Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Delikatny pasztet dla Milusińskich

 

 

Przedstawiam przepis na bardzo delikatny pasztet, który uwielbiają moje dzieci.

 

Składniki:

 

 

- 0,5 kg wątroby wieprzowej

- podwójna pierś z kurczaka

- 2 udka  z kurczaka

- 1 kg świeżego boczku (dobrze, aby nie był zbyt chudy)

- 1 kg szynki wieprzowej (mogą by ścinki)

- 4 marchewki

- 1 pietruszka

- kawałek selera (ilość włoszczyzny można zmieniać wg własnych upodobań)

- 4 jajka

- 2 bułki

- 1 szklanka bułki tartej

 

Przyprawy:

 

- sól

- pieprz

- gałka muszkatołowa

- imbir

 

Wątrobę płukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć.

Pozostałe składniki ugotować do miękkości, ostudzić i zmielić razem ze sparzoną wątrobą na sitku 4mm (w składnikach nie ma żadnej niepożądanej „niespodzianki”, która mogłaby przejść przez to sitko, a pasztet będzie grubiej zmielony).

 

 

2.jpg.06bc835937ea820dceeefa6b1555f0f2.jpg

 

 

Masa po wymieszaniu zmielonych składników.

Marchewka daje przyjemny wygląd.

 

 

 

Namoczone w rosole bułki i jajka dodać do farszu, wymieszać.

Podczas mieszania dolewać wywar z rosołu do momentu, aż farsz nabierze konsystencji ubitej śmietany. Dolanie rosołu powoduje, że pasztet nie będzie zbyt suchy oraz będzie dawał rozsmarowywać się łatwo na kanapce.

 

 

Przyprawić do smaku solą (ja daję 18g soli na 1kg farszu), pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.

Następnie dodać 1 szklankę bułki tartej i ostatecznie wymieszać masę.

 

 

3.jpg.11a62494c9f9a2ac2c7fb3bb749377dd.jpg

 

 

Konsystencja masy po dodaniu rosołu, przypraw i bułki.

 

 

Wykonać test smakowy i jeśli masa jest dobra, to przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą i piec w nagrzanym piekarniku (ok. 200st.C.) przez 60-80min.

 

 

4.jpg.fbd0d5abffc7eda004cb65ca56e29e17.jpg

 

 

Nie należy zapomnieć o dwóch małych pasztecikach dla Milusińskich.

Ilość pasztetu na zdjęciu (jedna duża plus dwie małe formy) zrobiona została z połowy podanych w przepisie składników.

 

 

Dobrze jest przykryć foremki folią albuminową na początku pieczenia tak, aby od razu nie przypiekł się za bardzo.

 

 

Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia (pasztet trochę „siądzie”)

Kroić zimny i spożywać.

 

5.jpg.3bf4df17dd657c86b272e3bd302f7232.jpg

 

Smacznego

BonAir

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20315-delikatny-pasztet-dla-milusi%C5%84skich-bonaira/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.