boru Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2024 Po ostatnim wędzeniu postanowiłem nie mrozić wędlin, ponieważ od jakiegoś czasu po prostu średnio mamy ochotę na odmrażane po kilkunastu tygodniach wędzonki. Jako, że kupiłem nową lodówkę z szufladą o obniżonej temperaturze i wilgotności to wszystkie wędliny tam wylądowały. No ale część nie została zjedzona i uległa wysuszeniu. Jak je powąchać czy obejrzeć to wyglądają całkiem świeżo Macie jakieś pomysły co można zrobić z takimi wędlinami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2024 Pokrój w kostkę , obsmaż i dodaj do bigosu Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2024 Albo zapakuj próżniowo to po czasie trochę zmiękną . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2024 Zależy ile tego zostało ale bigos jest bardzo dobrym rozwiązaniem a oprócz tego u mnie robi się forszmak lubelski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Marca 2024 9 godzin temu, szrekPL napisał(a): forszmak lubelski. Też gotuję . Podeślij przepis - może inny jak ten , który ja robię . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Marca 2024 8 godzin temu, Yerba napisał(a): Też gotuję . Podeślij przepis - może inny jak ten , który ja robię . Generalnie to robi się u mnie z tego co zostaje (czasem po imprezie) nie zjedzone, podsmaża się po kolei, mięsko pieczone/ wędliny (nawet to co wydaję się że nie pasuje do siebie) później na tej samej patelni smażymy cebule w piórka, ogórki kiszone w krojone w paski,i wszystko kolejno wrzucamy do gotującego się bulionu/rosołu z dodatkiem przypraw , koncentratu pomidorowego(my dodajemy domową passate) , liścia laurowego, ziela ang., papryki ostrej/słodkiej(u mnie tą wolą) sól pieprz do smaku i na koniec odrobina śmietany, nie zagęszczamy niczym(passata dość gęsta) gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi się ni to zupa ni to gulasz (niektórzy zagęszczają mąką ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boru Opublikowano 5 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Marca 2024 bigosu mam jeszczsze trzy słoiki ze świąt ;D bardziej pytałem, czy da się je jakoś przywrócić do miękkiej formy aby zjeść np. na kanapce. Może można np. pomoczyć w gorącej wodzie kilka godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Marca 2024 Ja bym to zapakował w próżnię. Wilgoci nie nabierze ale się ona wyrówna. A na przyszłość pakowane próżniowo w lodówce świetnie się przechowuje bez takich problemów.Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Marca 2024 8 minut temu, boru napisał(a): bardziej pytałem, czy da się je jakoś przywrócić do miękkiej formy aby zjeść np. na kanapce. Już dostałeś odpowiedź w poscie nr 3; W dniu 4.03.2024 o 20:52, tytan58 napisał(a): zapakuj próżniowo to po czasie trochę zmiękną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) 24 minuty temu, boru napisał(a): Może można np. pomoczyć w gorącej wodzie kilka godzin? Ciekawe co będzie pierwsze po takiej kanapce wymioty czy biegunaka🙀. Edytowane 5 Marca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Marca 2024 😁 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boru Opublikowano 5 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Marca 2024 nie mam pakowarki próżniowej. Ale może w takim razie warto kupić. Ile taka wędlina po wędzeniu zapakowana próżniowo może poleżeć i ze smakiem można ją zjeść ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Marca 2024 Na to ci nikt pewnie odpowiedzialnie nie odpowie. Ja trzymam i do 3 miesięcy. Jednak staram się robić tyle by prędzej zjeść. Czas ten zależy od tego jak ściśle są zachowywane zalecenia technologiczne w tym reżim chłodniczy podczas produkcji. Pewnie i jakość mięsa użytego do produkcji. Tak czy siak wytrzyma na pewno tyle ile leżało u ciebie nim wyschło. O ile nie będziesz kombinował przy peklowaniu i temperaturachWysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Marca 2024 20 minut temu, boru napisał(a): Ile taka wędlina po wędzeniu zapakowana próżniowo może poleżeć i ze smakiem można ją zjeść ? Jest na forum artykuł a nawet kilka dotyczących norm, użyj szukajki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-907903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Marca 2024 21 godzin temu, szrekPL napisał(a): Generalnie to robi się u mnie z tego co zostaje (czasem po imprezie) Dziękuję za przepis . Zbliżony , z tym że w moim przepisie jest na bogato z wołowiną 😁 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-908000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajzel Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Marca 2024 W dniu 4.03.2024 o 19:34, boru napisał(a): Po ostatnim wędzeniu postanowiłem nie mrozić wędlin, ponieważ od jakiegoś czasu po prostu średnio mamy ochotę na odmrażane po kilkunastu tygodniach wędzonki. Jako, że kupiłem nową lodówkę z szufladą o obniżonej temperaturze i wilgotności to wszystkie wędliny tam wylądowały. No ale część nie została zjedzona i uległa wysuszeniu. Jak je powąchać czy obejrzeć to wyglądają całkiem świeżo Macie jakieś pomysły co można zrobić z takimi wędlinami? Witam. Po zrobieniu nadmiarowych ilości wędlin, po dokładnym ostudzeniu i leżakowaniu, część pakuję próżniowo i do zamrażarki. Wyciągnięte towary po rozmrożeniu są soczyste i smaczne. Pozdrawiam. Cytuj METALLICA ... Majster od Tapet 😉 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-908324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajzel Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Marca 2024 W dniu 5.03.2024 o 15:37, szrekPL napisał(a): Generalnie to robi się u mnie z tego co zostaje (czasem po imprezie) nie zjedzone, podsmaża się po kolei, mięsko pieczone/ wędliny (nawet to co wydaję się że nie pasuje do siebie) później na tej samej patelni smażymy cebule w piórka, ogórki kiszone w krojone w paski,i wszystko kolejno wrzucamy do gotującego się bulionu/rosołu z dodatkiem przypraw , koncentratu pomidorowego(my dodajemy domową passate) , liścia laurowego, ziela ang., papryki ostrej/słodkiej(u mnie tą wolą) sól pieprz do smaku i na koniec odrobina śmietany, nie zagęszczamy niczym(passata dość gęsta) gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi się ni to zupa ni to gulasz (niektórzy zagęszczają mąką ) ...heh ... jadłem to u kolegi, gdy byłem u niego na popasie parodniowym. Super sprawa i bardzo smaczna Cytuj METALLICA ... Majster od Tapet 😉 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20631-co-zrobi%C4%87-z-wysuszonymi-w%C4%99dlinami/#findComment-908325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.