Gość pedro Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zrobiłem ostatnio Tatrzańską podsuszaną wg przepisu Dziadka (to taka moja ulubiona).https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&highlight=tatrza%F1ska Z ciekawości przeprowadziłem test wydajności w/w kiełbasy. Oto wyniki:Baton testowy po napełnieniu: 490 g - 100%Po I wędzeniu 479 g - 97%,Po parzeniu 454 g - 92%,Dwa dni później po II wędzeniu 409 g - 83 %,Po kolejnych 3 dniach wisiał sobie w temp. ok. 8°C ważył 393 g - 80 %. I tu zgodnie z recepturą kiełbaska była gotowa. Ale brnąłem dalej. Po następnych 5 dniach 353 g - 72%,Kolejne sześć dni czekania 309 g - 63%.Dalej już nie suszyłem. Kiełbaska jest dość twarda, dobrze się kroi, z wyglądu i konsystencji coś jak salami. Trzeba cieniutko kroić. Jest bardzo smaczna. Przepis bardzo prosty i niedrogi. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam, nie była za słona. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/#findComment-49349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasiryj Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam, mam pytanko dotyczące czasu i temperatury suszenia kiełbasy. Ostatnio suszyłem w piekarniku w 75 stopniach z termoobiegiem i wyszła niedobra, sucha na zewnątrz a w środku surowa. Teraz uzbroiłem się w cierpliwość i chcę ją wysuszyć tak żeby było ok. Lepiej suszyć dłużej w niższej temperaturze /tak jak opisałeś/ czy np w temperaturze pokojowej 20-25 stopni w przewiewnym, suchym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/#findComment-49353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam, nie była za słona.Jeżeli można to odpowiem w imieniu pedra :lol: . Kiełbasa była bardzo dobra :tongue: . Pisało się już tutaj o tym, że każdy ma swoje smaki . Ja uważam ,że jeżeli chodzi o słoność to była akurat. Kiełbasa smakowała nie tylko rodzinie . Myślę że lepiej uzbroić się w cierpliwość i odczekać ,aż kiełbasa pomalutku się podsuszy. Próbowaliśmy kiedyś przyśpieszać proces suszenia ( przy kaloryferach), ale to nie było to . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/#findComment-49354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Pasiryj -poczytaj sobie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=32tam przy poszczególnych kiełbasach znajdziesz wytyczne .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2076-czas-suszenia-kie%C5%82basy-a-jej-wydajno%C5%9B%C4%87/#findComment-49355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.