Skocz do zawartości

"PALCÓWKA LITEWSKA" - (ZMODYFIKOWANA)


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

"PALCÓWKA LITEWSKA" - (ZMODYFIKOWANA)

 

palcowka2.thumb.jpg.43c22e61e6de3f3d09c2c3931bae8105.jpg

 

 

Składniki mięsne:

 

  • Mięso szynka - 80%
  • Słonina - 15%
  • Mięso z golonki +/- 5%

 

Przyprawy:

 

  • 26 g/kg - peklosól
  • 26 g/kg - sól (do słoniny)
  • 2,5 g/kg - pieprz czarny młotkowany
  • 1 g/kg - majeranek
  • 3 g/kg - czosnek granulowany
  • 2 g/kg - gorczyca ziarno
  • 25 ml/kg - alkohol 40%

 

Sposób wykonania:

 

Mięso z szynki.

Z mięsa z szynki pozbywamy się wszystkich błon, ścięgien itp. Czyste chude mięso kroimy w kawałki około 2x2 cm, zasypujemy peklosolą 26 g/kg i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy mięso do chłodziarki na 48 h.

 

Słonina.

Płaty słoniny uprzednio wkładamy do zamrażarki i lekko podmrażamy celem łatwiejszego krojenia. Po podmrożeniu kroimy ją w kosteczkę około 1x1 cm. Pokrojoną słoninę solimy, mieszamy.

Pokrojoną i posoloną słoninę zapakowałem w worki do mrożenia i również włożyłem do chłodziarki na 48 h.

 

Golonka.

Mięso z golonki pokroiłem w kostkę i również zapeklowałem 26 g/kg w chłodziarce 48 h.

Po upływie 48 h słoninę włożyłem do zamrażarki żeby lekko ją przemrozić tak, aby podczas mieszania w mieszalniku nie rozmazywała się. Mięso z golonki przemieliłem 2x na najdrobniejszym sitku tzw. makowym.

Mięso z szynki 2x2 cm i golonki wrzuciłem do mieszalnika wraz z przyprawami, dodałem alkohol i mieszałem dodając przemrożoną słoninę.

Dokładnie wymieszany farsz nabiłem w jelita wieprzowe kaliber 28/30 i odwiesiłem w temperaturze pokojowej na 2 dni.

Po tym czasie wędziłem palcówkę zimnym dymem w 25-ciu stopniach przez około 6 h. Po wędzeniu palcówkę odwiesiłem w przewiewne pomieszczenie o temp. +/- 16 stopni i wilgotności około 80% na około 3 tygodnie cały czas kontrolując czy nic złego się z nią nie dzieje. Po tym czasie ponownie palcówkę osuszyłem w wędzarni w około 40 stopniach i wędziłem przez kolejne 6h zimnym dymem.

Następnie odwiesiłem palcówkę do podsuszania do utraty około 35% swojej masy.

Zamknąłem palcówkę próżniowo i do chłodziarki.

 

palcowka1.thumb.jpg.7cf7da07d496fbc08ed7ec86394a76d5.jpg

palcowka3.thumb.jpg.ac28cb0a1f76b426f903cd3fda2409b5.jpg

palcowka4.thumb.jpg.7bb29fad9b19501b04f83a49bc76ffb7.jpg

 

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.