Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA „SWOJSKA” WG BOGUMIŁA SZTUCZKI

 

swojska1.thumb.jpg.b1c0f302d08530c5f5b095299686c8a8.jpg

 

 

Składniki mięsne:

 

  • 50% mięso wieprzowe kl. I - ( szynka lub łopatka) - szarpak

  • 40% boczek przerośnięty - fi 8

  • 10% mięso z golonki - sito makowe

 

Przyprawy:

 

  • 18 g/kg - peklosól

  • 3 g/kg - pieprz grubo mielony

  • 3 g/kg - czosnek granulowany

  • 2 g/kg - czosnek niedźwiedzi

  • 1,5 g/kg - kolendra (zmielić)

  • 2 g/kg - gorczyca ziarno

  • 70 ml/kg - zimna woda.

 

Sposób wykonania:

 

Mięso pokroić w kostkę, każde oddzielnie i zapeklować na 24 h w chłodziarce. Po tym czasie mięso kl. I (szynka, łopatka) przepuścić przez szarpak, boczek przez siatkę fi 8, a golonkę 2x na siatce makowej. Całe przemielone mięso wrzuciłem do mieszalnika, dodałem przyprawy wraz z zimną wodą i mieszałem do czasu uzyskania wymaganej kleistości. Farsz nadziałem w jelita wieprzowe o średnicy 28/30 i zaraz po tym, przeniosłem do rozgrzanej wcześniej wędzarni o temperaturze 120 stopni bez wcześniejszego osadzania. Gdy temperatura w środku kiełbasy osiągnęła 68 stopni zjechałem z temperaturą do 50 stopni i zacząłem zasadnicze wędzenie w tej temperaturze przez około trzy godziny. Do koloru. Kiełbasę pozostawiłem w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

 

swojska2.thumb.jpg.6aa853a7aad57a135457425268308513.jpg

swojska3.thumb.jpg.a128cc5a6f567b17b6c98bf6d6218b98.jpg

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/
Udostępnij na innych stronach

Proces podpiekania i podwędzania, zostały odwrócone celowo, dlatego taka a nie inna nazwa kiełbasy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906286
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamiętaj, że kiełbasa wędzi się już także podczas podpiekania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906297
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Maxell napisał(a):

zaraz po tym, przeniosłem do rozgrzanej wcześniej wędzarni o temperaturze 120 stopni bez wcześniejszego osadzania. Gdy temperatura w środku kiełbasy osiągnęła 68 stopni zjechałem z temperaturą do 50 stopni i zacząłem zasadnicze wędzenie w tej temperaturze przez około trzy godziny

Tylko że w przepisie nie jest podane czy w tym etapie )120 stopni) wędzi z z dymem czy bez .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906302
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia jedzie na pełny gaz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906304
Udostępnij na innych stronach

Dla wyjaśnienia. Bogumił Sztuczka jest znanym w grupach FB eksperymentatorem. Działa między innymi na naszej grupie WB. Tworzy bardzo dużo ciekawych produktów, przepisami na które dzieli się z użytkownikami. Dodatkowo wykonuje bardzo ładne zdjęcia  z produkcji. Wszystkich zainteresowanych odsyłam do naszej grupy, gdzie znajdziecie dużo naprawdę ciekawych materiałów: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/posts/2586944984800854/?comment_id=2594103274085025&notif_id=1709133835166097&notif_t=group_comment_follow

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906317
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem, niebawem założy swój Klub na naszym forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906318
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Właśnie piekę kiełbaskę wykonaną prawie wg tego przepisu.
Prawie, bo dodałem za mało czosnku niedźwiedziego. Brakło mi, a jak się okazuje, to towar rzadki w moich lokalnych sklepach.
Zapowiada się wyśmienicie, a mam jeszcze do uwędzenia Lisiecką.
No i zastanawiam się, czy aby przypadkiem nie skusić się na tą metodę obróbki ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-927719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.