geoglob Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Witam. Jestem tu nowy więc wybaczcie być może głupie pytania ale nie udało mi się znaleźć potrzebnych informacji. Do rzeczy, jestem w trakcie budowy wędzarni drewnianej o wymiarach komory 80x80x150 z balika świerkowego grubości 4,5cm na pióro wpust. Dno znajduje się ok 30cm poniżej krawędzi drzwi i będzie obite kwasówką. Na tą chwilę wędzarnia jest nie ocieplona ale w przyszłości istnieje taka możliwość. Niestety nie przewidziałem, że będzie problem z grzaniem tak dużej komory grzałką elektryczną. Przeglądając aukcje większość grzałek z deflektorami ma moc 2 lub 2,9 kW. Po rozmowie z jednym ze sprzedawców okazało się że grzałka 2,9 kW będzie zbyt mała do takiej komory. I tu zaczęły się schody. Przyszło mi więc do głowy żeby zastosować grzałkę 3,5 kW. Okazuje się, że można taką nabyć ale jest okrągła i podobno przy braku silnika termoobiegu zamontowanego w jej środku żywotność będzie krótka. Szukam więc płaskiej o mocy 3,5 kW na 230V i niestety bezskutecznie. Całość ma być sterowana REX C100 z przekaźnikiem ssr i zadymiona generatorem dymu Dymbox. I teraz kluczowe pytanie. Czy grzałka o mocy 3,5 kW będzie wystarczająca czy czeka mnie rozbiórka i zmniejszenie komory? Zastosowanie jeszcze mocniejszej grzałki odpada. Jeśli wystarczy to może któryś z kolegów podpowie gdzie można nabyć taką grzałkę i czy koniecznie musi być płaska? Dobrze byłoby gdybym mógł ją zamontować w ogólnodostępnych deflektorach o standardowych wymiarach bo nie mam warunków żeby wykonać deflektor samodzielnie. Liczę na życzliwość i rzeczowe uwagi. Pozdrawiam serdecznie, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Musi być ocieplona a i tak podgrzanie do 90C będzie problemem. Jeżeli nie masz zamiaru podpiekać to ta grzałka 2,9 kW wydaje mi się, że uzyska temperaturę 50C ale w ocieplonej wędzarni. Do grzałki 3,5 kW potrzebujesz idealnej instalacji bo będzie się palić wszystko - gniazdo, wtyczka, bezpiecznik a może i przewody. Zacznie się od najsłabszego ogniwa. Najlepiej dwie oddzielne fazy (lub 400V) i 2 grzałki jeżeli muszą być takie duże moce tych grzałek. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-915207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geoglob Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Ok, plan jest taki żeby poprzez docieplenie od środka i parę innych przeróbek zmniejszyć komorę do 70x70x130. Czy wełna w ścianie nie wpłynie w jakiś sposób na jakość wędzonek? Zastanawiam się czy wtedy grzałka 2,9 kW będzie wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-915354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Moja jest 60x60x200. Grzałki 1,8kW + 0,7kW. Ocieplona wełną i drewnem i podpiekanie idzie ciężko ale się da (piszę o zimie ale nie -30C). Po dyskusji na forum mam wymienione gniazdo i wtyczkę na 32A, do tego przewód gumowy 3x2,5 i oddziely bezpiecznik. Zrobiłem tak bo już zaczęło się powoli wszystko przepalać, a ty chcesz 2,9 kW . Czy wełna nie wpłynie? Nie mam pojęcia ale jak użyjesz skalnej to raczej wpływu nie ma. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-915390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geoglob Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) Większość ludzi ociepla wełną tylko zastanawiam się jakiej używają. Oczywiście wełna + deska 1,5cm od środka. Edytowane 5 Kwietnia 2024 przez geoglob Pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-915491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywilek4 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Nie wszyscy ocieplają. Wymiary wewnętrzne mojej komory - wys. 113 cm, szer. 71 cm, głębokość 65 cm Materiały: Na zewnątrz chyba sosna lub świerk - zwykła deska podbitkowa 1,6 cm, środek - deska olchowa grubości 2 cm. Pomiędzy deskami pusta przestrzeń. Nie ocieplałem wędzarni i przy temp. -7 stopni rozgrzewam do temp. 108 stopni. Grzałka 2000 + 900W. Pusta (powietrzna) przestrzeń jest niezłym izolatorem. Być może w moim przypadku olcha ma jakieś dodatkowe właściwości izolacyjne, ale projekt się sprawdza znakomicie. Jak coś poczytaj moją relację z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-915826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 (edytowane) Chciałem Wam tylko zwrócić uwagę ,że co innego jest rozgrzać wędzarnie z pustą komorą a co innego zapełnioną. Taka ogólna uwaga po przeczytaniu kilku postów.Dobrze by było jakby Ci co piszą o swoich komorach zaznaczali tą kwestię. Edytowane 7 Kwietnia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-915906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 6 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Chciałem Wam tylko zwrócić uwagę ,że co innego jest rozgrzać wędzarnie z pustą komorą a co innego zapełnioną. Taka ogólna uwaga po przeczytaniu kilku postów.Dobrze by było jakby Ci co piszą o swoich komorach zaznaczali tą kwestię. A ktoś rozgrzewa pustą wędzanię do 100°C i potem wkłada wsad? Mi się nigdy nie zdażyło. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-915983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Pisałem o testach przed użyciem.Wielu tak robi ,żeby wypróbować nowo zbudowaną wędzarnię.Mnie się zdarzało jak testowałem swoją i kiedyś jak testowałemm wędzenie węgorza najpierw pieczenie później wędzenie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-916049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywilek4 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 108 stopni, to był test na pusto. i pewnie nie był to max. Podczas dopiekania "wsadu" bez problemu utrzymuje 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-916076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geoglob Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Tak czy inaczej może ktoś się wypowie jaką wełnę zastosować? Czy wełna skalna z rolki do kominków ale z folią aluminiową będzie odpowiednia? Ma temperaturę max 250 st C. Zastanawiam się czy nie będzie w jakiś sposób szkodliwa dla żywności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20724-w%C4%99dzarnia-dob%C3%B3r-grza%C5%82ki/#findComment-916193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.