Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Składniki na 10 kg

5,5kg karkówki wieprzowej

3,6 kg  surowego boczku wieprzowego

170g - 180g soli/peklosoli

35 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu

3g zmielonego listka laurowego

3g zmielonego ziela angielskiego

40 g majeranku

50-60g czosnku /ok 20 ząbków/

850 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego /też zimny/

Mięso pokroić w cienkie /ok 2cm / paski – posolić /lub peklosól

Mielenie : Karkówka sitko 10-12 , boczek sitko 8-6 mm

Doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem roztartym w rękach .

Wlać stopniowo wodę lub wywar ze zblendowanym czosnkiem !

Wyrabiać dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce, lub mieszałka 5-8 min.

Uwaga : Wyrobiony farsz pozostawiamy w lodówce na noc, aby się smaki wyrównały.

Nadziewamy w jelita 28-30

  • Like 4

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20633-domowa-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-prosta-smaczna/
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.