Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Wiem że pewnie na forum jest już wiele odpowiedzi na ten temat sam czasami czytałem jak postepowac z miestem nieprzestygnietym niestety tematów i materiałów jest tak wiele że ciężko znaleźć konkretną instrukcję jak postępować i w jaki sposób zrobić wyroby z ciepłego mięsa. Di tej pory kiełbasę zawsze robiłem z mięsa z ubojni które oczywiście było już wystudzone natomiast przed świętami będę chciał kupić żywą sztukę a z racji braku wolnego czasu mam do dyspozycji tylko dwa wolne dni przed samymi świętami co nie wystarczy abo przestudzić wcześniej całe półtusze rozebrać zapeklowac i jeszcze zrobić gotowe wyroby stąd moje pytanie co zrobić abo kiełbasa wyszła taka jak należy i nie straciła na smaku i jakości?  Z tego co pamiętam z któregoś postu na forum należy mięso zapeklowac przed stężeniem pośmiertnym jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi abym już za pierwszym podejściem się nie zniechęcił...

Mam jeszcze drugie pytanie ile czasu mniej więcej upływa od momentu uboju do wystąpienia stężenia mięsa oraz co stanie się z gotowym wyrobem i jakie będę ewentualne wady jeśli zapekluje ciepłe mięso oraz jakie mogą wystąpić kiedy nie zdążę przed stężeniem ale zapekluje mięso w jego trakcie. Będę wdzięczny za każdą poradę w tym temacie oraz każdą dodatkową informacje co zrobić inaczej bądź też czego nie robić kiedy mięso jest jeszcze nie wystudzone. 

I ostatnie pytanie czy jeśli mięso będzie zapeklowane w miskach bądź też innych naczyniach nie zaparzy się. Wiem że to może nie jest technologocznie poprawne postępowanie ale jak wiadomo czasami trzeba się dostosować do warunków a nie na odwrót a poza tym pamiętam że jak mój dziadek zawodowy rzeźnik zawsze nigdy nie studził mięsa zawsze peklował ciepłe a kiełbasę robił najlepszą jaką dotąd jadłem niestety jego już nie mogę zapytać...

Dzięki za odpowiedzi

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20648-kie%C5%82basa-z-ciep%C5%82ego-mi%C4%99sa-pytanie/

• 2 tygodnie później...

U mnie w domu tata z wójkiem robili wyroby w tym samym dniu co zabijali świnię i kiełbasa wychodzi pyszna tylko z powodu bardzo krótkiego peklowania w saletrze miała w przekroju tzw. oczko. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20648-kie%C5%82basa-z-ciep%C5%82ego-mi%C4%99sa-pytanie/#findComment-912490

Trudno nazwać taką kiełbasę peklowaną. Saletra zaczyna peklowanie po 2 dniach i stąd to szare oczko i była do szybkiego spożycia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20648-kie%C5%82basa-z-ciep%C5%82ego-mi%C4%99sa-pytanie/#findComment-912493