Skocz do zawartości

Czas suszenia kiełbasy, a jej wydajność.


Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem ostatnio Tatrzańską podsuszaną wg przepisu Dziadka (to taka moja ulubiona).

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&highlight=tatrza%F1ska

 

Z ciekawości przeprowadziłem test wydajności w/w kiełbasy. Oto wyniki:

Baton testowy po napełnieniu: 490 g - 100%

Po I wędzeniu 479 g - 97%,

Po parzeniu 454 g - 92%,

Dwa dni później po II wędzeniu 409 g - 83 %,

Po kolejnych 3 dniach wisiał sobie w temp. ok. 8°C ważył 393 g - 80 %. I tu zgodnie z recepturą kiełbaska była gotowa. Ale brnąłem dalej.

Po następnych 5 dniach 353 g - 72%,

Kolejne sześć dni czekania 309 g - 63%.

Dalej już nie suszyłem. Kiełbaska jest dość twarda, dobrze się kroi, z wyglądu i konsystencji coś jak salami. Trzeba cieniutko kroić. Jest bardzo smaczna. Przepis bardzo prosty i niedrogi. Polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam pytanko dotyczące czasu i temperatury suszenia kiełbasy. Ostatnio suszyłem w piekarniku w 75 stopniach z termoobiegiem i wyszła niedobra, sucha na zewnątrz a w środku surowa. Teraz uzbroiłem się w cierpliwość i chcę ją wysuszyć tak żeby było ok. Lepiej suszyć dłużej w niższej temperaturze /tak jak opisałeś/ czy np w temperaturze pokojowej 20-25 stopni w przewiewnym, suchym pomieszczeniu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/#findComment-49353
Udostępnij na innych stronach

Witam, nie była za słona.

Jeżeli można to odpowiem w imieniu pedra :lol: . Kiełbasa była bardzo dobra :tongue: . Pisało się już tutaj o tym, że każdy ma swoje smaki . Ja uważam ,że jeżeli chodzi o słoność to była akurat. Kiełbasa smakowała nie tylko rodzinie .

Myślę że lepiej uzbroić się w cierpliwość i odczekać ,aż kiełbasa pomalutku się podsuszy. Próbowaliśmy kiedyś przyśpieszać proces suszenia ( przy kaloryferach), ale to nie było to .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/#findComment-49354
Udostępnij na innych stronach

Pasiryj -poczytaj sobie

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=32

tam przy poszczególnych kiełbasach znajdziesz wytyczne .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/#findComment-49355
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.