Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj zapeklowałem 4 szynki łącznie w sumie 7,5kg.

Według tabeli na 14dni do peklowanie użyłem 3l wody i 300g peklosoli.

Szynki o masie średnio 1,8kg naszprycowałem wywarem około 120ml,

Wędzonki trzymam w tem. 7C. tzn ..woda z peklosola ma taka temp.

 

Czyli wychodzi ze szynki mam wyjąć 15stego i uwędzić 16stego.

Co mam zrobić by ten proces wydłużyć o 4 dni. Czyli w piątek 19stego wyjąć a 20 uwędzić ?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

tomcatek, Możesz wydłużyć peklowanie tylko sprawdzaj stan solanki, żeby nie uległa zepsuciu.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-47850
Udostępnij na innych stronach

Czyli nic nie zmieniać ? Ani temperatury ani solanki dopóki solanka bedzie sie psuła. ?

 

Oznaki psucia się solanki.... to jak zacznie śmierdzieć i być taka ciągnąca ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-47853
Udostępnij na innych stronach

Solanka powinna być klarowna bez oznak śluzowatości temp. 4-6 st C i mieć swoisty zapach bez oznak "zasmrodzenia". Jeśli będą inne objawy trzeba obmyć mięso i zrobić nową zalewę.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-47854
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wczoraj zapeklowałem 4 szynki łącznie w sumie 7,5kg.

Według tabeli na 14dni

Czyli z góry założyłeś peklowanie czternastodniowe i w zasadzie cztery dni dłużej nie powinno mieć żadnego wpływu na peklowane mięsko . Przestrzegaj temperatury peklowania a na te ostatnie dni nawet możesz o 2-3stopnie obniżyć . Niestety jeżeli z solanką będzie coś nie tak , mięsko obmyć pod bieżącą wodą i solankę wymienić .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-47856
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzieki za rady. Zatem bede monitorował stan solanki raz dziennie.

Nie zapominaj o przekładaniu mięska w solance może być przy okazji monitorowania .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-47881
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze mam pomocnicze pytanie.

 

Bo tesciu mi pokroił te szynki ze skórą.

I pekluje je razem ze skóra.

 

Czy muszę coś dodatkowego zrobić przy peklowaniu ?

 

A co przy wędzeniu ? Wędzić ze skóra ? czy Bez ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-48062
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze mam pomocnicze pytanie.

 

Bo tesciu mi pokroił te szynki ze skórą.

I pekluje je razem ze skóra.

 

Czy muszę coś dodatkowego zrobić przy peklowaniu ?

 

A co przy wędzeniu ? Wędzić ze skóra ? czy Bez ?

Według mnie nic nie musisz robić przy peklowaniu.Ja osobiście wędził bym ze skórą i tłuszczykiem :tongue: .

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-48063
Udostępnij na innych stronach

Bo tesciu mi pokroił te szynki ze skórą.

I pekluje je razem ze skóra.

Ja tez jedną szynkę w tym roku zrobiłam ze skórą i tłuszczem , choć robiłam bez przekonania ale teraz od dwóch tygodni ta szynka jest co dzień lepsza a jest jej coraz mniej :tongue: :tongue: ( a było ponad 2 kg) a teraz żałuje, że akurat tej nie zostawiłam na święta :mellow: ale cóż mądry polak po ..........

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-48064
Udostępnij na innych stronach

Ja tez jedną szynkę w tym roku zrobiłam ze skórą i tłuszczem , teraz żałuje, że akurat tej nie zostawiłam na święta :mellow: ale cóż mądry polak po ..........

Anetka, jeszcze zdążysz coś upolować tfu.upeklować, na święta. :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-48065
Udostępnij na innych stronach

Czy to o czym piszecie dotyczy też mięsa (karkówka i boczek) przeznaczonego do upieczenia?Chodzi mi o czas peklowania.I jeszcze jedno,czy dodatek czosnku do zalewy nie wpłynie na jej trwałość?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-48067
Udostępnij na innych stronach

Odnosząc się do tytułu tego tematu - wystarczy zapoznać się z teorią peklowania, a wszystko stanie się jasne. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2013-jak-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-peklowanie/#findComment-48082
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.