Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
chciałbym podzielić się z wami moją bazą receptur na ketchupy, sosy pomidorowe i inne sosy do mięs. Receptury są oryginalne, zaczerpnięte z książek technologicznych z czasów PRL. 

Wszystkie sosy robiłem w thermomixie ponieważ nic się nie przypala w trakcie gotowania, łatwo utrzymać stałą temperaturę no i na koniec można je zmiksować do gładkiej konsystencji. Oczywiście kto nie ma thermomixa może zrobić to w zwykłym garnku. Ja z oszczędności czasu, do swoich sosów wykorzystuję gotowy koncentrat pomidorowy bo tak jest najszybciej, ale jak najbardziej można je robić ze świeżych pomidorów. Wszystko robimy tak jak na przecier pomidorowy tylko dużo dłużej odparowujemy, tak aby powstała konsystencja keczupu.

Na początek:

Keczup tzw. Angielski 1

składniki.:
koncentrat pomidorowy 30% - 190 g 
cukier - 54,5 g
sól - 12,3 g
ocet winny biały - 26,5 g
goździki - 0,42 g
cynmon - 0,42 g
pieprz kajeński - 0,14 g
kwiat muszkatałowy - 0,03 g
czosnek świeży - 0,7 g
lub cebula świeża - 12,7 g.

wykonanie:

Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/
Udostępnij na innych stronach

Jakie masz książki technologiczne z czasów PRL? Jeśli możesz, podaj mi na PW.

  • Like 1
  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-927115
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 26.05.2024 o 11:53, Maxell napisał(a):

Jakie masz książki technologiczne z czasów PRL? Jeśli możesz, podaj mi na PW.

co prawda dopiero teraz, ale wysłałem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-940138
Udostępnij na innych stronach

Keczup 2

składniki.:
koncentrat pomidorowy 30% - 194 g 
cukier - 57 g
sól - 9,6 g
ocet spirytusowy - 25,1 g
goździki - 0,75 g
cynamon - 0,75 g
ziele angielskie - 0,39
pieprz kajeński - 0,18 g
gałka muszkatałowa - 0,21 g
czosnek świeży - 0,12 g

wykonanie:
Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-940142
Udostępnij na innych stronach

Sos śliwkowy "Cumberland"

składniki.:
przecier śliwkowy 27% - 87 g
przecier cebulowy - 5 g
cukier - 10,5 g
sól - 0,7 g
gorczyca - 0,3 g
papryka ostra - 0,1 g
papryka słodka - 0,3 g
goździki - 0,15 g
cynamon - 0,1 g.


wykonanie:
- śliwki (najlepiej węgierki) rozparzyć 2 min. w garnku do gotowanie na parze, gorące przetrzeć przez sitko (ja to robię w wyciskaczu wolnoobrotowym) i zredukować o połowę.
- cebulę rozparzyć ok. 10 min., przetrzeć przez sito
- całość wraz z przyprawami gotować ok. 10 min. Gorący sos dobrze jest zhomogenizować np. w thermomixie na najwyższych obrotach przez ok. 1-2 min, ale nie jest to konieczne. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20918-ketchupy-i-inne-sosy-do-mi%C4%99s/#findComment-940145
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.