Skocz do zawartości

Stopień wysmażenia pieczeni, steków i burgerów.


Rekomendowane odpowiedzi

Stopień wysmażenia pieczeni, steków i burgerów.

 

Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny oraz pożądanego stopnia wysmażenia.
Stopień wysmażenia sprawdzamy za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem.

 

•    Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu.
•    Steki i burgery należy zdjąć z ognia, gdy termometr wskaże temperaturę o 10-15°C niższą niż pożądana. Pieczeń należy zdjąć z ognia, gdy termometr wskazuje 15-20°C niżej.
•    Odstaw steki i pieczenie by odpoczęły. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć.

 

Pieczenie:

 

Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny przeznaczonej na naszą pieczeń, oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Należy sprawdzić stopień wysmażenia za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem.

 

•    Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu.
•    Pieczeń zdejmij z ognia, gdy termometr zarejestruje 15-20°C niższy niż pożądany stopień wypieczenia.
•    Odstaw pieczeń by odpoczęła. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć.

 

Pieczeń krwista (rare)
Chłodny czerwony środek

image.png.e7de6c90f5784f3338971645399c0a12.png 

125°F, 52°C

 

roast-rare.thumb.jpg.492aece87927eb7432c9d60f719721b8.jpg

 

Pieczeń średnio krwista (medium rare)

Ciepły czerwony środek   

image.png.b2495188ec0091177eda690530291be3.png

135°F, 57°C

 

roast-medium-rare.thumb.jpg.d6c00efd35085b206fbe81ded6b097fb.jpg

 

Pieczeń średnio wypieczona (medium)
Ciepły różowy środek

image.png.09cdc1dabd9ac3d253bd5c9a06b14c3f.png

      145° F, 63°C

 

roast-medium.thumb.jpg.e63323a70e3a5a9261d605979db4f36b.jpg

 

Pieczeń średnio dobrze wypieczona (medium well)
Lekko różowy środek

image.png.5d6f402d308f4bbb516598689355b235.png

     150° F, 66°C

 

roast-medium-well.thumb.jpg.71ef3297d1a49463e7839dc5edaab03e.jpg

 

 

Pieczeń dobrze wypieczona (well done)
Mało różu lub jego brak

image.png.1f25ac7cf88e1723e59c35f39ce3fa48.png

     160° F, 71°C

 

roast-well.thumb.jpg.fc0c7e5a53742bbe9613373e5cb74321.jpg

 

 

 

Steki i burgery - grillowanie lub pieczenie

 

 

Czas grillowania lub pieczenia steków, burgerów i temperatura mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny oraz pożądanego stopnia wysmażenia lub wypieczenia.
Należy sprawdzić stopień wysmażenia lub wypieczenia za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem.

 

•    Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu.
•    Zdejmij steki i burgery z ognia, gdy termometr zarejestruje 10-15°C niższą niż pożądany stopień wysmażenia lub wypieczenia.
•    Pozostaw steki lub burgery by odpoczęły. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć.


Steki i burgery krwiste (rare)
Chłodny czerwony środek

image.png.9041f846c4eec3e850d71a728da07625.png

     125°F, 52°C

 

steak-rare.thumb.jpg.7b4f8726ed6e89aa0adae5e0e3110c8d.jpg

 

 

Steki i burgery średnio krwiste (medium rare)
Ciepły czerwony środek

image.png.88b167f8a6af42fc6dcab0ad6735737a.png

    135°F, 57°C

 

steak-medium-rare.thumb.jpg.3f2e90625224b8ef9127bbef323e3975.jpg

 


Steki i burgery średnio wypieczone (medium)
Ciepły różowy środek

image.png.0d30cfaff368e992a6fd4e04378b87fe.png

      145° F, 63°C

 

steak-medium.thumb.jpg.0df4debe3d6b2e6177fa2534a2f535fb.jpg

 


Steki i burgery średnio dobrze wypieczone (medium well)
Lekko różowy środek

image.png.c7db792481fb9418f6554060038b7a96.png

     150° F, 66°C

 

steak-medium-well.thumb.jpg.fe33c3b6a831713add51292e3c4e982f.jpg

 

Steki i burgery dobrze wypieczone (well done)
Mało różu lub jego brak

image.png.cef8607a9b85e97cde2e9a438f6da4e4.png

     160° F, 71°C

 

steak-well.thumb.jpg.4c09383ca97d319cabe643b8743bec05.jpg

 


USDA zaleca, aby steki, burgery i pieczenie były podgrzewane do 62,78°C (średnio), a następnie odpoczywały przez co najmniej 3 minuty. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, mielona wołowina powinna być przygotowana w temperaturze co najmniej 71,11°C (dobrze wysmażona). Pamiętaj, aby sprawdzić termometrem, ponieważ sam kolor nie jest niezawodnym wskaźnikiem.

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20277-stopie%C5%84-wysma%C5%BCenia-pieczeni-stek%C3%B3w-i-burger%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.