ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2023 Kiełbasa krucha z galaretką. skład: szynka 50% łopatka 20% karkówka 10% boczek 10% golonka 10% wywar: nóżki 5 szt. pozostałe części golonki skóry z boczku liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, wegeta do smaku. Potrzebowałem 2 litry wywaru reszta poszła do galarety. Po zastygnięciu galaretki ściągnąć tłuszcz wierzchni. Przyprawy na każdy kg. mięsa: sól himalajska 9 gram/kg sól peklowa 9 gram/kg czosnek 8 gram/ kg pieprz 2 gramy/kg majeranek pół łyżeczki na kilogram mięsa czosnek niedźwiedzi łyżka na kilogram mięsa gorczyca, jałowiec, pieprz biały,gałka muszkatałowa, imbir według uznania ja dałempo szczypcie na każdy kilogram cukier 3 gramy/kg Mięso z szynki mielimy na 12-13 łopatka 8 Karkówka 8 boczek 6 golonkę 4 resztki okrawki 3 Galaretę 20% wagi mięsa Mięso kroimy na kawałki 3x3 cm, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i do lodówki na 24 godziny. Mielimy na pożądanych sitach i zaczynamy zabawę. Najpierw szynka do mieszałki i zalewamy gorącą galaretą. Mieszamy aż zetną się wszystkie włókna, jakieś trzy minutki mieszałką. Dodajemy resztę mięsa, a na sam koniec tłuszcz - ścięgna, całość mieszamy wszystkiego z 4- 5 minut. Nadziewarka i w jelito 28-30 dość luźno, ja robię różne wielkości pęta małe do pakowania próżniowego, większe do ręki, długie do podsuszania bo dziewczyny tak lubią. Nakłuwamy dość gęsto szpilą. Osadzanie 12 godzin w komorze 6 stopni. Osuszanie 90 minut temperatura 45 stopni z wentylatorem w wędzarni. Ważne nie przekroczyć temperatury 55 stopni bo wyleci galaretka. Wędzenie 180 minut gęstym dymem temperatura 50 stopni. Można wędzić dłużej do pożądanego koloru. Drewno to mix wszystkiego: czereśnia, wiśnia, morela itd. lubię miksy zrębków... Ja swoje parzenie robię w wędzarni do 70 stopni wewnątrz kiełbasy, mam generator pary, można w garnku Kiełbasy nie wkładam do wody zimnej, tylko od razu z wędzarni przenoszę ją do komory 6 stopni na 24 godziny. Kiełbaska jest soczysta, krucha i z dużą ilością galaretki, smaczna i aromatyczna. Daje się pokroić w plasterki i fajnie się też łamie, skórka odchodzi wyśmienicie, choć tylko ja ją ściągam bo reszta domowników je ze skórką. Moja pani je ją z wody na ciepło, choć to już profanacja:) Naprawdę dobra kiełbaska... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2023 Ja swoje parzenie robię w wędzarni do 70 stopni wewnątrz kiełbasy, mam generator pary, można w garnku Możesz opisać coś więcej o tym generatorze pary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 13 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Października 2023 Posiadam jedną z wędzarni marki ALVI 175 jest ona wyposażona w generator pary. Wędzarnia jest bardzo szczelna. Po zakończeniu wędzenia można podłączyć generator i uzyskać w środku wędzarni bardzo szybko efekt sparzenia towaru. Sondę się wciska w środek mięsa i przy odpowiedniej temperaturze można zakończyć cały proces. Zaletą jest jeszcze to, że nie trzeba towaru przekładać do gara oraz można oczyścić wędzarnie po całym procesie. Nieraz robiłem rybę i zaraz po niej mięso. Generator szybko się nagrzewa i starcza spokojnie do tego modelu. Mało wody idzie na taki proces max dwa litry może mniej, osiągnięcie temperatury 70 stopni wewnątrz kiełbasy zajmuje mi jakieś 20 min z temperatury wędzenia 50 stopni. Można urządzenie zastosować do wyparzania słoików lub do wekowania trzeba tylko więcej półek dokupić, mam 4 półki więc suszenie grzybów, owoców warzyw, weki, wędzenie serów wszystko można robić. jest większa od piekarnika więc szybciej i więcej wejdzie:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2023 Witam,receptura jest ok, sprzeczności bym miał do przekłuwania batonów- po co,? aby cześć galaretki wraz ze smakiem uciekło z batonu tu ucieka moneta Panie,procesu wędzenia i parzenia.....aby zapobiec ucieczce galaretki,robiąc kiełbasę z galaretką to taka prawdziwa jest pieczona w komorze wędzarni bez parzenia,jak wybrałeś opcje z parzeniem mając taką wędzarnie to ja bym zrobił to tak, krótkie osadzanie,osuszenie 60'C,wstępne wędzenie po czym jak już by łapła kolor słomkowy wędzenie dymem wraz z parą z dymogeneratora i masz ciemną kiełbasę czas na gotowo w tym maleństwie do 2:30 godz.max. Więcej nie napiszę,bo się rozpiszę,a potem wszystko zostanie skasowane jak tam kiedyś.... Aha kiełbasa taka powinna być odkręcana w wianki,tak aby na dole na "zakręcie " pęta była ta galaretka,co do podsuszenia cóż może być betonowa Twoja inwencja twórcza. Nie wiem dlaczego,zastanawiam się..... dlaczego akurat Tobie tak wyczerpująco odpisuje o co tu chodzi już 3-ci raz się zastanawiam Pozdrawiam Smoki 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 13 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2023 Marku nakłuwanie szpilką, żeby powietrze zeszło, galaretka nie wyleci. Wędzenie z parą wodną...? Tego nie ogarniam, chyba by była kwaśna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Października 2023 Więcej info pw-rozmowa-komunikacja jak jesteś zainteresowany zmianą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Października 2023 Arek jestem naprawdę pod wrażeniem, ja wiem że jak ty się za coś bierzesz to na 120% ale efekty mnie bardzo pozytywnie zaskakują PsMarek a mnie to nie dziwi że mu odpowiadasz rzeczowo... Po prostu widzisz efekty pracy, niby świeżak a to wygląda jak profeska Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 14 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Października 2023 Pewnie zawsze możemy pogadać, nie można ci wysłać wiadomości, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Października 2023 Pewnie zawalona skrzynka Masz na mnie wszystkie bezpośrednie kontakty Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 14 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Października 2023 Tak wygląda ten generator pary. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Października 2023 Skrzynka jest odblokowana,tel.kiedyś już podałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Października 2023 Można prosić o zdjęcie wędzarki ALVI?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARCHIE I KAROLINA Opublikowano 14 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Października 2023 Archie, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20238-krucha-z-galaretk%C4%85-archiego/#findComment-869641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.