Muski Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2024 Składniki na 10 kg 5,5kg karkówki wieprzowej 3,6 kg surowego boczku wieprzowego 170g - 180g soli/peklosoli 35 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 3g zmielonego listka laurowego 3g zmielonego ziela angielskiego 40 g majeranku 50-60g czosnku /ok 20 ząbków/ 850 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego /też zimny/ Mięso pokroić w cienkie /ok 2cm / paski – posolić /lub peklosól Mielenie : Karkówka sitko 10-12 , boczek sitko 8-6 mm Doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem roztartym w rękach . Wlać stopniowo wodę lub wywar ze zblendowanym czosnkiem ! Wyrabiać dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce, lub mieszałka 5-8 min. Uwaga : Wyrobiony farsz pozostawiamy w lodówce na noc, aby się smaki wyrównały. Nadziewamy w jelita 28-30 4 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20633-domowa-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-prosta-smaczna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi