tylko dlaczego wyszła kiełbasa A jak z osuszaniem w wędzarni ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2008k Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2023 Wędzonki wieczorem wpakowane do siatki i lezały w garnku w lodówce. Rano włączyłem wedzarnie żeby ją rozgrzać a na kijach powiesiłem na boku wędzonki. Z jednej troszke kapało z siatki. po jakis 45 min wsadziłem wedzonki razem z kiełbasą do wędzarni, 30-35 C bez dymu, zamkniete drzwiczki. Wisiało to tak ponad 1 godzine, kiełbasa lekko zmieniła kolor. Wtedy temperaturę pilnowałem tylko na czujniku ze sterownika, bez dodatkowego termometru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Lipca 2023 11 minut temu, Robert2008k napisał(a): Wędzonki wieczorem wpakowane do siatki i lezały w garnku w lodówce. Pierwszy błąd. Aby z nich nie kapało i nie powstawała na nich rosa w komorze, powinny wisieć przez noc w temperaturze ok. 16-18 st.C. 13 minut temu, Robert2008k napisał(a): Z jednej troszke kapało z siatki. po jakis 45 min wsadziłem wedzonki razem z kiełbasą do wędzarni, 30-35 C bez dymu, zamkniete drzwiczki. Wisiało to tak ponad 1 godzine, To już są konsekwencje pierwszego błędu. Wędzonki najpierw powinny uzyskać wewnątrz temperaturę komory, a dopiero wtedy zaczną się osuszać. Kiełbasa już zaczęła się podwędzać, a wędzonki w tym czasie nawet nie wyrównały temperatury, nie mówiąc o prawidłowym ich osuszeniu. Z mięsem nie ma zabawy. Wszystkie procesy technologiczne muszą być zrealizowane i nic na skróty. Gdzie wyczytałeś, aby wędzonki "ociekały w misce w lodówce"? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Lipca 2023 (edytowane) Poległeś na osuszaniu. To niezwykle ważny etap. Zanim puścisz dym osuszasz tak długo aż wsad będzie suchy i CIEPLY W DOTYKU. Przed osuszaniem przypada ociekanie. Te musi być prowadzone poza wędzarnią a dopiero osuszasz. Edytowane 29 Lipca 2023 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2008k Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Lipca 2023 Dlaczego został usunięty jeden wpis i moja odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Lipca 2023 Dlatego, iż informacje zawarte w tych postach były sprzeczne z prawidłową technologią przetwórstwa mięsa i wprowadzały w błąd głównie osoby dopiero rozpoczynające swą działalność przetwórczą. Twój post, jako powiązany, wyleciał również. Sam nosiłem się ze zrobieniem porządku już po pierwszym wpisie, napisałem posta, ale to nie przyniosło rezultatu. Sprawę przyspieszyło zgłoszenie postów do usunięcia, przez jednego z użytkowników. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2008k Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Lipca 2023 Dziękuję za wyjaśnienie, popieram inicjatywę 💪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Lipca 2023 To nie inicjatywa, tylko zasady tego forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20065-schab-i-szynka-co-robi%C4%99-%C5%BAle/#findComment-848480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.