Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi


Powołałem do istnienie metkę. Skorzystałem co do joty z przepisu 'metka wg Kostka " ze zmianą surowcową,użyłem tylko boczku gdyż uznałem to za odpowiedni bilans tłustego do chudego.Wyrób znakomity(zasługa przepisu) Trapi mnie wątpliwość co do przechowywania w lodówce zapakowane próżniowo. Inne wyroby wędzone ciepłym dymem trzymam do kilku miesięcy. To jednak jest surowizna więc się waham

IMG_20240226_120657.thumb.jpg.53fd1942c27f00f5c85c8ec09de053d5.jpg
 
Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka
 
 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20595-niebosskye-wybryki/
Udostępnij na innych stronach

No ja też jestem ciekawa czy można trzymać tak na dłużej metkę zapakowaną próżniowo w lodówce?

Mój rozum mówi nie, bakterię beztlenowe.

 

Ja tak jak Ty 

52 minuty temu, Bossky napisał(a):

Inne wyroby wędzone ciepłym dymem trzymam do kilku miesięcy.

i przy zachowaniu reżimu technologicznego problemu nie ma, ale metka to surowizna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20595-niebosskye-wybryki/#findComment-905728
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Bossky napisał(a):

Trapi mnie wątpliwość co do przechowywania w lodówce zapakowane próżniowo.

Bardzo dobrze, że masz wątpliwości do metki podejdź tak jak do mięsa mielonego,  metka zapakowana próżniowo również ma krótki okres ważności. Proponuję zamrozić porcje którą nie spożyjesz.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20595-niebosskye-wybryki/#findComment-905774
Udostępnij na innych stronach

Tak też myślę. Boczek wędzony ale bez obróbki termicznej przechowuje się ta metodą znakomicie. Jednak to jest mielone. Pójdzie do zamrażarki. Niewiele gdyż większość rozchodzi się "na pniu"

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20595-niebosskye-wybryki/#findComment-905784
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.