gregzag Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2024 Witam, chciałbym podzielić się z wami moją bazą receptur na ketchupy, sosy pomidorowe i inne sosy do mięs. Receptury są oryginalne, zaczerpnięte z książek technologicznych z czasów PRL. Wszystkie sosy robiłem w thermomixie ponieważ nic się nie przypala w trakcie gotowania, łatwo utrzymać stałą temperaturę no i na koniec można je zmiksować do gładkiej konsystencji. Oczywiście kto nie ma thermomixa może zrobić to w zwykłym garnku. Ja z oszczędności czasu, do swoich sosów wykorzystuję gotowy koncentrat pomidorowy bo tak jest najszybciej, ale jak najbardziej można je robić ze świeżych pomidorów. Wszystko robimy tak jak na przecier pomidorowy tylko dużo dłużej odparowujemy, tak aby powstała konsystencja keczupu. Na początek: Keczup tzw. Angielski 1 składniki.: koncentrat pomidorowy 30% - 190 g cukier - 54,5 g sól - 12,3 g ocet winny biały - 26,5 g goździki - 0,42 g cynmon - 0,42 g pieprz kajeński - 0,14 g kwiat muszkatałowy - 0,03 g czosnek świeży - 0,7 g lub cebula świeża - 12,7 g. wykonanie: Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Maja 2024 Jakie masz książki technologiczne z czasów PRL? Jeśli możesz, podaj mi na PW. 1 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-927115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Czerwca 2024 Popieram, warto by było je zeskanować i umieścić na wewnętrznym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-928389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Czerwca 2024 2 godziny temu, Wilq1x napisał(a): zeskanować i umieścić na wewnętrznym forum Jakie to jest wewnętrzne forum ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-928417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Czerwca 2024 50 minut temu, Muski napisał(a): Jakie to jest wewnętrzne forum ? skrót myślowy, chodziło mi o Forum WB, żeby było dostępne tylko dla członków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-928425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregzag Opublikowano 23 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lipca 2024 W dniu 26.05.2024 o 11:53, Maxell napisał(a): Jakie masz książki technologiczne z czasów PRL? Jeśli możesz, podaj mi na PW. co prawda dopiero teraz, ale wysłałem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-940138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregzag Opublikowano 23 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lipca 2024 Keczup 2 składniki.: koncentrat pomidorowy 30% - 194 g cukier - 57 g sól - 9,6 g ocet spirytusowy - 25,1 g goździki - 0,75 g cynamon - 0,75 g ziele angielskie - 0,39 pieprz kajeński - 0,18 g gałka muszkatałowa - 0,21 g czosnek świeży - 0,12 g wykonanie: Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-940142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregzag Opublikowano 23 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lipca 2024 Sos śliwkowy "Cumberland" składniki.: przecier śliwkowy 27% - 87 g przecier cebulowy - 5 g cukier - 10,5 g sól - 0,7 g gorczyca - 0,3 g papryka ostra - 0,1 g papryka słodka - 0,3 g goździki - 0,15 g cynamon - 0,1 g. wykonanie: - śliwki (najlepiej węgierki) rozparzyć 2 min. w garnku do gotowanie na parze, gorące przetrzeć przez sitko (ja to robię w wyciskaczu wolnoobrotowym) i zredukować o połowę. - cebulę rozparzyć ok. 10 min., przetrzeć przez sito - całość wraz z przyprawami gotować ok. 10 min. Gorący sos dobrze jest zhomogenizować np. w thermomixie na najwyższych obrotach przez ok. 1-2 min, ale nie jest to konieczne. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-940145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.