Maxell Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lutego 2024 KIEŁBASA „SWOJSKA” WG BOGUMIŁA SZTUCZKI Składniki mięsne: 50% mięso wieprzowe kl. I - ( szynka lub łopatka) - szarpak 40% boczek przerośnięty - fi 8 10% mięso z golonki - sito makowe Przyprawy: 18 g/kg - peklosól 3 g/kg - pieprz grubo mielony 3 g/kg - czosnek granulowany 2 g/kg - czosnek niedźwiedzi 1,5 g/kg - kolendra (zmielić) 2 g/kg - gorczyca ziarno 70 ml/kg - zimna woda. Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, każde oddzielnie i zapeklować na 24 h w chłodziarce. Po tym czasie mięso kl. I (szynka, łopatka) przepuścić przez szarpak, boczek przez siatkę fi 8, a golonkę 2x na siatce makowej. Całe przemielone mięso wrzuciłem do mieszalnika, dodałem przyprawy wraz z zimną wodą i mieszałem do czasu uzyskania wymaganej kleistości. Farsz nadziałem w jelita wieprzowe o średnicy 28/30 i zaraz po tym, przeniosłem do rozgrzanej wcześniej wędzarni o temperaturze 120 stopni bez wcześniejszego osadzania. Gdy temperatura w środku kiełbasy osiągnęła 68 stopni zjechałem z temperaturą do 50 stopni i zacząłem zasadnicze wędzenie w tej temperaturze przez około trzy godziny. Do koloru. Kiełbasę pozostawiłem w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Smacznego Bogumił Sztuczka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lutego 2024 Naprawdę swojska. 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lutego 2024 Proces podpiekania i podwędzania, zostały odwrócone celowo, dlatego taka a nie inna nazwa kiełbasy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lutego 2024 Niestety w mojej wędzarni nie uzyskam 120*C ale może to zrobię metodą kombinowaną. Upiekę w piekarniku i wrzucę do wędzarni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2024 Tylko pamiętaj, że kiełbasa wędzi się już także podczas podpiekania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lutego 2024 Tak czy owak w ramach eksperymentu postaram się wykonać parę lasek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lutego 2024 3 godziny temu, Maxell napisał(a): zaraz po tym, przeniosłem do rozgrzanej wcześniej wędzarni o temperaturze 120 stopni bez wcześniejszego osadzania. Gdy temperatura w środku kiełbasy osiągnęła 68 stopni zjechałem z temperaturą do 50 stopni i zacząłem zasadnicze wędzenie w tej temperaturze przez około trzy godziny Tylko że w przepisie nie jest podane czy w tym etapie )120 stopni) wędzi z z dymem czy bez . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lutego 2024 Wędzarnia jedzie na pełny gaz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lutego 2024 Dla wyjaśnienia. Bogumił Sztuczka jest znanym w grupach FB eksperymentatorem. Działa między innymi na naszej grupie WB. Tworzy bardzo dużo ciekawych produktów, przepisami na które dzieli się z użytkownikami. Dodatkowo wykonuje bardzo ładne zdjęcia z produkcji. Wszystkich zainteresowanych odsyłam do naszej grupy, gdzie znajdziecie dużo naprawdę ciekawych materiałów: https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/posts/2586944984800854/?comment_id=2594103274085025¬if_id=1709133835166097¬if_t=group_comment_follow Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lutego 2024 Z tego co wiem, niebawem założy swój Klub na naszym forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2024 Będą sztuczki pana Sztuczki 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-906326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Maja 2024 Właśnie piekę kiełbaskę wykonaną prawie wg tego przepisu. Prawie, bo dodałem za mało czosnku niedźwiedziego. Brakło mi, a jak się okazuje, to towar rzadki w moich lokalnych sklepach. Zapowiada się wyśmienicie, a mam jeszcze do uwędzenia Lisiecką. No i zastanawiam się, czy aby przypadkiem nie skusić się na tą metodę obróbki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20601-kie%C5%82basa-swojska-wg-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-927719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.