Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztetowa podwędzana.

 

pasztetowa1.thumb.jpg.9d8eee42aa7649346ba7da32c27d0b23.jpg

 

Składniki:

 

  • 1 kg podgardle z usuniętymi gruczołami
  • 1 kg wątróbka drobiowa
  • 2 kg przerośnięty boczek
  • 1 kg łopatka
  • około 250g kaszki mannej
  • około litr wywaru z gotowanego mięsa
  • dwie spore cebule ( parzone w wywarze)

 

Przyprawy:

 

  • 20 g/kg - sól
  • 1 g/kg gałka muszkatołowa
  • 2 g/kg majeranek
  • 1,5 g/kg ziele angielskie
  • 2 g/kg pieprz czarny.

 

Sposób wykonania:

 

Mięso parzymy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim i cebulką pod koniec, wątróbkę zalewamy wrzątkiem i parzymy do miękkości (żeby nie była sucha).

Odlewamy około 300 ml wywaru i robimy na nim kaszkę manną. Wywar i wszystkie składniki studzimy.

Po wystudzeniu mięso wraz z wątróbką, cebulą i stężałą kaszką manną mielimy na sicie makowym (ja mielił trzy krotnie). Dodajemy przyprawy wywar i dokładnie wyrabiamy. Można farsz dodatkowo zblendować tak aby farsz miał konsystencję gęstej śmietany.

Następnie nadziewamy farsz luźno w jelita tak aby nie popękały nam podczas parzenia. Parzymy w wodzie o temperaturze około 80 stopni 45/50 minut.

Pozostawiamy pasztetową do wystygnięcia. U mnie wisiała przez noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia osuszyłem w wędzarni w temperaturze 40 stopni. Wędzenie zasadnicze zimnym dymem około 3/4 godziny do słomkowego koloru.

 

pasztetowa2.thumb.jpg.7a7a11f75abc2786a2b7162f4f677bbf.jpg

pasztetowa3.thumb.jpg.537e824893374cfcef1548b80d46235d.jpg

 

Smacznego.

Bogumił Sztuczka

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20588-pasztetowa-podw%C4%99dzana/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.