Maxell Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2023 Konkursowy pasztet Wnuczka a`la podlaski drobiowy. Składniki. 1. Ćwiartki z kurczaka 2,3 kg 2. Wątroba drobiowa 0,3 kg 3. Woda 1,5 l 4. Kasza manna 150-170 g 5. Jajka 5 szt. 6. Sól 15g na 1kg 7. Pieprz czarny do smaku 8. Majeranek do smaku 9. Ziele angielskie (4 ziarna, zmielone) Jak robiłem pierwszy raz dałem 7 ziaren, smak ziela był wtedy dominujący. 10. Gałka muszkatołowa mielona. Całe elementy kurczaka sparzyłem w wodzie 80 st.C. do czasu, aż będzie można mięso oddzielić od kości. Wątrobę sparzyłem we wrzątku ok.30 sekund. Wodę po parzeniu wątroby wylałem. Mięso oddzieliłem od kości Mięso i wątrobę zmieliłem na sitku 2,5 mm. Rosół pozostały po parzeniu mięsa doprowadziłem do wrzenia i we wrzątek wsypałem kasze mannę. Należy zamieszać, bo się potrafi zlepić. Rosół z kaszą wlałem do zmielonych składników, dodałem sól, jajka i zacząłem "mieszać" blenderem. Należy rozpocząć mieszanie szybko, bo jajka potrafią się ściąć. "Kutrowanie" blenderem wykonuję 20-30 min. W czasie tego kutrowania dodałem pierz, ziele angielskie, majeranek oraz gałkę muszkatołową. Wszystkie przyprawy, majeranek też mielę bardzo drobno. Po tym procesie uzyskałem rzadką masę, którą wlałem do słoików. Słoiki pasteryzowałem we wrzątku (wodę do pasteryzacji solę, wyższa temp. wrzenia) przez 60 minut. Po wykonaniu tych czynności uzyskałem smaczny pasztet, który idealnie rozsmarowuje się na kanapce. Pozdrawiam - Wnuczek Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20314-konkursowy-pasztet-wnuczka-ala-podlaski-drobiowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.