Maxell Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2024 Pasztetowa podwędzana. Składniki: 1 kg podgardle z usuniętymi gruczołami 1 kg wątróbka drobiowa 2 kg przerośnięty boczek 1 kg łopatka około 250g kaszki mannej około litr wywaru z gotowanego mięsa dwie spore cebule ( parzone w wywarze) Przyprawy: 20 g/kg - sól 1 g/kg gałka muszkatołowa 2 g/kg majeranek 1,5 g/kg ziele angielskie 2 g/kg pieprz czarny. Sposób wykonania: Mięso parzymy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim i cebulką pod koniec, wątróbkę zalewamy wrzątkiem i parzymy do miękkości (żeby nie była sucha). Odlewamy około 300 ml wywaru i robimy na nim kaszkę manną. Wywar i wszystkie składniki studzimy. Po wystudzeniu mięso wraz z wątróbką, cebulą i stężałą kaszką manną mielimy na sicie makowym (ja mielił trzy krotnie). Dodajemy przyprawy wywar i dokładnie wyrabiamy. Można farsz dodatkowo zblendować tak aby farsz miał konsystencję gęstej śmietany. Następnie nadziewamy farsz luźno w jelita tak aby nie popękały nam podczas parzenia. Parzymy w wodzie o temperaturze około 80 stopni 45/50 minut. Pozostawiamy pasztetową do wystygnięcia. U mnie wisiała przez noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia osuszyłem w wędzarni w temperaturze 40 stopni. Wędzenie zasadnicze zimnym dymem około 3/4 godziny do słomkowego koloru. Smacznego. Bogumił Sztuczka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20588-pasztetowa-podw%C4%99dzana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi